Filter za gorivo in njegove pomembne naloge


Vozniki jeklenih konjičkov se še kako zelo dobro zavedajo, kako pomemben je filter goriva. Brez njega bi nas naš avto zagotovo pustil popolnoma na cedilu. Pravilno delovanje vozila je namreč še kako zelo odvisno od različnih filtrov, ki nam jih ponuja trg. Prav vsak od njih pa ima svojo pomembno nalogo, ki jo mora temeljito opravljati.

Strokovnjaki nam priporočajo, da naj redno menjujemo različne filtre. Vendar pa lahko nekatere od njih samo dobro očistimo ter jim s tem podaljšamo tudi življenjsko dobo. Kasneje pa jih je vseeno priporočljivo zamenjati, saj vsako naslednje čiščenje postajaj vedno manj učinkovito. Za filtre lahko rečemo, da predstavljajo osnovo za delovanje motorja in tudi skrbijo za naše zdravje. Eden od bolj pomembnih filtrov je tudi filter goriva. Poleg njega so v ospredju še zračni filter, filter zraka kabine ter oljni filter.

Filter goriva za odstranjevanje nečistoč

Filter goriva je najpogosteje nameščen med črpalko za gorivo ter rezervoarjem. Njegova glavna funkcija je, da poskrbi za odstranjevanje nečistoče v našem gorivu. S tem v veliki meri prepreči , da bi se črpalka pokvarila oziroma zamašila.

Filter goriva se kot tak lahko očisti ali zamenja, to je odvisno predvsem od izvedbe in pa tudi od navodil ter priporočil posameznih proizvajalcev.

Znaki za zamenjavo filtra

Najpogostejši znaki, ki kažejo, da je potrebno zamenjati filter goriva, so zmanjšana moč avtomobila, slabša zmogljivost, težji vžig ter podobno. Nečistoče v gorivu namreč močno zmanjšujejo izkoristek potenciala pogonskega goriva. V takem primeru je zamenjava nujna in kar se da hitra. Pravočasna menjava filtra nam omogoča, da bo avto deloval tako, kot mora.

Moto oprema tudi za strastne dirkače

Vsak od nas je zagotovo ljubitelj določenega športa. Nekateri pa do določenih aktivnosti gojijo poseben odnos. Tako poznamo veliko strastnih kolesarjev, tekačev ter tudi takih, ki gojijo poseben odnos do vožnje z motorji. Slednji šport je lahko še posebej nevaren, zato je zanj vsekakor primerna posebna oprema. Ta se lahko kupi v posebnih trgovinah, ki večinoma ponujajo opremo ter ostale pripomočke za motoriste. Moto oprema je ne samo izjemno priljubljena ter iskana, ampak tudi obvezna. Na to nas opozarjajo številna pravila.

Preberi več o Moto oprema tudi za strastne dirkače

Gonilna sila strojev tedaj in sedaj

Z razvojem tehnologije, idej in želje po vse večji preprostosti danes obstaja kar nekaj stvari, s katerimi si glede na preteklost kar precej dela olajšamo oziroma ga naredimo preprostega. Tudi na področju strojev, naprav, aparatov je tako. Si še predstavljate kako bi se odvijalo gospodarstvo, če omenjenih stvari ne bi bilo? Svet bi bil počasnejši, bolj onesnažen in nekonkurenčen. Imeli pa bi ogromno ogromno dela, predvsem fizičnega.

Kot gonilno silo strojev, naprav, aparatov, transportnih sredstev in podobnih stvari poznamo elektromotorje in jermenice. Jermenica je namenjena poganjanju strojev z manjšimi do srednje velikimi močmi. Elektromotorji pa so namenjeni za poganjanje naprav in različnih strojev ter transportnih sredstev kot je recimo vlak. Ko jermenic in elektromotorjev še ni bilo, določeni stroji pa so že obstajali, pa so bili glavna gonilna sila kar konji, osli, govedo, kamele, sloni in še kaj podobnega. Mogoče se tega še celo spomnite, saj je bilo to še ne tako dolgo nazaj čisto nekaj običajnega. Malo za šalo, malo za res, pa je za razliko od tedanjih časov za to gonilno silo elektromotorja potrebna le električna energija, medtem ko si moral v prejšnjih časih izbrano gonilno silo oziroma žival najprej nakrmiti, pa še potem si jo moral voditi, da je delala tako kot si želel. Druga razlika pa je tudi v tem, da je elektromotor dosti hitrejši, zmogljivejši, trpežnejši in dlje obratuje.

Za konec bi se tako radi zahvalili vse naprednejši tehnologiji in bistrim glavam, da se je delo od tedanjih časov toliko spremenilo in sicer na boljše.