Zanzibar je skupno ime dveh tanzanijskih otokov

Zanzibar sta tanzanijska otoka ob obali vzhodne Afrike.

Zanzibar je južno ležeči otok Unguja, severno od njega leži otok Pemba. Otok Unguja je dolg petinosemdeset in širok trideset kilometrov. Površina otoka znaša tiso šesto kvadratnih kilometrov, najvišja točka otoka se nahaja na nadmorski višini sto petindevetdeset metrov. Prestolnica se prav tako imenuje Zanzibar, nahaja se na zahodni obali istoimenskega otoka. Skupaj na otoku živi približno devetsto tisoč prebivalcev. Otok Pemba je po površini manjši otok, na njem živi preko štiristo tisoč prebivalcev. Znan je tudi pod imenom Zeleni otok, poimenovanje izhaja iz arabščine. Wete je največje mesto na otoku, v njem živi trideset tisoč prebivalcev. Oddaljenost otokov od afriške obale je od petindvajset do petdeset kilometrov, otok Zanzibar je bil poleg tega od nekdaj povezan z bolj oddaljenim indijskim polotokom. Še v petdesetih letih dvajsetega stoletja so domačini s primitivnimi plovili vzdrževali promet in trgovino z jugozahodnimi indijskimi pristanišči. Z otoka Zanzibar so do Indije prevažali dateljne in drugo blago, v obrani smeri pa les za gradnjo objektov. Otok Zanzibar je naseljen že vsaj dvajset tisoč let, prvi ohranjeni zapisi o njem so iz prvega stoletja. V zapisih je omenjen otok Menuthias, po prepričanju strokovnjakov gre za otok Unguja. Otok je bil v zgodovini pomembno pristanišče in zatočišče za pomorščake, ki so pluli med Indijo in Afriko. Mesto Zanzibar je nastalo na območju, katero je ponujalo zavetje ladjam pred nevihtami in drugimi nevarnostmi na morju. Območje mesta se deli na dva dela: na del z imenom Stone Town ter predel z imenom Ng’ambo. Ime Ng’ambo pomeni v jeziku domačinov druga stran. Stone Town je mesto z preko dvesto tisoč prebivalci, zaradi edinstvene arhitekture in kulture je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Zanzibar in sosednji otok Pemba, se zelo pogosto obišče v sklopu obiska Tanzanije in Kenije.

Preverite našo ponudbo.

Potovanje v Zanzibar je počitniška izbira mnogih uživačev

Potovanje v Zanzibar je velikokrat povezano s potovanjem po Tanzaniji, katera je njegova matična država, mnogo popotnikov pa si ga izbere kot končni cilj potovanja po Afriki. Vzamejo si ga za oddih na rajskih peščenih plažah, je pa to hkrati otok, ki si ga za brezmejno uživanje izberejo mnogi. Izberite ga tudi vi. Ker je zgodovina tega otoka vse prej kot rožnata, se je na srečo trgovanje s sužnji, spremenilo v današnje trgovanje s začimbami. Zanzibar, otok, kjer na vsakem koraku najdete eksotične sadeže, obenem pa nosi lovoriko otoka začimb, ni prav nobenega dvoma, kakšen vonj je v zraku.

Potovanje v Zanzibar je tudi v resnici, kot potovanje v pravljico, predvsem plaže so tako zelo mirne, da svojega sanjskega kotička za lenarjenje tam res ni težko najti. Zanzibar je tudi v resnici otok obilja, ki si ga boste zapomnili po veselih, zelo prijaznih in široko nasmejanih ljudeh. In, če se vprašate, zakaj je potovanje v Zanzibar tako zelo privlačno? Predvsem zaradi neokrnjene narave, neskončnih rajskih peščenih plaž, zaradi čudovitega podvodnega sveta, zaradi katerega se mnogi odpravijo na ta konec sveta. Dovolj razlogov za? Preverite datum odhodov s klikom sem! Na svojem potovanju boste naleteli na stoletne želve in celotne družine delfinov. Potovanje v Zanzibar vas bo preprosto očaralo.

Potovanje v Zanzibar ostane v spominu po eksotiki in vonju začimb

Potovanje v Zanzibar  je potovanje v paradiž in to dobesedno. Vse tiste sanjske plaže, ki jih doživljamo skozi različne kartice in računalniške ohranjevalnike zaslona bomo na tem otoku, doživeli v živo. Otok, ki leži na vzhodnem delu Afriške celine je pravi dragulj v Indijskem oceanu, predvsem zahvaljujoč bogati zgodovini, tradiciji in kulturi tamkajšnjega prebivalstva, očarljivi lepoti in neokrnjeni naravi. Prelepe peščene plaže, turkizno morje, palme, nikjer niti sledu o civilizaciji predstavljajo ta otok kot raj, ki ga je potrebno doživeti.

Že res, da nosi v sebi bogato zgodovino, povezano s sužnji, a potovanje v Zanzibar je še kako mamljivo, tudi iz razloga, da spoznamo skrivnostno zgodovino. Edino mesto, ki stoji na tem otoku je Stone Town, kjer vas bodo ozke uličice kar same vodile, po sledeh skrivnosti. A očarljivost Zanzibarja je tudi v skrivnosti najbolj eksotičnih začimb in dišečega sadja. Naravne lepote, najrazličnejše živalske vrste, ki jih srečamo na vsakem koraku in prijazni domačini s širokim nasmehom, dajejo temu otoku pravi čar. Vse naravne dobrote iz Indijskega oceana, lahko najdemo na tržnici glavnega mesta. A ne le na površju, ljubitelji potapljanja boste prav tam doživeli enega najlepših podvodnih svetov.

Zanzibar, otok kjer sanje postanejo resničnost

ZanzibarZanzibar je otok, ki v sebi skriva kruto zgodovino kolonializma in trgovine s sužnji. Je del matične države Tanzanije, a uživa v svoji avtonomnosti. Indijci, Arabci, Portugalci, Britanci in drugi narodi, ki so prihajali na obale, so na tamkajšnjih prebivalcih pustili vsak svoj pečat v življenju in kulturi tega otoka. Stone Town, glavno mesto je osrčje otoka in je pod Unescovo zaščito. Prav tu je kraj kjer naravne danosti pridejo najbolj do izraza, saj v večerni tržnici ponujajo prav vse sveže morske dobrote.

Ogromne plantaže različnih začimb, ki vam jih približajo lokalni pridelovalci, se skrivajo v osrčju otoka Zanzibar. Čarobne plaže z belim peskom nudijo ves prostor za brezskrben počitek. Sinjemoder ocean, ki obliva otok vas bo preprosto začaral, svojo zabavo pa bodo dobili tudi navdušenci, ki jih zanima pester podvodni svet koralnih grebenov. Ena največjih zanimivosti otoka Zanzibar so lesena vrata, nekatera izmed njih so celo starejša od hiš katere krasijo. V preteklosti so pomenila vrata statusni simbol, številna so okrašena z simboli iz korana, nekatera pa tudi s podobami, ki predstavljajo želje vsakega gospodinjstva. Hišice in hotelčki za preživljanje sanjskih počitnic stojijo neposredno ob obali. Pravljica, ki ostane za vedno v spominu, otok Zanzibar.

Pravljični otok Zanzibar

ZanzibarZanzibar je ime otoka, ki znotraj svoje matične države Tanzanije uživa avtonomijo. Samo ime tega otoka izhaja iz arabskega jezika in v prevodu pomeni dežela črncev. V času kolonistov je bil Zanzibar glavna država, kjer so imeli svoje postojanke za prevoz črncev s celine v širni svet. Na obale tega rajskega otoka je zaneslo mnogo ljudstev in vsako izmed njih je dodalo svoj košček v mozaik kulture Zanzibarja. Pravi raj za popotnika, ki se želi spočiti po napornem odkrivanju preostanka črne celine so peščene, kot sneg bele plaže, ki postopoma prehajajo v turkizno modro morje, ki se tam daleč dotika modrega neba. Zanzibar, kot otok, ki ga obdaja Indijski ocean ponuja raznovrstno bero morskih dobrot. Večerna tržnica glavnega mesta Stow Town-a velja za največjo ribjo tržnico z že pripravljenimi morskimi dobrotami na svetu. Glavni gospodarski dejavnosti otoka sta ribištvo in kmetijstvo, nekoč pa je bil prav Zanzibar tista država, ki je pridelala in posledično izvažala največ nageljnovih žbic. Obisk turistov se povečuje iz leta v leto, kar sploh ne preseneča saj jih ne privablja le pristna lepota narave, temveč tudi gostoljubnost in toplina tamkajšnjega prebivalstva. Hišice na belih plažah, vitka palmova drevesa, sveže mleko kokosa, vse to ponuja Zanzibar.