Šrilanka in njena ponudba

Še posebno v času, ko imamo v Sloveniji in drugod po svetu zimo, se Šrilanka utaplja v soncu in poletnih temperaturah. Če je naletelo tako, da smo dopust dobili v zimskem času in nimam prav preveč radi smučanja, to še ne pomeni, da ne moremo v tople kraje. Šrilanka je kot nalašč za ljudi, ki bi si tudi pozimi želeli prijetnega sonca. Tudi znanstveno je bilo dokazano, da ko smo ljudje izpostavljeni soncu, nastopijo različne fiziološke reakcije v telesu, ki povečujejo občutek sreče in s tem pripomorejo k dobremu počutju in splošnemu nabiranju energije.

Šrilanka tržnica

Šrilanka je država, ki je izjemno gostoljubna. Življenjski standard je v primerjavi s slovenskim precej nizek, kar sicer predstavlja precej veliko ugodnost za zahodnega turista. Cene prenočitev, hrane, pijače ter drugih izdelkov in storitev so iz vidika evropskega turista precej nizke. Nekateri se v Šrilanko odpravljajo celo z namenom, da bi opravili nekatere nakupe. Tako je denimo Šrilanka znana po odličnih šiviljah in krojačih. Le za nekaj deset evrov nam bodo odvzeli mere, pokazali, kako naj bi obleka bila videti, in čez kakšen dan imamo poceni in kakovostno narejeno obleko po meri. Zagotovo pa ne smemo zamuditi priložnosti, ki se ponudijo na različnih tržnicah, kjer se prodaja vse, kar nam lahko pade na pamet. Dobimo lahko vse od svežega sadja, spominkov, religijskih predmetov do raznih domačih pripravkov, ki jih je vredno preskusiti in spoznati. Šrilanka ponuja številne dogodivščine tako za posameznike, ki se sami podajo na pot, pa tudi za družine z majhnimi otroci. 

 

Šrilanka in življenje v njej

Šrilanka je država, ki je imela zelo burno zgodovino zlasti v zadnjih desetletjih. Država je precej obubožana na ekonomski ravni, vendar pa ima ene izmed najlepših naravnih danosti na svetu, zaradi česar privablja turiste iz celega sveta. Prebivalci Šrilanke se zavedajo, da so turisti za njih izjemno pomemben vir prihodkov, zato je država izjemno gostoljubna. Na vsakem koraku dobi gost občutek, da je zaželen in da je zanj primerno poskrbljeno tako v smislu varnosti kot udobja. Šrilanka je zaradi slabega ekonomskega stanja relativno poceni država, če jo primerjamo s cenami in standardom v Sloveniji. Za primer naj omenimo, da če se recimo sprehajamo po ulici in smo žejni, lahko na ulici naročimo kokosov napitek za borih 10 evrskih centov. Tako kot večina eksotičnih krajev ima tudi Šrilanka določene probleme z vodo, na katero so turisti precej občutljivi. Vendar pa ustekleničena voda v povprečju stane le 20 centov na liter, tako da je varnost precej poceni. 

potovanje šrilanka

Šrilanka ima številne spalne kapacitete, ki pa precej variirajo glede na ceno. V primeru, da nismo izbirčni, lahko dobimo sobo za spanje za le 5 evrov na noč. Potovanje po deželi je iz turističnega vidika najbolj praktično z najetim avtomobilom. Ker je Šrilanka prostrana dežela se lahko z avtomobilom odpeljemo na številna še neodkrita področja. Zagotovo pa se nam Šrilanka še toliko bolj približa, če kar najamemo domačega voznika za cel dan, ki nas bo glede na to, da ima veliko izkušenj in znanja, znal peljati po vseh krajih, ki so zares vredni ogleda.

 

Šrilanka – kdaj jo obiskati

Najbrž ni človeka, ki bi si ne predstavljal, ko si utrujen od dela zamišlja kraj za oddih,  idiličnega tropskega okolja kot je Šrilanka. To je kraj, ki je v resničnosti popolnoma enak tistim podobam, ki jih gledamo v filmih in v turističnih televizijskih oddajah. Morje, ki ga ponuja Šrilanka, je sinje modre barve, bele peščene plaže so tako dolge, da lahko na njih brez problema dobimo kotiček, kjer bomo lahko popolnoma sami. Tudi ljudje so tako prijazni in gostoljubni, kot jih prikazujejo oddaje, ki skušajo ljudem po svetu pripeljati košček te prekrasne dežele v njihov dom. Vendar pa tudi za Šrilanko velja, kot to velja za vse idilične kraje po svetu, da jo lahko doživi le tisti, ki jo obišče sam.

Šrilanka

Tropsko podnebje, ki ga ima Šrilanka, je obvladovano s strani dveh monsunov. Prvi monsun prinaša deževno obdobje na jugozahodni del otoka in sicer v obdobju med majem in avgustom. Drugi monsun pa prinaša spremembo na severozahodnem delu otoka in sicer v času med oktobrom in januarjem. Tako je za obiskovalce, ki se odločajo za Šrilanko, najbolje, da svoj obisk planirajo glede na ti dve monsunski obdobji, tako da obiščejo tisti del, kjer trenutno ni monsuna.

 

Seveda ni vseeno, kateri del Šrilanke obiščemo. Šrilanka ima na severu v povprečju za 5 stopinj nižjo temperaturo, kot jo ima na jugu, pa tudi nasploh je na severu nekaj več padavin. Obalno področje ima povprečno temperaturo 27 stopinj Celzija. Šrilanka je turistična destinacija, ki jo lahko obiščemo v vsakem letnem času, le paziti moramo, da se izognemo monsunu.

 

 

Kratka zgodovina Šrilanke

2.500 let pestre zgodovine Šrilanke je težko opisati v nekaj stavkih, ki bi v polnosti zajeli dolgo tradicijo in kulturo tega otoka. Otok Šrilanka se z imenom Lanka pojavlja v mnogih starih indijskih tekstih. Eden najbolj znanih je znamenita Ramayana, v kateri je otok opredeljen kot utrdba hudobnega kralja Ravana, ki je ugrabil ženo Rame, inkarnacijo samega hindujskega boga Višnuja. Veličastna opica Hanuman naj bi nato odletela na otok Lanka in v požaru uničila glavno mesto. Ugrabljena žena Rama in preostali pa naj bi nato zgradili most čez morje in se tako iz otoka ponovno vrnili na kontinent.

kralj Ravana

Onkraj legend pa naj bi bil otok naseljen v 6. stoletju pred našim štetjem. Priseljenci pa naj bi se naselili iz južne Indije. V 3. stoletju pred našim štetjem naj bi se z uvedbo budizma razvila veličastna civilizacija z mogočnimi mesti kot sta Anuradhapura in Polonnaruwa, ki sta zaznamovala prvo tisočletje našega štetja.

 

Šrilanko so nato zasedli Portugalci v 16. stoletju, v 17. stoletju so jo zaznamovali Nizozemci, ki so nato otok predali Britancem leta 1796. Šrilanka, v tem obdobju znana tudi kot Cejlon, je tako postala britanska kolonija do osamosvojitve leta 1948. Ime Šrilanka je bilo uvedeno leta 1972.

tropski gozdovi

 

Šrilanka ima eno najdaljših dokumentiranih zgodovin v svetovnem merilu. Pestra zgodovina dodaja kulturni pridih naravnim lepotam otoka, ki je sicer znan tudi kot »biser Indijskega oceana«. Tropski gozdovi z izjemno pokrajinsko pestrostjo, številnimi slapovi, bogato floro in fauno ter neskončnimi peščenimi plažami se mešajo s starodavno kulturno dediščino, ki ustvarja posebno vzdušje Šrilanke.