Zdravstveno zavarovanje za tujino

Zdravstveno zavarovanje za tujinoPotovanja vedno bolj postajajo del našega življenja, saj nam raziskovanja tujih dežel prinašajo nova spoznanja o drugačnih kulturah in predvsem širijo obzorja. Da so potovanja karseda udobna in brezskrbna ter da je vrnitev domov varna moramo že pred odhodom poskrbeti za ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino.  Misel, da se nam ne more nič zgoditi, stoji na zelo tankem ledu. Prav vsakega izmed nas lahko doleti nesreča, v tujini pa že majhen zdravstveni problem hitro postane velik.

Zavedati se moramo, da tudi vsako potovanje v varnostno manj rizične evropske države, priljubljeno dopustovanje na Jadranu ali le kratek obisk katere od sosednjih držav pomeni določeno zdravstveno tveganje. Zelo pogoste so poškodbe zaradi padcev, različna nenadna poslabšanja kroničnih bolezni, v vsakem trenutku pa smo lahko udeleženi prometni nesreči. Seveda vseh takšnih in podobnih nesrečnih dogodkov ne moremo preprečiti, jih pa lahko predvidimo in se nanje ustrezno pripravimo.

Prvo in zelo pomembno je spoznanje, da osnovno zdravstveno zavarovanje z evropsko kartico krije le stroške nujnih zdravstvenih storitev in drugih storitev v obsegu kot jih v tisti državi krije osnovno zdravstveno zavarovanje.  Tudi stroški prevoza iz tujine z naslova evropske kartice niso kriti.

O takšnem primeru zgovorno priča dogodek ko si je oseba na dopustovanju na Hrvaškem pri padcu poškodovala hrbtenico. Po enodnevni oskrbi v bolnišnici in nujnih pregledih je bila potrebna pot domov. Kljub temu, da so poškodbe hrbtenice lahko zelo rizične, zavarovanje z evropsko kartico ne krije stroškov prevoza. Tako so poškodovanca z velikim tveganjem v domovino pripeljali svojci z osebnim avtomobilom, ker bi bili stroški prevoza z rešilnim vozilom preveliki. Zdravstveno zavarovanje za tujino ima takšen prevoz vključen in poškodovanec bi bil varno in hitro prepeljan v rešilnem vozilu.

Poskrbite, da bodo vaša potovanja varna in udobna, ter se z zdravstvenim zavarovanjem za tujino izognite morebitnim visokim stroškom zdravljenja v tujini.