Arhiv Značk: turizem

Varanasi, staro mesto

Varanasi je staro mesto , njegovo starost ocenjujejo na tri tisočletja in pol.

Posebnost je v dejstvu, da je mesto Varanasi od osemnajstega stoletja pred našim štetjem neprekinjeno naseljen do današnjih dni. Kar je pomembna razlika z drugimi starimi mesti, ki so nastala pred več tisočletji. Na območju mesta so sicer našli še starejše ostanke, ti namigujejo na možnost obstanka življenja že dvajset stoletji pred našim štetjem. Velik vpliv na ohranjanje življenja predstavlja vera oziroma sveti kraj ter reka Ganges. Varanasi je sveto mesto, zato ga verniki iz različnih krajev neprestano obiskujejo. Za hindujce je to zelo zaželen kraj posmrtnega obreda, ki se dogaja na bregovih reke. Reka Ganges predstavlja pomemben vodotok, ki na svoji poti omogoča življenje številnim krajem in mestom na njenih bregovih. Globalno velja območje reke za najbolj naseljeno območje, vodotok to življenjsko pomembno funkcijo opravlja že dolga stoletja. Na območju mesta Varanasi teže po strugi široki med petnajst do preko dvajset metrov, ter obliva njegov desni breg. Podnebje je vlažno subtropsko, ki je značilno za severovzhodni del Indije. Njegovo nadaljevanje pa v ožjem pasu sega do obal Kitajskega morja. V dveh različnih tipih ga najdemo ga tudi na drugih kontinentih in sicer med dvajset stopinj severne in petintrideset stopinj južne geografske širine : na vzhodni avstralski obali, na jugovzhodu Združenih držav Amerike, na območju Padske nižine ter drugih celinah oziroma drugih delih sveta. Varanasi ima suho poletno odboje med aprilom in junijem, sledi mu monsunsko obdobje od julija do oktobra. Poletne temperature se gibljejo med dvaindvajset in preko štirideset stopinj Celzija. V zimskih mesecih Varanasi zaznamujejo hladni vplivi s področja Himalaje, kar je razlog znižanju temperatur pod pet stopinj Celzija. To obdobje traja od decembra do februarja. Mesto poleg reke Ganges zaznamujejo še reki Varuna in Asi, ki imata na njegovem področju sotočje.

Varanasi je sestavljanka imena rek Varuna in Asi.

https://www.agencija-oskar.si/blog/indija-mojih-top-ten/

potovanja po indiji

Indija, odlična priložnost

Indija mnogim velja kot odlična priložnost za popestritev vsakdanjika.

Ker je Indija od naše dežele oddaljena destinacija, velja za v marsičem deželo drugačnega vsakdanjika. In je za vse, ki radi odkrivajo drugačnost, več kot dobrodošla izbira . O tem so se prepričali mnogi, ki so na potovanju ali potovanjih spremenili marsikaj v svojem življenju. Niso redki, ki se znova vračajo, z željo doživeti vsakdanjik, ki je doživetja vreden. Hkrati pa Indija ponuja tudi klimatsko drugačnost. Kar je kot vremenski ekstrem včasih več kot dobrodošla zamenjava sive rutine. Podnebja so raznolika in segajo v ekstremih od hladnega severa, kjer se je moč soočiti z najvišjimi točkami na planetu, na drugi strani pa tropsko klimo na jugu dežele. Številnim to omogoča zdravstvene koristi, potovanje jih sprosti in razbremenit ter navda z novimi močmi za podvige na profesionalnem ali drugih področjih. Mnogi takšna potovanja izbirajo leto za letom. Lahko bi jim rekli kar tradicionalna potovanja. Niso redki primeri, ko potekajo potovanja v podobnem časovnem terminu, družijo pa jih tudi številna druga podobna načela. Za čas potovanja se vzame termin, v katerega sodijo državni in drugi prazniki, na katere z veliko verjetnostjo računamo na dela proste dneve. Pri drugih podobnih načelih pa so pogosto izbrane vremenske, geografske in druge podrobnosti. V sodobnem času, ko prevozi niso več nedostopni, je Indija lahko kljub oddaljenosti na dosegu roke. Zato velja s tem računati, ko izbiramo svoj cilj potovanja. Pred tem pa velja predvsem zaradi vremenskih razlik ugotoviti najprimernejši čas glede na naše zahteve. Poleg tega velja dobro izbrati številne možnosti naravnih, kulturnih in drugih znamenitosti. Tako postane Indija dosegljiva in tudi čudovita izbira. Potovanja je moč izbirati na razne načine. Tako imamo veliko izbiro dobrih lastnosti, ki omogočajo, da Indija zaseda najboljša mesta med možnimi destinacijami.

Indija je zelo dobra izbira palete številnih možnih bogatih doživetji.

potovanja po indiji

Madeira, trend potovanje

Madeira sodi med trend potovanja .

Trend potovanja, katera Madeira nudi, so odraz današnjega časa v katerem živimo. Sodobna potovanja se preko številnih in pogostih aktivnosti oblikujejo v trend. Tako imamo lahko trend potovanja v določene dežele, trend obiska določenih dogodkov, trend ogledov določenih naravnih in kulturnih znamenitosti in podobno. Vsi ti trendi se lahko na razne načine spreminjajo. Spremeni jih v največji meri človek. Spremenijo se želje, spremenijo se možnosti, spremenijo se motivi ter številne druge lastnosti. Posledično se spreminja tudi Madeira. Današnja Madeira se od svojih začetkov turizma v marsičem razlikuje. Če pogledamo v začetke, je Madeira za atrakcijo lahko ponudila marsikaj, kar danes potnike ne bi motiviralo v tolikšni meri. Enako bo v prihodnosti. Vse, kar lahko Madeira danes ponudi kot atrakcija, bo v prihodnosti manj zanimivo ali celo ne bo zanimivo. Zato se bo morala Madeira času in značilnostim časa prilagajati. Tako imajo danes mnoge trende, ki nakazujejo možne spremembe. Letovanja, gostovanja, dogodki in številne druge aktivnosti, zahtevajo daljši ali krajši čas bivanja v oddaljenih, tujih krajih. V preteklosti privlačne načine, danes omogočajo bistveno bolj zanimivi načini. Ljudje so se začeli zavedati, da si lahko sami omogočajo bolj dostopna letovanja. Hkrati pa so ta dostopna letovanja na voljo preko informacijske tehnologije sodobnega časa. Zato danes lahko le slutimo spremembe, ki se bodo zgodile. Vse spremembe so načeloma možne, vendar je potrebno pir tem upoštevati številne dejavnike, ki znajo obrniti tok dogodkov ali pa nanje vplivati. Zato je potrebno le nekaj preprosti dejstev upoštevat. Danes se hkrati ponujajo nekatere klasične možnosti, ki hkrati kot vse kaže v prihodnosti ne bodo izumrle. Zavedati se je potrebno, da so klasične zaradi svoje uspešnosti skozi različna obdobja. Ker so preživele razne spremembe, je danes modro računat z njim v vsakem trenutku.

Madeira turistom nudi na dosegu roke zelo raznovrstna doživetja.

Hrvaška, sredozemska dežela

Hrvaška je med drugim sredozemska dežela .

Prav Sredozemsko morje omogoča, da se na zemljevidu sveta se Hrvaška najlažje prepozna po obali vzhodnega Jadranskega morja. Sredozemlje je tudi dodobra zaznamovalo zgodovino ljudstev, ki so od najstarejših časov do danes živeli na tem območju. Obala vzhodnega Jadrana je pomenila pomembno kopensko povezavo med drugimi obalnimi mesti Sredozemlja ter njegovim zaledjem. Po teh poteh so potovali trgovci, vojske, poslovneži takratnega časa, obrtniki, pustolovci in mnogi drugi. Na obali so zrasla tudi pomembna mesta, ki pričajo o pomembnosti ozemlja. Obalna mesta so povečini nastala na območjih, ki so imela naravne danosti za pristanišča. V tem pogledu Hrvaška obmorska mesta delijo zgodovinske korenine z ostalimi obmorskimi mesti na širšem območju Sredozemlja. Hrvaška obmorska mesta imajo v primerjavi z drugimi obmorskimi mesti na širšem območju Sredozemlja podobne naravne danosti in značilnosti. Kdor je kdaj obplul Sredozemlje in njegova pristaniška mesta, ki so zgrajena na mestu starodavnih pristanišč, bo znal pritrditi sorodnosti oziroma podobnosti.
Hrvaška je ima najstarejše najdbe, ki segajo v kameno dobo, prav na obali. Pomembna so seveda tudi druga mesta, kraji in pokrajine. Hrvaška je locirana na križišču poti, ki so vodile med pomembnimi zgodovinskimi mesti iz svetovne zgodovine. Ob prometnih poteh so se ustvarjali pogoji za razvoj in napredek, omogočale so preživetje, trgovanje in izmenjavo raznih dobrin. Dobre prometne povezave so omogočale živahen pretok prometa, ljudi, blaga in znanj. Danes ni nič drugače. Prometnice, ki jih ima Hrvaška omogočajo dobro povezavo med ljudmi, omogočajo življenje in lajšajo vsakdanjik ljudi ob njih ter vseh potnikov na prometnicah. V prihodnosti bodo dobre povezave še toliko bolj pomembne, saj se bodo zahteve po hitrejšem in obsežnejšem pretoku ljudi, blaga in storitev še povečevale. Potovanje po sodobnih prometnicah Hrvaške bo še toliko boljše, udobnejše in prijetnejše.

Hrvaška je pomorska država z bogato pomorsko zgodovino iz najstarejših obdobji.

Indonezija država jugovzhodne Azije

Indonezija je država jugovzhodne Azije . Sestavljena je iz velikega števila otokov med Indokino in Avstralijo ter Indijskim oceanom in Tihim oceanom.
Na otoku Borneo Indonezija meji z Malezijo. Na otoku Nova Gvineja Indonezija meji na Papuo Nova Gvineja. Na otoku Timor pa Indonezija meji na Vzhodni Timor.

Prestolnica države Indonezija je Džakarta. Prestolnica države Indonezija je velemesto jugovzhodne Azije. Šteje več kot 8 milijona prebivalcev, nahaja pa se na površini dobrih 660.000 kvadratnih kilometrov. Džakarta se nahaja na severozahodnem delu Jave ob obali Javskega morja. Administrativno je prestolnica države Indonezija provinca s posebnim statusom. Značilnost takšne ureditve je, da nima župana, kot je to v navadi drugih prestolnic, ampak guvernerja. Predstavlja pa prometno, ekonomsko, politično in kulturno središče države Indonezija.

Geografsko velja Indonezija kot velika država . Na lestvici svetovno največjih držav sodi na 15.mesto. Obsega skupno površino skoraj 2 milijona kvadratnih kilometrov. Skupno število otokov države Indonezija je več kot 17.500. Največji otoki države Indonezija so Java, Sumatra, Borneo, Nova Gvineja in Sulavezi. Po naseljenosti izstopa Java. Otok Java je znan kot eden najbolj obljudenih otokov na svetu. Upravno je država Indonezija razdeljena na 27 otokov, dve posebni ozemlji in ozemlje Džakarte. Otoki države Indonezija so : Bali, Bangka-Belitung, Banten, Bengkulu, Osrednja Java, Osrednji Kalimantan, Osrednji Sulawesi, Vzhodna Java, Vzhodni Kalimantan, Vzhodna Nusa Tenggara, Severna Sumatra, Gorontalo, Džambi, Lampung, Maluku, Severni Maluku, Severni Sulavezi, Severna Sumatra, Papua (Irian Jaya), Riau, Jugovzhodni Sulavezi, Južni Kalimantan, Južni Sulavezi, Južna Java, Zahodni Kalimantan, Zahodna Nusa Tenggara, Zahodna Sumatra. Posebni ozemlji sta Aceh in Yogyakarta. Poseljenost na otokih je zelo različna od gosto naseljenih do osamljenih.

Značilnost države Indonezija so tudi potresi in aktivni ognjeniki. Skupno število aktivnih ognjenikov je 150. Potresi nastajajo zaradi stika pacifiške, evrazijske in indoavstralske plošče.

Indonezija šteje 240 milijonov prebivalcev, ter velja za četrto najbolj obljudeno državo sveta.