Kaj je anksioznost?

Med vsemi mogočimi boleznimi in tegobami v zadnjem času izstopajo tiste, ki jih ni mogoče učinkovito pozdraviti s sodobnimi medicinskimi pristopi. Čeprav je medicina skozi zgodovino vseskozi delala čudeže in izkoreninila mnoge bolezni, ki so bile naravnost katastrofalne še nekaj desetletij nazaj, se vedno pojavljajo tudi nove tegobe, proti katerim obstoječe rešitve niso tako učinkovite. Ena izmed teh je tudi anksioznost, ki ni vedno dobro poznana in razumljena. Kaj je anksioznost? S slovenskim izrazom to motnjo imenujemo tesnoba, ki je sicer tudi splošno občutje, povezano z doživljanjem neudobja v pričakovanju kakšnega dogodka. Tesnobno razpoloženje je povsem normalno in tudi značilno za tiste, ki se soočajo s kakšnimi nepredvidljivimi dogodki, imajo tremo pred pomembnimi nastopi in podobne skrbi, ki imajo nek konkreten razlog. Kaj je anksioznostv primerjavi s temi občutji? Gre za motnjo, pri kateri tesnobni občutki vztrajajo tudi ob odsotnosti objektivnih razlogov za skrb. Osebe s takšno motnjo težje funkcionirajo, saj se tudi v vsakdanjem življenju redno soočajo s tesnobo. Treba je vedeti, kaj je anksioznost in kako vplive te motnje lajšati – možno jih je celo učinkovito zatreti, a le s pravim pristopomo.

Kaj je anksioznost in kako jo zdraviti

Že to, da vemo, kaj je anksioznost, je lahko v veliko pomoč. Tako tistim, ki se s to motnjo soočajo, kot z njihovimi bližnjimi, ki jim želijo pomagati. Ko vemo, kaj je anksioznost, lahko sprejmemo nekatere ukrepe. Pomembno je, da občutkov tesnobe ne zaničujemo ali omalovažujemo, saj gre za povsem resne skrbi in strahove, pogosti so tudi fizični simptomi, na primer glavobol, vrtoglavica, tresenje in panični napadi. Ko se ta motnja ugotovi, jo je možno zdraviti. Vemo, kaj je anksioznostin kakšni simptomi so značilni, zato je možno ciljati tako vzrok kot simptome te motnje. Običajno gre za kombinacijo psihoterapije in zdravil, se pa program oblikuje za vsak primer posebej.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/depresivnost-in-anksioznost-kardiovaskualrnih-bolnikov

Športna masaža, osnova vsakega vrhunskega uspeha

Športna masaža je osnova na kateri se gradi vsak vrhunski uspeh športnika.

Včasih nam je med prenosom tekmovanj športna masaža na ogled pri neposrednem prenosu. Vendar gre v tem primeru za kratkotrajno masažo pred samim začetkom. Izvede se jo na predelih telesa, ki so se med čakanjem na nastop podhladili ali so drugače izgubili zaželene lastnosti. Krožni gibi, masiranje mišic ter druge aktivnosti mišice ponovno aktivirajo na stopnjo pripravljenosti za polno obremenitev. Kamere pa največkrat ne pokažejo, kaj je športna masaža v pravem pomenu besede. Delno zaradi zasebnosti, delno pa tudi zaradi varovanja številnih skrivnosti. Masaža je v osnovi vzdrževanje telesa športnika, boljše vzdrževanje pomeni konkurenčno prednost. Zato je športna masaža večinoma pred javnostjo skrita, tudi proces iskanja, angažiranja, najemanja in druge aktivnosti v zvezi z športnimi maserji so skrbno varovana skrivnost vsake športne ekipe. Kaj pomeni dobra športna masaža izvemo iz osebnih in ne zrežiranih pripovedi športnikov. Občutke opisujejo kot blagodejne, pomirjujoče, povrnitev moči in sposobnosti ter na razne druge načine. Vse te občutke bodo najbolj cenili aktivni rekreativci, ki jih muči utrujenost po športnih aktivnostih, bolečine med izvajanjem športnih aktivnosti ter razne druge težave. V zdraviliško športno rekreacijskem centru Rogla je masaža za rekreativce del ponudbe wellness centra Planja. Prej naštete občutke lahko občutijo po številnih možnih rekreacijskih aktivnostih. V zimskem času so to zimski športi, v kopnem delu sezone pa vsi ostali. Med ponudbo zimskih športov na Rogli sodijo prvenstveno alpsko smučanje, tek na smučeh ter deskanje, v kopnem delu sezone pa kolesarjenje, tek, pohodništvo, ekipni športi, tenis ter drugi športi. Kaj je to športna masaža bomo pred ali po izbrani športni aktivnosti najbolje spoznali in občutili. Največji učinek bo predvsem v hitrejši regeneraciji ter bistveno boljšim rezultatom, kot pri primerljivi obremenitvi brez športne masaže pred ali po izbrani aktivnosti.

Športna masaža je izkušnja, ki bi jo moral izkusiti vsak rekreativec. Preverite cenik naših storitev.

Hujšanje v trebuh je kompleksna naloga

Hujšanje v trebuh je kompleksna naloga.

Vsak človek je zgodba zase, zato je pri vsakem človeku hujšanje v trebuh različno učinkovito in ima različne značilnosti. V prvi vrsti na učinkovitost vplivajo zdravstvene lastnosti obravnavanega posameznika. Ločimo se po spolu, starosti, fizioloških lastnostih in raznih drugih lastnostih. Na učinkovito hujšanje v trebuh vplivajo tudi prehranske navade posameznika. Osnova za izboljšave je ugotovitev izhodiščnega stanja. Zapisovanje v obliki dnevnika ni nič napačnega. Dan za dnem zapisujemo za hujšanje v trebuh pomembna dejstva. To so lahko čas prehranjevanja, količino hrane, vrsto in kakovost hrane ter druge pomembne stvari v zvezi z prehrano. Poleg zapisovanja lahko na učinkovitejše hujšanje v trebuh pripomore strokovnejši pristop. Svoje izhodiščno stanje ugotovimo in zabeležimo preko meritev z ustreznimi napravami. Za hujšanje v trebuh najbolj koristne informacije so telesna višina, kilogrami, spol, tip telesa, indeks telesne mase, maščobe v telesu in druge informacije. Vse našteto zabeležimo ter razumemo kot izhodišče. V prihodnosti lahko napredek spremljamo z ponovnimi meritvami ter analizami. Če je hujšanje v trebuh učinkovito in ne povzroča nikakršnih težav, z njim nadaljujemo. V nasprotnem primeru je potrebno analizirati težave ter uvesti spremembe. Pogosto se premalo zavedamo psiholoških dejavnikov. Gre za zelo kompleksno in večkrat premalo upoštevano področje. Razlogov za neupoštevanje je veliko, razlogi so tudi pogosto individualni in temu primerno od primera do primera različni. Pogosto je problem v zavedanju zgolj fiziološkega dela hujšanja, psihološki pa je ob tem preprosto spregledan. Psihološke težave lahko vplivajo na prehrano oziroma proces prebave. Zato po fiziološki plati najbolj primerna prehrana ne doseže pričakovanih učinkov. Pri iskanju vzrokov za neučinkovito hujšanje v trebuh je zato modro pomisliti tudi na psihološko plat možnih vzrokov. Pri iskanju vzrokov moramo biti predvsem iskreni in natančni, spregledati ali zanemariti ne gre nobeno podrobnost.

Hujšanje v trebuh postane prioriteta predvsem v času povišanih zunanjih temperatur. Več o tem si preberite tukaj.

Savne so star človeški izum

Savne so star človeški izum.

Savne na človeka delujejo blagodejno preko temperature in vlažnosti zraka. V vsakem primeru je višja temperatur, vlažnost zraka pa pomeni bodisi vdihavanje zraka ali pare. Zato nekatere savne ločimo na suhe in parne. Ker v prvem primeru vdihavamo suh zrak, v drugem pa paro. Učinek pare lahko povečamo z rastlinami. Najbolj enostavno si ta učinek predstavljamo, kot inhaliranju podoben učinek. V sodobnem času pa se savne sodobnemu času primerno razvijajo in prilagajajo potrebam človeka. Tak primer so infrardeče savne, ki učinkujejo preko infrardečih grelcev. Bolj sodobne savne pa opremljajo karbonski grelci. To so tanke karbonske plošče, ki imajo večjo grelno površino. Gre za sodobno inačico zelo starega načina ogrevanja telesa. Znan je predvsem v višje ležečih področjih, kjer prisegajo na star način ogrevanja s štedilnikom na drva. Poleg štedilnika sodi površina, ki je največkrat obložena s keramičnimi ploščami ali ploščicami. Nad površino je lahko nameščena klop za sedenje ob štedilniku, ponoči pa se lahko nad površino dodajo blazine za spanje. Tak način na gorskih področjih zelo učinkovit za ogrevanje, saj se je človek grel preko dveh izvorov toplote. Stopala preko ogrevane površine, roke in telo pa preko toplote štedilnika. Na gorskih območjih je bilo takšno segrevanje zelo pomembno, zaradi gibanja na mrazu in nizkih temperatura preko dneva. Lahko bi rekli, da je šlo za slovensko različico savne. Danes te učinke vedno bolj ceni sodoben človek, privošči si jih lahko na različne načine. Eden od načinov je obisk term Zreče, ki imajo tri osnovne vrste savn. Z obiskom smučišča Rogla je mogoče podoživeti čar zime iz preteklosti s segrevanjem telesa v večernih urah v izbrani savni. Doživetjem v savni je mogoče dodati masaže, nege ter razne druge storitve wellness centra.

Savne zdravemu človeku ne morejo škoditi, lahko pa mu dodobra izboljšajo zdravje in počutje.

Nezgodno zavarovanje, osebna varnost

Nezgodno zavarovanje ter iz njega izhajajoča zavarovalna vsota, nam predstavlja varnost.

Za nezgodno zavarovanje velja, da je dobra osebna varnost v primeru nezgode. Ob nezgodi se nam svet obrne na glavo, življenje se spremeni. Pomisliti velja na zvine, zlome ali podobne poškodbe. Zgodijo se mimogrede, zdrs, napačen korak, trenutek nepazljivosti in podobno so izkušnje mnogih oseb. V primeru takšnih nesreč, nam nezgodno zavarovanje nudi izbrane pravice. Kaj vese v takem primeru potrebujemo je najbolje, da samostojno razmislimo. Načeloma smo v primeru zmanjšane sposobnosti prikrajšani za dohodke, pri večjih poškodbah nastanejo stroški z preureditvijo doma ali stanovanja, rehabilitacija poškodbe pa lahko terja tudi zdravljenje v bolnišnicah, zdraviliščih ter v podobnih ustanovah. Ko iščemo najboljše nezgodno zavarovanje je potrebno misliti na vse, kar ne vemo preprosto vprašamo zavarovalnico ali njenega predstavnika. Vprašati moram čim boj neposredno in nedvoumno, že sam odgovor nam da prvi vtis o zavarovalnici. Dobro nezgodno zavarovanje nam bo nudi pomoč ob izpadu dohodka, kakšni so dohodki, kakšno je bolniško nadomestilo in podobno pa vemo oziroma lahko pridobimo informacijo. Ustrezno nezgodno zavarovanje nam lahko pomeni zagotovitev razlike med osebnim dohodkom ter bolniškim nadomestilom. To je lahko tudi naša zahteva oziroma vprašanje za zavarovalnico oziroma njenega predstavnika. Podobno lahko povprašamo, kako je s kritjem stroškov zdravljenja v bolnišnici, zdravilišču ter v podobnih ustanovah. Vse potrebne informacije upoštevamo poleg ostalih. Za dobro odločanje so koristne tudi izkušnje oseb, velikokrat jih lahko slišimo v raznih informativnih oddajah ali pa jih pridobimo iz kroga svojih sorodnikov ter drugih zaupanja vrednih oseb. Informativne oddaje poleg tega velikokrat predstavijo razne zaplete, konfliktne situacije in podobne možne zaplete. V takih primerih smo dobro seznanjeni z predstavo o tem, kaj nas v prihodnosti lahko doleti.

Predvsem moramo ob takih informacijah nezgodno zavarovanje razčistiti vse dvome, takšne informacije pa velja tudi preveriti preko čim več možnih virov.