Največje znamenitosti, ki jih ponuja Turčija

Turčija je dežela, ki ima praktično vse, kar si lahko človek sploh zaželi. Dolge peščene in prodnate plaže, prekrasno vreme, čudovito rastlinje, naravne lepote in bogato zgodovinsko in kulturno zapuščino. Turčija je dežela vrhunskih doživetij, saj je edina država, ki leži na dveh celinah, to sta Evropa in Azija. Turčija omogoča turistično, pa tudi popolno potovalno doživetje, seveda pa je odvisno od vas samih, kakšno Turčijo želite spoznati. Turčija ima številne turistične in naravne znamenitosti, mimo katerih na potovanju po tej deželi enostavno ne morete. Na območju južne obale sta pokrajini Likija in Pamfilija. Likija je tako rekoč najlepši kos turške obale, ki ima prekrasne plaže, ki ležijo pod visokimi gorami. To je pokrajina, ki ponuja zares veliko, od raftinga, kanjoninga, veličastnih slapov in jam, narodni park, neokrnjeno naravo ter kulturne in zgodovinske znamenitosti kot so skalni grobovi, cerkev svetega Miklavža in bombažni grad.

Turčija ima prav poseben biser, to so Pamukkale  ali Bombažni grad, ki je od leta 1988 pod zaščito UNESCA. Le nekaj metrov od tega čudeža narave se nahaja Kleopatrina kopel, izvir zdravilne vode v prijetni senci dreves. Toliko je znamenitosti, da se popotnik kar težko odloči kam. Ölüdeniz je verjetno najlepša plaža v Turčiji, ki ima obliko polmeseca, na drugi strani zaliva pa je bujni borov gozdiček. Potem je tu Aspendos, kjer je izjemno ohranjeno rimsko gledališče, ki ga še vedno vsakoletno uporabljajo. Glavno mesto Turčije je Istanbul ali Carigrad, kjer se križajo različne kulture in različne vere, kar se občuti na prav vsakem koraku. Turčija pa je ena redkih muslimanskih držav, v katerih se lahko tujci prosto sprehajajo po mošejah. Turčija je dežela, v kateri se iz spoštovanja do njihove vere pokrijejo ramena in kolena, pred vhodom v mošejo se je treba sezuti, ženske pa si morajo tudi pokriti glavo.

http://www.agencija-oskar.si/

Najbolj pomembne znamenitosti Turčije

Zahodna TurčijaZnamenitosti Turčije so tista stvar zaradi katere se na potovanje po tej deželi, ležeči se na dveh kontinentih odpravi veliko turistov in popotnikov. Istanbul, mesto, ki ga boste gotovo obiskali se kot edino mesto na svetu razprostira na kar dveh kontinentih saj združuje Evropo in Azijo. Je cesarsko mesto, kjer so svoj pečat pustile številne kulture in religije. Antaliya je moderno, milijonsko mesto in eno izmed najbolj obiskanih letovišč na južno obali Turčije. Tu je pravi magnet za turiste staro mestno jedro, ki je obdano z rimskim obzidjem. Ustanovili so ga grški priseljenci, skozi tisočletja pa so ga osvobajale in zasedale različne civilizacije. Kemer, najstarejše likijsko mesto  je imenitno izhodišče za vse tiste, ki si želijo na ogled pokrajine Likija. Med znamenitosti Turčije pa vsekakor sodi Olympos, ki je bil v davnih časih antično mesto, danes pa je poznan no neokrnjeni naravi, po daleč naokrog raztresenih ruševinah, po lepi plaži in predvsem po kampu s hišami na drevesih. Nad Olymposom proti notranjosti je gora, na kateri že od nekdaj gori ogenj. Naslednji kraj vreden ogleda je Demre, mesto, ki je sicer sodobno in zgrajeno na naplavljeni nižini, njegova okolica pa je polna rož in zelenjave v rastlinjakih. Cerkev Svetega Nikolaja in rimsko mesto Myra, ki ima bogato religiozno zgodovino, grobnice vklesane v steno pa so pravi magnet za turiste. Bombažni grad, Pamukkale so pravi biser in sodijo med največje znamenitosti Turčije, le nekaj metrov vstran se nahaja Kleopatrina kopel kjer je izvir zdravilne vode ter sveto mesto Hierapolis. Kdaj odpotujete v Turčijo?

Potovanje v Turčijo je potovanje v obmorsko  deželo, ki leži na civilizacijskem prehodu. Država ima zares edinstveno lego, saj leži na ozemlju dveh celin in sicer Evrope ter Azije in predstavlja, odvisno od tega s katere strani to lego pogledamo, most in oviro. To je dežela, ki je polna različnih doživetij, ima izjemen potovalni teren, verjetno enega izmed najboljših na svetu. Država, ki je hkrati enaka a tako zelo različna se ponaša s čudovito naravo in z najlepšimi kotički Mediterana. Najlepši meseci za potovanje in za letovanje v Turčiji so april, maj, junij, september in oktober. Predvsem na sredozemski in na egejski obali, pa tudi v mestu Istanbul je klima naravnost idealna, na anatolski planoti pa so večeri že za odtenek hladnejši.  Potovanje v Turčijo je doživetje, ki ga je težko pozabiti.

Zahodni del Turčije je turistično bolj razvit in usmerjen k Evropi, medtem, ko je vzhodna Turčija imeniten vstop v nek drug svet. Turki besede turist nimajo v slovarji, saj je zanje prav vsak obiskovalec, ki pride v to svojevrstno deželo kralj. Potovanje po Turčiji zrcali »huzun«, srečna melanholija, pod katero se vrtinčijo vsi vzponi in padci tega imperija. Veliko mesto Turčije je Istanbul, veličastno mesto, ki ga je moč obiskati tudi z ladjo, ki pluje po ožini Bosporja po poti, ki pelje mimo razkošnih vil in sultanovih palač. Turčija je pravi raj za nakupovanje, prav zaradi simbioze dveh civilizacij se tam srečata zahodna kvaliteta in vzhodno nizke cene. Potovanje v Turčijo je nepozabna pravljica, pravljica, ki jo lahko doživite tudi vi z obiskom spletne strani www.agencija-oskar.si.

Na oddih v Turčijo?

Turčija je dežela, ki leži na stičišču Azije in Evrope. Lega ter pester zgodovinski razvoj je državi pustil izredno zanimivo kulturo in jo naredil etnično zelo pestro. Skozi čas so v Turčiji pustili pečat številna starodavna ljudstva, od Hititov, do Rimljanov in Grkov in otomanskega carstva. V Turčiji je prevladujoča veroizpoved islam, muslimanska tradicija igra pomembno vlogo in je del vsakdana.

Turčija je zelo priljubljena turistična destinacija. Lahko rečemo, da jo lahko odkrivamo v treh delih, ki je vsak po svoje lep in zanimiv – proti Evropi, proti Aziji, odmaknjena proti arabskemu svetu na Jugovzhodu.

Največje mesto v državi je Istanbul, nekdaj Konstantinopel in Carigrad, leži na Bosporski ožini in je s svojo bogato arhitekturno in kulturno dediščino izredno privlačen za turiste. Zagotovo ga ne boste zapustili brez da bi si pogledali cerkev Svete Sofije, Modro mošejo, palačo Topkapi, obiskali bazaar ter turško savno.

Turčija je lepa zaradi vseh plaž v Sredozemlju. Privlačna pa je tudi za avanturiste, ki poležavanje na soncu ni dovolj. Če se najdete v tem opisu, potem si boste zagotovo ogledali pokrajino Kapadokija, ostanke antičnega grškega mesta Pergamon ter termalne vrelce Pamukakkale.

Turška hrana je zaradi spoja mediteranske, arabske in kavkaške, zelo bogata. V turški kuhinji prevladuje jagnjetina, zelo priljubljen je tudi jogurt iz kozjega mleka, še posebno s kumarami, česnom ali meto. Pitje kave ima v Turčiji dolgo tradicijo in kavarne so priljubljena shajališča ljudi. Da je Turčija znana po sladkarijah kot je turški med, baklave… pa mi verjetno sploh ni treba omenjati.