Španija

Temperamentna dežela onstran Pirenejev-Španija

Španija je temperamentna država, ki leži onstran Pirenejev. Država se nahaja v skrajno jugozahodni Evropi. Španija zavzema približno 85 procentov Iberskega polotoka, ki si ga deli z njeno manjšo sosedo Portugalsko. Je eksotična, nenavadna, romantična, dežela kitar, flamenka in nageljnov. Še posebej je pri srcu navdušencem nad nogometom in dolgimi kolesarskimi dirkami in ljubiteljem nenavadnih velikonočnih procesij in starih mest.

Španija je dežela, ki ima številne obraze. Je hkrati najbolj, pa vendar mnogokrat najmanj poznana država v Evropi. Glavno mesto Španije je Madrid, ki je največje mesto v Španiji in je hkrati tudi finančno in kulturno središče že več kot sto let. Španija je država, ki je geografsko in kulturno zelo raznolika. Njena notranjost je planota, široka, z pol milje nadmorske gladine. Že po tradiciji je velik del države namenjen za farmsko rejo goveda ter za proizvodnjo žita. Španija je velika država in ima glede na lokacijo različna podnebja. Severovzhodna Španija je široka dolina, v kateri teče reka Ebro, gorato območje Katalonija ter hribovita planota Valencia.

Na jugu države je puščava, nekakšna podaljšana Sahara, v kateri najdemo palme, grmičke rožmarina in drugo vegetacijo, ki je značilna za tropsko podnebje. Jugovzhodna obala Španije, ki poteka ob Sredozemskem morju ter Balearski otoki imajo prijetno podnebje, ki na svoje plaže privablja na milijone obiskovalcev, še posebej tistih, ki prihajajo iz severa Evrope. To je predel, kjer so poletja vroča, temperature sežejo nekje do 35 stopinj ali več, padavin pa je zelo malo. V jeseni je temperatura zmerna in ne preseže 25 stopinj, pa tudi padavin je malo. Če pogledamo na splošno, je nekako najbolj primeren čas, da se odpravite na potovanje v Španijo med poznim marcem in zgodnjim novembrom, ko je čas višjih temperatur s veliko sonca in z manj padavinami. Španija je dežela flamenka, bikoborb in številnih praznikov.

http://www.agencija-oskar.si/spanija/