Imunski sistem

Zdravje in imunski sistem

Na naš imunski sistem moramo gledati kot na obrambni mehanizem, s katerim se branimo pred zunanjimi nevarnostmi. Zelo pomembno je, da si znamo pravilno predstavljati, katere so te zunanje nevarnosti in kdaj se pojavljajo. Predvsem pa je potrebno poudariti dejstvo, da je naš organizem konstantno pod napadi zunanjih dejavnikov, ki ogrožajo naše zdravje. Kadar se dotaknemo nekega predmeta, stopimo v stik z različnimi mikroorganizmi, ki jih mora imunski sistem obvladati, da ne zbolimo. Tipični primer je tipkovnica. Raziskave kažejo, da so računalniške tipkovnice polne mikroorganizmov, ki ogrožajo naše zdravje, teh je celo več kot na WC školjki. Naš imunski sistem je torej ves čas dejaven, ves čas je v stanju, ko mora zaščititi organizem pred zunanjimi nevarnostmi. To pa niso le mikroorganizmi ampak tudi razne toksične snovi, ki imajo negativen vpliv na zdravje človeka.

Zavedati se je torej potrebno, da je naše zdravstveno stanje odvisno od tega, kako močan je naš imunski sistem. Med najbolj razširjene dejavnike, ki vplivajo na to, v kakšnem stanju se nahaja naš imunski sistem, lahko štejemo količino stresa, prehrano in telesno aktivnost. To so tisti dejavniki, na katere imamo lahko kar precej vpliva. Če jih imamo pod nadzorom, potem lahko poskrbimo, da bo imunski sistem sposoben opravljati svojo osnovno nalogo – preprečevati, da bi zboleli. Kajti bolezen pomeni, da bomo odsotni iz delavnega mesta, šole in drugih pomembnih aktivnosti. Od zdravja je odvisno, kolik smo funkcionalni v vsakodnevnem življenju in kar se zdravja tiče, je imunski sistem edini garant, ki nam ga lahko zagotovi.
Za zdrav imunski sistem je pomembna telesna aktivnost. Ta naj bo konstantna čez celo leto, tako poleti kot pozimi. Poskrbeti je potrebno za dovolj velik vnos sadja in zelenjave. Tukaj nam lahko pomagajo tudi razna prehranska dopolnila, s katerimi lahko zadostimo dnevnim potrebam, ki zagotavljajo, da bo imunski sistem ostal v stanju najvišje pripravljenosti, ki nas ščiti pred obolenji.

Informacije najdete tudi na tej spletni strani

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.