Iskanje, delovanje in sestava primernih dezinfekcijskih sredstev

Dezinfekcijska sredstva so v današnjih časih postala vse bolj in bolj pomembna. Danes jih srečamo praktično na vsakem koraku, večina pa jih nosi tudi v svojih torbah ali torbicah. Zdi se, da so dezinfekcijska sredstva postala del obvezne opreme nove normalnosti.

Iskanje pravih in predvsem učinkovitih dezinfekcijskih sredstev pa je lahko izjemno naporno in nenazadnje tudi drago. V nadaljevanju bomo preverili, katera dezinfekcijska sredstva so primerna za katere površine in seveda tudi varna za kožo.

Delovanje dezinfekcijskih sredstev

Dezinfekcijska sredstva so kemijske spojine, ki so izjemno učinkovite pri uničevanju majhnih mikroorganizmov. Tako se ob stiku z mikroorganizmi le te dezaktivirajo.  V grobem poznamo dve vrsti dezinfekcijskih sredstev, tiste, ki samo preprečijo razmnoževanje mikroorganizmov in tiste, ki jih popolnoma uničijo.

Najboljša so seveda tista, ki ob stiku z mikroorganizmom le-tega takoj uničijo in nas s tem lahko seveda obvarujejo pred njihovim vnosom v telo.

Delovanje dezinfekcijskih sredstev

Sestava dezinfekcijskih sredstev

Dezinfekcijsko sredstvo je lahko sestavljeno iz različnih spojin, vendar vsem je skupno delovanje proti mikroorganizmom. Tako danes za razkuževanje prostorov ponavadi uporabljamo klorove spojine, ki imajo dobro antimikrobno delovanje. Seveda so pomembne koncentracij, vendar na splošno so dobro učinkovite.

Za razkuževanje rok in predmetov pa se najpogosteje uporabljajo kar alkoholna razkužila. Ta so seveda tudi koži bolj prijazna kot klorova, saj delujejo manj držeče. Za razkuževanje rok po navadi uporabimo bolj koncentrirana razkužila, vendar nikoli ne 100% alkohol, ki pa je lahko že izjemno škodljiv za kožo. Medtem ko se za predmete in površine uporablja manj koncentrirana raztopina.

Iskanje dezinfekcijskih sredstev

Iskanje dezinfekcijskih sredstev ja lahko zelo zahtevno, saj ob vsej poplavi produktov, ki so na voljo danes resnično vlada zmeda. Pomembno je, da veste predvsem približno kaj iščete. Na primer razkužilo za roke, ali za prostore, saj je velika razlika.

Dejstvo pa je, da živimo v svetu, ko je dezinfekcija ključnega pomena za preprečitev širjenja mikroorganizmov med nami, je lahko tudi učinkovita in je zaradi tega tako zelo uporabljena. Razkuževanje je seveda tudi del osnovne osebne higiene in prav je, saj tako tudi ostane. S tem smo le še dvignili nivo naše osebne higiene in mogoče zmanjšali prenos mikroorganizmov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.