Molilne zastavice Tibet

Tibet, magična dežela, ki očara največje skeptike

Tibet je visoka in suha skrivnostna planota, obdana z mogočnimi gorskimi verigami Himalaje, gorovja, ki ima kar štiri od desetih najvišjih vrhov na svetu. Že od nekdaj je bil Tibet nedostopen, neznan in v tančico skrivnosti zavit svet in eno izmed najmanj raziskanih področij na Zemlji. Tibet je pokrajina, ki leži v samem osrčju Azije, meri 2,5 milijona km2 površine, njegova povprečna nadmorska višina je 4300 metrov. Jezik, ki ga govori narod, ki živi v Tibetu je tibetanščina, ki se govori v različnih dialektih. Le redki prebivalci znajo angleščino, dialekti pa se med seboj močno razlikujejo.

Pred samim potovanjem v Tibet se je treba kar dobro pripraviti, predvsem na razmere, ki tam vladajo in jih naše telo ni vajeno. Prav zaradi visoke nadmorske višine, se morate pozanimati o tem, kakšno je tveganje, da boste, če ste med bolj občutljivimi zboleli za višinsko boleznijo. Tibet je dežela, v katero morate vstopiti pripravljeni. Tibetanski visoki plato je puščavski, najbolj suh del, ki ga lahko v Tibetu najdete, je puščava Chang Tang, razlog za sušo pa je prav visoko gorovje Himalaja, ki preprečuje padavinam iz območja Indije, da bi se razširile na planoto.

Tibet je pokrajina, kjer je vreme zares neusmiljeno. V trenutku se menja iz prijetno toplega, do ledenega snežnega meteža. Zime so dolge in mrzle, dežja ni veliko, zato je hrana tamkajšnjih prebivalcev enostavna in zelo enolična. Glavna jed je tsampa, to je ječmenova moka, ki jo pomešajo z jakovim maslom, s suhim sirom in čajem. Večina prebivalcev Tibeta, ki živi v teh odročnih krajih so polnomadi, ki se v poletnih mesecih s šotori in s čredami goveda jak selijo po okoliških hribih. Prav jaki so tisti, ki jim nudijo najbolj osnovne stvari, da lahko preživijo. Čeprav je Tibet za življenje težak, so njegovi prebivalci izjemni ljudje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.