Tajska – svetovna riževa prestolnica

Tajska, sicer uradno Kraljevina Tajska je obmorska država v jugovzhodni Aziji, ki leži na polotoku Indokina med Laosom in Kambodžo na vzhodu ter Mjanmarom na zahodu. Do leta 1949 je bila Tajska znana kot Siam, danes pa na Tajskem živi približno 64 milijonov ljudi (Tajska je s tem na dvajsetem mestu po številu prebivalstva na svetu). Glavno mesto Tajske je Bangkok, ki je tudi politično, kulturno, industrijsko in gospodarsko središče države. Uradna religija države je budizem, ki ga prakticira kar 95 odstotkov vseh državljanov, preostalih pet odstotkov predstavljajo muslimani, manj kot odstotek pa je krščanstva. Uradni jezik pa je tajščina.

Tajsko podnebje je tropsko, njegova značilnost pa so monsuni. Od maja do septembra je vreme deževno, toplo in oblačno, od novembra do marca pa je vreme suho in hladnejše. Izredno ugodna klima je predvsem na jugu, ob Tajskem zalivu.

Tajsko gospodarstvo temelji predvsem na izvozu, saj država na letni ravni izvozi za več sto milijard dolarjev materiala in storitev. Največji tajski izvozni proizvodi so tajski riž, tekstil, obutev, nakit, guma, avtomobili, ribe ter računalniki in elektronski pripomočki. Tajska je največji izvoznik riža na svetu, zaradi česar je riž tudi najpomembnejša kmetijska kultura in panoga. Pomembno tajsko industrijo sestavljata tudi avtomobilska in računalniška industrija, poleg njiju pa je za gospodarstvo izredno pomemben turizem. Tajski turizem predstavlja kar 6 odstotkov vsega gospodarstva velik del tega tudi zaradi popularnega in svetovno znanega seks turizma in prostitucije (ocenjujejo, da ta predstavlja kar 3 odstotke celotnega BDPja države). Svetovno znana sta tajska hrana in tajski boks.