Tajska, dežela, ki se ji enostavno ne moreš upreti

 

Tajska

Tajska, tako raznolika dežela, ki bo zagotovo zadovoljila še najbolj zahtevnega in avanture željnega popotnika. Ne le, da se govori ampak so pokazale tudi nekatere raziskave, da je Tajska najbolj prijazna dežela v Aziji. Poseben način življenja, eksotična pokrajina in lepe peščene plaže je tisto kaj kar samo vabi turista ali zgolj popotnika.

Tajska je kraljevina in obmorska država, ki leži v jugovzhodni Aziji in je poznana tudi po imenu Siam. Tajska je dežela, ki pritegne mnogo več obiskovalcev kot katerakoli druga država v jugovzhodni Aziji. Naravne lepote so nekaj kar privabi Tajska na prvem mestu, nato so tu še navdihujoči templji, po celotnem svetu poznana gostoljubnost domačinov.

Zelo raznolika, varna in raznovrstna dežela  je razdeljena na gorat severni del in prekrasen jug s številnimi otočki. Tajska je posebna tudi po prebivalstvu, saj je v severnem goratem predelu veliko prvotnih plemen, ki na popotnika naredijo močan vtis. Tam lahko popotnik izbere treking v deževnem pragozdu, rafting, gorsko kolesarstvo, divjo vožnjo s mopedi, učenje tajske kulinarike in sproščanje ob pomirjajoči tajski masaži. Jug je turistično bolj razvit in posejan s številnimi otočki. Raj za popotnike in raj za turiste je država Tajska.

Tajska – načini prevoza in kulinarična izbira

Tajska je dežela, ki je po površini glede na evropske države precej velike. Iz vidika turista je tako najbolj primerno, da se po državi premika s pomočjo vlakov. Če izberemo 3. razred, potem je vožnja precej poceni. Tajska pokrajina je precej raznolika, zato vlak ne vozi prav povsod. Za odhod tja, kamor vlaki ne vozijo, je zato najbolje izbrati avtobus, ki se cenovne ne dosti razlikuje od vožnje z vlakom. Po večjih mestih pa bomo najhitreje prišli na želeno mesto tako, da bomo najeli taksi. Večja Tajska mesta pa ponujajo zelo zanimivo izkušnjo prevoza, ki se imenuje tuk-tuki. Gre za trikolesnik, ki ima razširjen zadnji prostor za potnike. Izkušnja vožnje s takšnim vozilom je lahko izjemno zanimiva.

tajska vlak
Nepozabna izkušnja z vlakom po Tajski

Kar se nastanitve tiče, je Tajska izjemno poceni država. Za spanje v povprečju odštejemo od 4 do 8 evrov na noč, ampak to je brez klime. V Bangkoku, ki je glavno mesto Tajske, so po pričakovanjih cene nekoliko višje. V povprečju za kakšnih 30 procentov. Hrana je značilno azijska, kar pomeni, da prevladujejo riž in rezanci z govejim mesom, perutnino in tofujem. Hrana ima veliko zelenjave in pogosto se ponujajo tudi ribje jedi, kar pomeni, da če želimo jesti zdravo, bo ta hrana precej primerna. Tajska hrana je izvrstna ne glede na to, kje jo naročamo, cena pa se precej spreminja glede na to, ali naročimo na tržnici ali pa v gostilni. Seveda so tržnice veliko cenejše. Naj na tem mestu opozorimo še na to, da se priporoča pitje le ustekleničene vode, da se izognemo raznim želodčnim težavam. Tajska je znana po tržnicah, ki so izjemno pisane zaradi vseh mogočih izdelkov in hrane, ki je na razpolago, nakup ustekleničene vodi pa je možen na vsakem koraku.

Tajska in njene kulturne značilnosti

Tajska je odlična izbira za preživljanje počitnic zlasti za tiste, ki so avanturisti po srcu in si želijo razburljivih počitnic, ki ponujajo številne možnosti za druženje, socialne stike, zabavo in seveda tudi sprostitev. Prav zato so koristne nekatere informacije, ki nam bodo to, kar ponuja Tajska, pomagale zaužiti na bolj varen in preudaren način.

tajska

Kot v vseh turističnih državah vlada precej dvostranski odnos do turistov. Skoraj vsi državljani na Tajskem bodo do turistov prijazni in spoštljivi. Vendar vedno se najdejo tudi posamezniki, ki bi se radi okoristili. Tajska je tako na žalost znana potem, da je v gneči potrebno skrbno paziti na denar in zlasti na dokumente, ki jih kradejo in nato prodajajo na črnem trgu. Priporočljivo je, da se denar menja na bankah, kjer sprejemajo tudi Maestro kartico. Tajska je država barantanja, kar pomeni, da bomo le stežka naleteli na ceno, ki bi bila v izhodišču že na najnižji možni ravni. Najboljše kupčije bomo tako sklenili z barantanjem, vendar pa je kulturna praksa takšna, da se med barantanjem vedno smehlja, četudi nismo zadovoljni s potekom. Zagotovo pa je najbolje, če gost spoštuje in upošteva kulturne prakse gostujoče države. Tajska je tudi država, ki ne slovi po najvišjih higienskih standardih, kar pa ne pomeni, da si ne moremo pomagati sami. Pralnice so prav na vsakem koraku in če izberemo hotel, ki je nekoliko cenovno nižji, je pametno, da imamo s seboj tudi spalno vrečo.

Tajska je eksotična dežela v pravem pomenu besede, kar pomeni, da lahko počitnice preživimo popolnoma potopljeni v lokalno okolje in spoznamo kulturo in načine zabave v tej prekrasni deželi.

Tajska – svetovna riževa prestolnica

Tajska, sicer uradno Kraljevina Tajska je obmorska država v jugovzhodni Aziji, ki leži na polotoku Indokina med Laosom in Kambodžo na vzhodu ter Mjanmarom na zahodu. Do leta 1949 je bila Tajska znana kot Siam, danes pa na Tajskem živi približno 64 milijonov ljudi (Tajska je s tem na dvajsetem mestu po številu prebivalstva na svetu). Glavno mesto Tajske je Bangkok, ki je tudi politično, kulturno, industrijsko in gospodarsko središče države. Uradna religija države je budizem, ki ga prakticira kar 95 odstotkov vseh državljanov, preostalih pet odstotkov predstavljajo muslimani, manj kot odstotek pa je krščanstva. Uradni jezik pa je tajščina.

Tajsko podnebje je tropsko, njegova značilnost pa so monsuni. Od maja do septembra je vreme deževno, toplo in oblačno, od novembra do marca pa je vreme suho in hladnejše. Izredno ugodna klima je predvsem na jugu, ob Tajskem zalivu.

Tajsko gospodarstvo temelji predvsem na izvozu, saj država na letni ravni izvozi za več sto milijard dolarjev materiala in storitev. Največji tajski izvozni proizvodi so tajski riž, tekstil, obutev, nakit, guma, avtomobili, ribe ter računalniki in elektronski pripomočki. Tajska je največji izvoznik riža na svetu, zaradi česar je riž tudi najpomembnejša kmetijska kultura in panoga. Pomembno tajsko industrijo sestavljata tudi avtomobilska in računalniška industrija, poleg njiju pa je za gospodarstvo izredno pomemben turizem. Tajski turizem predstavlja kar 6 odstotkov vsega gospodarstva velik del tega tudi zaradi popularnega in svetovno znanega seks turizma in prostitucije (ocenjujejo, da ta predstavlja kar 3 odstotke celotnega BDPja države). Svetovno znana sta tajska hrana in tajski boks.

Tajska in kulturna identiteta »dežele svobode«

Ime te krasne dežele, Tajske, naj bi po nekaterih razlagah izhajalo iz besede »thai«, ki v domačem jeziku pomeni »svoboda«. Ime Tajska tako domačini razumejo kot »dežela svobode«, s čimer se radi nanašajo na dejstvo, da njihova domovina ni bila nikoli kolonializirana od zahodnih sil.

tajska budizem

Tradicija in kultura te starodavne dežele je pod močnim vplivom budizma, ki je še vedno temeljni kamen tajske identitete. V ohranjanju starodavne tradicije je Tajska našla uravnoteženo ravnovesje med sodobnim globaliziranim svetom, modernizacijo in ohranjanjem lokalne tradicije, kar vsako leto pritegne obiskovalce iz celega sveta. V enem najbolj hitro rastočih gospodarstev sodobnega sveta se tako prepletata modernost in tehnološki napredek ter meditativnih duh budizma.

Kulturne specifike, na katere morate paziti ob stiku z domačim prebivalstvom, se navezujejo na odnos do posameznih delov telesa. Glava je tako najpomembnejši in častivreden del človeškega telesa, noge pa veljajo za umazan del telesa. Kot gosti zato nikakor ne počivajte z nogami na mizi, če nočete prejeti osornih pogledov, ki sicer niso značilni za gostoljubnost prebivalstva. Nikar ne nakazujete določenih predmetov, poti ali česarkoli  z uporabo spodnjih udov. Prav tako pazite na vaš telesni odnos do glave domačinov, saj te velja za najsvetejši del telesa. Če se tako po pomoti v določeni situaciji dotaknete glave mimoidočega, se nemudoma opravičite. Lokalna religiozna prepričanja so močno usidrana v vsakdanje življenje, zato je pravilno, da ta prepričanja kot gosti spoštujemo.

tajska

Tajska sicer veljajo za deželo izjemno gostoljubnih in prijaznih ljudi. Prijetno nasmejano in umirjeno prebivalstvo bo zato dodalo posebno vzdušje vašemu potovanju.