Moderni tekstilni izdelki

Tekstilni izdelki danes

Moderni tekstilni izdelkiČeprav so še nekaj let nazaj prav tekstilni izdelki predstavljali velik in uspešen del slovenskega gospodarstva, danes le težko najdemo kakšno podjetje, ki se še vedno uspešno bojuje na trgu. Takšnih podjetij je pri nas še bore malo in skoraj praviloma gre za precej majhna podjetja, ki delujejo z le nekaj šiviljami.

Zavese, kakšna odeja, prevleka za posteljo in tudi številne obleke so stvari, ki jih znajo naše šivilje prav dobro sešiti in se lahko po kvaliteti prav gotovo kosajo z vsemi šiviljami, ki živijo v drugih državah, če jih ne celo presežejo.

Glavni razlog, če ne celo edini, za to, da se tekstilni izdelki danes k nam le uvažajo, je v precej nižji ceni delovne sile v drugih državah. Največja konkurentka slovenske tekstilne industrije je tako Kitajska, ki lahko ponudi bistveno nižjo ceno in to kljub izjemni oddaljenosti proizvodnega trga.
To je v preteklosti prineslo in še vedno prinaša k nam dva učinka. Prvega se vsi veselimo, a drugega se lahko bojimo. Prvi je seveda precej nižje cene, ki se jih kot potrošniki jasno razveselimo. A zaradi tega se manjša število delovnih mest, konkurenčnost slovenskega gospodarstva in to je tisti razlog, ki bi nas moral skrbeti, ne glede na nižjo ceno teh izdelkov, saj si dolgo ročno ne bomo mogli privoščiti nič več, če bomo za delo, ki ga opravljamo plačani manj.
K sreči so tekstilni izdelki tista panoga, ki je zaradi tovrstne globalizacije najbolj prizadeta in se vpliv cenejše delovne sile v tretjih državah ne odraža v tako veliki meri v drugih segmentih, čeprav vpliva na nekatere dejavnosti bolj, na druge manj.