Tajska in kulturna identiteta »dežele svobode«

Ime te krasne dežele, Tajske, naj bi po nekaterih razlagah izhajalo iz besede »thai«, ki v domačem jeziku pomeni »svoboda«. Ime Tajska tako domačini razumejo kot »dežela svobode«, s čimer se radi nanašajo na dejstvo, da njihova domovina ni bila nikoli kolonializirana od zahodnih sil.

tajska budizem

Tradicija in kultura te starodavne dežele je pod močnim vplivom budizma, ki je še vedno temeljni kamen tajske identitete. V ohranjanju starodavne tradicije je Tajska našla uravnoteženo ravnovesje med sodobnim globaliziranim svetom, modernizacijo in ohranjanjem lokalne tradicije, kar vsako leto pritegne obiskovalce iz celega sveta. V enem najbolj hitro rastočih gospodarstev sodobnega sveta se tako prepletata modernost in tehnološki napredek ter meditativnih duh budizma.

Kulturne specifike, na katere morate paziti ob stiku z domačim prebivalstvom, se navezujejo na odnos do posameznih delov telesa. Glava je tako najpomembnejši in častivreden del človeškega telesa, noge pa veljajo za umazan del telesa. Kot gosti zato nikakor ne počivajte z nogami na mizi, če nočete prejeti osornih pogledov, ki sicer niso značilni za gostoljubnost prebivalstva. Nikar ne nakazujete določenih predmetov, poti ali česarkoli  z uporabo spodnjih udov. Prav tako pazite na vaš telesni odnos do glave domačinov, saj te velja za najsvetejši del telesa. Če se tako po pomoti v določeni situaciji dotaknete glave mimoidočega, se nemudoma opravičite. Lokalna religiozna prepričanja so močno usidrana v vsakdanje življenje, zato je pravilno, da ta prepričanja kot gosti spoštujemo.

tajska

Tajska sicer veljajo za deželo izjemno gostoljubnih in prijaznih ljudi. Prijetno nasmejano in umirjeno prebivalstvo bo zato dodalo posebno vzdušje vašemu potovanju.