Delo v tujini

Zaposlitev v tujini

V zadnjih nekaj letih čedalje več iskalce zaposlitve išče zaposlitev v tujini. Ker je Slovenija država članica Evropske unije, je proces iskanja držav znotraj EU postal precej lažji. Vse članice Evropske unije morajo spoštovati načelo prostega gibanja delovne sile, kar pomeni, da kadar državljani drugih članic EU iščejo zaposlitev, ne smejo biti diskriminirani. To pomeni, da velja načelo enake obravnave vseh državljanov EU, ki iščejo zaposlitev v vseh drugih državah EU.

Evropska unija si močno prizadeva, da bi povečala mobilnost delovne sile. Vendar pa je pri tem zanimivo izpostaviti, da le 2 odstotka evropskih državljanov najde zaposlitev v tujini. Po eni strani je to slab podatek za uspešnost politike mobilnosti, po drugi strani pa je to dober podatek za vse tiste, ki iščejo zaposlitev v drugih državah EU. Zakaj? Odgovor je preprost. Posamezniki, ki iščejo zaposlitev v drugih državah EU, imajo zato več možnosti, saj trg ni zasičen s tujo delovno silo. Delo v EU je v takšnih razmerah lažje dobit, kot če bi bila mobilnost ekstremno visoka.

Tisti, ki iščejo zaposlitev v tujini, so običajno posamezniki, ki imajo pogum, ali pa so postali tako razočarani z razmerami v svoji državi, da preprosto želijo oditi. Ne glede na to, kakšen razlog stoji v ozadju odhoda, pa je smiselno izpostaviti, da zaposlitev v tujini lahko izjemno pozitivno vpliva na osebni in karierni razvoj človeka. Delo v tujini omogoča pridobivanje novih znanj in sposobnosti, saj se mora oseba prilagoditi tujemu okolju. S tem zaposlitev v tujini omogoča pridobivanje komunikacijskih spretnosti in s tem samozavest, ki igra ključno vlogo pri osebni rasti. Med pomembnejšimi pridobitvami, ki jih ponuja takšna zaposlitev, pa so nova znanja, ki jih v domači državi ni. Oseba, ki prinese domov znanje in dobre prakse iz tujine, je zato veliko bolj zanimiva za delodajalce, tako da zaposlitev v tujini danes, odpira možnosti za zaposlitev doma v prihodnosti.

Več informacij

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.