Vietnam med tradicijo in Happylandom

Zgodovinsko so na Vietnam močno vplivale tri religije: budizem, taoizem in konfucianizem. Danes se največji del Vietnamcev identificira z budizmom, najdemo pa tudi taoiste, konfucianiste, častilce antičnih bojevnikov, jude, katolike in protestante. Močen vpliv na kulturo je imela tudi komunistična ideologija, čeprav se od leta 1990 naprej vse bolj uveljavljajo tudi potrošniški modeli zahodne družbe.

Tradicionalno vietnamsko oblačilo je Áo Dài, ki se danes nosi predvsem ob posebnih priložnostih. Tradicionalno so oblačilo nosili tako moški kot ženske, danes pa ga nosijo predvsem slednje. V mnogih vietnamskih šolah je za punce tudi danes Áo Dài obvezna uniforma.  Uporab te obleke je tudi posebej primerna za različne festivale in poroke.

Vietnamska poroka je tudi posebnost dežele, saj so v njen ohranjeni mnogi elementi tradicionalne lokalne kulture, mnogokrat pa vse vanjo vključuje tudi modernejše, zahodne elemente.

Vietnam slovi po kuhinji, ki uporablja zelo malo olja in ogromno zelenjave. Večina jedi temelji na rižu in sojini omaki. Tradicionalni vietnamski okusi izhajajo iz začimb, ko so sladkor, pekoč poper, limeta, meta, bazilika in posebne omake (nuoc mam), ki je narejena iz rib.

Število turističnih obiskovalcev Vietnama v zadnjih 10 letih vse bolj narašča. V letu 2009 je Vietnam obiskalo 3,77 milijonov mednarodnih gostov. Tako vlada kot tudi zasebni sektor vse več vlagajo v razvoj turizma, predvsem obalnega pasa, ki z ogromnimi plažami meji na morje. Poleg mnogih drugih turističnih znamenitosti se tako Vietnam dandanes hvali tudi z najdaljšim umetnim morjem v južno-vzhodni Aziji. Do leta 2014 pričakujejo tudi zaključek enormnega projekta, v katerega je investiral oče slovitega pevca Michaela Jacksona. Turistični kompleks imenovan »Happyland« naj bi bil zmožen gostiti 14 milijonov turistov letno