Najbolj popularne turistične atrakcije, ki jih ponuja Vietnam

Vietnam je država Indokine, ki leži na jugovzhodu Azije. Leži ob Južno-kitajskem morju, njegovo glavno mesto je Hanoi, jezik, ki ga govorijo prebivalci pa vietnamski, čeprav so v uporabi tudi angleški, francoski, kitajski in khmerski jezik. Vietnam leži v subtropskem in v tropskem pasu, kar se kaže tudi v njegovi klimi. Tako, kot je značilno za vsa tropska podnebja ima tudi Vietnam suho sezono in mokro sezono, imenovano tudi monsun, ti dve sezoni pa sta v različnem času v različnih delih države. Najbolj idealen čas za potovanje v Vietnam je med oktobrom in zgodnjim majem, ko je manj vlage in manj možnosti za padavine. Na severnem delu države so zime hladne in oblačne, v goratem predelu pa se temperatura spusti tudi pod nič. Vietnam je država, ki je za turiste in popotnike privlačna zaradi številnih turističnih atrakcij. Tu imajo celo enega izmed največjih svetovnih čudes. Vietnam ima namreč veličasten zaliv na severu države, ki pripada mestu Ha Long, in leži ob kar 120 kilometrov dolgi obali. Glavna značilnost tega zaliva je, da ima kar okrog 2000 otokov različnih velikosti in oblik, ki se v večini dvigajo skoraj navpično nad gladino. Vrhovi teh otokov so prekriti z gosto džunglo, večina otokov je nenaseljenih in popolno prepuščenih divjini. Ime zaliva Ha Long, pomeni v dobesednem prevodu zaliv, v katerem se zbirajo zmaji. Legenda, ki kroži po Vietnamu govori o tem, da so bogovi na zemljo poslali zmaje, da bi le ti iz neba pomagali lokalnim prebivalcem v obrambi pred sovražniki. Zmaji so v sovražnike bruhali dragulje in žad, ki so se spremenili v otoke iz katerih je nastala obrambna trdnjavo. V nekaterih otokih boste lahko občudovali velike kraške jame, med katerimi je najbolj poznana jama Hang Dau Go. Vietnamci so uspeli svojo zemljo ubraniti in ustvarili so današnji Vietnam.

Vietnam, država prebivalcev s širokim nasmehom

VietnamVietnam je država v jugovzhodni Aziji, ki je geografsko raznovrstna in zelo rodovitna dežela. V njem boste našli bogate gozdove, nasade kavčuka, kavne plantaže, predvsem pa neskončna polja, ki so posejana z rižem. Vietnam je presenetljivo, takoj za Brazilijo druga država izvoznica kave na svetu. Tudi pri izvozu riža so v samem svetovnem vrhu, na drugem mestu, takoj za Tajsko. Vietnam je država, ki leži ob Južno-kitajskim morjem in ima skoraj 90 milijonov prebivalcev. Zdi se, da je Vietnam, na prav vsakem delčku posejan z rižem, pa naj bo to na jugovzhodu države na območju ob delti reke Mekong, ali pa na severu, na meji s Kitajsko. In še ena zanimivost je, ki bo marsikoga presenetila, spet drugega presunila. To so zaboji, ki brez pravega reda ležijo po poljih, to so grobovi, saj Vietnamci svoje najdražje pokopljejo na polja, ki jih obdelujejo.

Vietnam je dežela z bogato zgodovino, z lepo arhitekturo, z ljudmi, ki so vedno veseli in zdi se, da tudi vedno dobre volje, z ljudmi, ki na glavah nosijo tako značilna pokrivala za delo na riževih poljih-koničaste klobuke, z zelenim gričevjem, riževimi polji in z lesketajočimi templji. Večja mesta v Vietnamu, kot so Ho Chi Minh ali Saigon, Da Nang in glavno mesto Hanoi krasijo živahen utrip, visoki nebotičniki, moderni hoteli in restavracije, muzeji in nočni klubi. Zgodovinska mesta kot sta Hue in Hoi, pa so bogata s kraljevimi palačami, cesarskimi grobnicami in s kolonialno arhitekturo. Še posebej zanimiv kraj za obisk je Sapa, mesto na severu, ki ponuja možnost izletov v gore in spoznavanje gorskih plemen. Nha Trang je čudovita plaža, ki je še posebej priljubljena pri vseh, ki imajo radi potapljanje. Arheološko najdišče My Son s starodavnimi ruševinami in Ha Long Bay, sta kraja, ki jih, ko boste obiskali Vietnam, morate videti.

Vietnam, dežela koničastih klobukov

Vietnam je ozka in podolgovata država, ki se razteza na približno 2.000 km in jo najdemo na jugovzhodu Azije, ob Južno-kitajskem morju. Vietnam je dežela koničastih klobukov, nasmehov, riževih polj, vodnih bivolov, neskončnih peščenih rajskih plaž, velikih mest, dežela velike reke Mekong. Je dežela neskončnih riževih polj v vseh odtenkih zelene barve, ki prekrivajo tako rekoč celotno državo, vse od njenega severa pa tja na jug, je dežela smehljaja, dežela na robu revščine in bogastva hkrati. Vietnam je velika država, prav vsak njen del povezuje skupna vietnamska dediščina, dežela , ki je že davno pozabila tisočletja zatiranj s strani kitajskih, francoskih in ameriških kolonistov in je končno združena v miru in hiti svoji svetli prihodnosti naproti.

Prav tako so »Ljudje s čolnov« , ki se jih morda spominjamo iz filmov in dokumentarcev pozabljena preteklost. Če ste se odločili za potovanje v Vietnam z namenom, da bi šli iskat ostanke vojne in podoživljati komunistično diktaturo, boste dobili občutek, da ste prišli v popolnoma napačno deželo. Vietnam leži v subtropskem in v tropskem pasu, kar se kaže tudi v njegovi klimi. Tako, kot je značilno za vsa tropska podnebja ima tudi Vietnam suho sezono in mokro sezono, imenovano monsun, ti dve sezoni pa sta v različnem času v različnih delih države. Tako je najbolj idealen čas za potovanje med oktobrom in zgodnjim majem, ko je manj vlage in manj možnosti za padavine. Seveda pa je vse odvisno od tega, v kateri del države se odpravljate. Na severu države so namreč zime hladne in oblačne, v goratem predelu pa se temperatura spusti tudi pod ničlo. Obala je tisto, česar v Vietnamu ne manjka. Na severnem delu vas bo naravnost očaral Halong Bay, strmo dvigajoči se otočki, nekateri z vsebino kraških jam. Vietnam je dežela, v kateri nihče ne počiva.

Zakaj na potovanje v Vietnam?

Vietnam velja s svojimi 85 milijoni prebivalcev in 331 tisoči kvadratnih kilometrov za precej veliko državo. To je dežela, ki velja za vedno bolj priljubljeno turistično destinacijo, zlasti po tem, ko se je po nesmiselni vojni, od osemdesetih let dalje začel tudi gospodarsko razvijati. Nekoč je veljal Vietnam za tretjerazredno državo, kar pa danes prav gotovo ne moremo trditi. Mestna središča so postala na videz popolnoma podobna sodobnim zahodnim metropolam, čeprav so seveda ponekod še vedno zelo revni predeli. Verjetno je prav mešanica eksotičnega in urbanega tisto, kar tako zelo privlači tujce, da se odločijo za potovanje v Vietnam. Številna riževa polja ustvarjajo v tej državi prav posebno estetiko.

Prebivalci v Vietnamu so izjemno marljivi in gostoljubni, v svojih pisanih oblačilih in s koničastimi klobuki na glavi, so prava paša za oči. Vietnam je država, ki ima praktično vse, od prelepe obale, do izjemnih gorskih predelov in kraške pokrajine. Vietnam nudi tako odročne predele, da jih je moč obiskati le v spremstvu vzdržljivih vodičev. Utrip mest je klasično azijski, a je prometni kaos tisto, kar preseneti prav vsakega obiskovalca, ki prihaja iz zahoda. Vietnam je potovalna avantura, ki jo je vsekakor treba okusiti. Vietnam leži vzdolž Južnokitajskega morja in ima številna naravna bogastva.

Gorati sever ponuja krasne terene za treking in spoznavanje različnih gorskih plemen, tu se v zalivu Halong pokaže vsa domišljija stvarnika, bogati jug pa ponuja sanjarjenje na vodah mogočne reke Mekong. Vmes se skrivajo cesarska mesta, kjer spoznamo dolgo zgodovino dežele, številne vasice in neskončno dolge plaže, ki čakajo, da jih odkrijete. Glavno mesto Vietnama je Hanoi, v njem stoji mavzolej posvečen socializmu, v njega pa se zgrinjajo množice tako Vietnamcev, kot tudi turistov. Vietnam je druga največja izvoznica riža na svetu, v nekaterih večjih mestih so vidni že tudi znaki globalizacije.

Vietnam omogoča aktivne počitnice

V primeru, da smo takšen tip turista, ki ima raje aktivne počitnice in pestra doživetja, potem je odhod v Vietnam perfektna odločitev. Ljudje se med seboj precej razlikujemo in zato so tudi načini počitka in dopusta različni. Čeprav nekateri trdo delajo celo leto in se fizično izmučijo, raje preživijo dopust na aktiven način, ki je telesno naporen, a hkrati tudi duševno sproščujoč. Vietnam je država, ki s svojo pestrostjo omogoča takšen tip počitnic. Tisti turisti, ki radi preživljajo aktiven dopust, bodo z navdušenjem obiskali gorati predel Vietnama, prek katerega lahko stopijo v stik z manjšinami, ki živijo svoje življenje popolnoma odrezani od civilizacije. Če dobimo dobrega vodiča, bo ta izkušnja neprimerljiva s katerokoli izkušnjo, saj bomo spoznali slog življenja, ki se drži le staroselskih pravil, ki se močno razlikujejo od zahodne civilizacije.

vietnam

Aktivne počitnice pa lahko preživimo tudi, če se odločimo, da ostanemo bolj v mestnih predelih. Vietnam je bogat s plavajočimi vasmi in pisanimi tržnicami, kjer lahko poskusimo svoje sposobnosti barantanja. Nujno moramo kupiti značilni koničasti klobuk, ki je poleg estetike tudi precej funkcionalna zaščita. Drugače pa je ekonomski in infrastrukturni razvoj te države v zadnjih desetletjih doživel strmo rast. Glavno mesto Hanoi je prava metropola, ki ima razvito infrastrukturo in pravi mestni vrvež, ki je primerljiv z zahodnimi velemesti. Če se odločamo, da obiščemo Vietnam, potem moramo priskrbeti vizo, ki jo izdaja vietnamska ambasada na Dunaju. Cena vize je kakšnih 70 evrov. Vietnam ima svojo glavno turistično sezono med oktobrom in marcem, sicer pa je vsak čas primeren za obisk.