Savne so star človeški izum

Savne so star človeški izum.

Savne na človeka delujejo blagodejno preko temperature in vlažnosti zraka. V vsakem primeru je višja temperatur, vlažnost zraka pa pomeni bodisi vdihavanje zraka ali pare. Zato nekatere savne ločimo na suhe in parne. Ker v prvem primeru vdihavamo suh zrak, v drugem pa paro. Učinek pare lahko povečamo z rastlinami. Najbolj enostavno si ta učinek predstavljamo, kot inhaliranju podoben učinek. V sodobnem času pa se savne sodobnemu času primerno razvijajo in prilagajajo potrebam človeka. Tak primer so infrardeče savne, ki učinkujejo preko infrardečih grelcev. Bolj sodobne savne pa opremljajo karbonski grelci. To so tanke karbonske plošče, ki imajo večjo grelno površino. Gre za sodobno inačico zelo starega načina ogrevanja telesa. Znan je predvsem v višje ležečih področjih, kjer prisegajo na star način ogrevanja s štedilnikom na drva. Poleg štedilnika sodi površina, ki je največkrat obložena s keramičnimi ploščami ali ploščicami. Nad površino je lahko nameščena klop za sedenje ob štedilniku, ponoči pa se lahko nad površino dodajo blazine za spanje. Tak način na gorskih področjih zelo učinkovit za ogrevanje, saj se je človek grel preko dveh izvorov toplote. Stopala preko ogrevane površine, roke in telo pa preko toplote štedilnika. Na gorskih območjih je bilo takšno segrevanje zelo pomembno, zaradi gibanja na mrazu in nizkih temperatura preko dneva. Lahko bi rekli, da je šlo za slovensko različico savne. Danes te učinke vedno bolj ceni sodoben človek, privošči si jih lahko na različne načine. Eden od načinov je obisk term Zreče, ki imajo tri osnovne vrste savn. Z obiskom smučišča Rogla je mogoče podoživeti čar zime iz preteklosti s segrevanjem telesa v večernih urah v izbrani savni. Doživetjem v savni je mogoče dodati masaže, nege ter razne druge storitve wellness centra.

Savne zdravemu človeku ne morejo škoditi, lahko pa mu dodobra izboljšajo zdravje in počutje.

Terme Zreče in klimatsko letovišče Rogla

Terme Zreče in klimatsko letovišče Rogla sodita med najbolj znana slovenska zdravilišča .

Pohorje je predalpsko hribovje na severovzhodu Slovenije. Na njegovih južnih obronkih se nahajajo terme Zreče, klimatsko letovišče Rogla dobrih ducat kilometrov stran na višini preko tisoč petsto metrov. Klimatsko letovišče Rogla slovi po blagodejnih učinkih klime, ki blagodejno vplivajo na zdravje in dobro počutje ter omogočajo lajšati tegobe z alergijami in dihali. Najboljši učinki se gostom ponujajo poleti, ko je temperatura komaj preseže dvajset stopinj Celzija. Zreške terme se ponašajo z izvirom termalne vode, ki iz zemeljskih globin privre s temperaturo petintrideset stopinj Celzija. Zdravilna voda dobro vpliva na poškodbe in obolenja gibal, hrbtenična obolenja, obolenja perifernega živčevja, športne poškodbe in podobno. Bolnikom z dolgotrajnimi bolečinami v predelu hrbtenice, kolen in kolkov lahko terme nudijo terapije z vulkanskim blatom. Posebnost ponudbe terme Zreče je pohorska šota, njeno starost ocenjujejo na deset tisoč let. Nahaja se v gorskih močvirjih, sredi pohorskih gozdov. Terme Zreče pohorsko šoto pri terapijah, ki koristijo bolnikom z urološkimi, ginekološkimi, internističnimi ter boleznimi gibalnega sistema. Idila Wellness & Spa center nudi različne masaže, nege in terapije, fitnes, bazene, savne in druge možnosti, ki pripomorejo k sprostitvi in dobremu počutju. Zdravilišče terme Zreče nudi tudi rehabilitacije in zdravljenje usposobljenega zdravstvenega osebja. Ekipo sestavljajo zdravniki specialisti, fizioterapevti, medicinske sestre, tehniki, maserji ter drugo strokovno osebje. Zdravilišče terme je specializirano za obolenje gibal, v rehabilitacijskih postopkih uporablja fizioterapevtske postopke, kot so hidroterapija, elektroterapija, termo terapija ter razne druge standardne fizioterapevtske postopke. Zreške terme slovijo tudi po slikovit naravni okolici, v kateri je nešteto naravnih in kulturnih spomenikov. Obiskati jih je moč s kolesom ali peš po označenih poteh, ter tako prijetno s koristnim popestriti bivanje v termah Zreče ter zdravilišču Rogla.

Terme Zreče ter naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center Rogla sta idealni destinaciji za sprostitev in obogatitev zdravja.

Kratek oddih v Termah Zreče

Kratek oddih nam nudijo Terme Zreče na številne načine.

Sodobnemu človeku kratek oddih ponuja možnost oddiha, regeneracija telesa poskrbi za varovanje zdravja ter krepitev obrambnega sistema. Vsaka oseba si kratek oddih predstavlja in odmerja po svoje, razlike so v času, kraju ter drugi značilnostih. Nekaterim dober oddih predstavlja že klepet s prijatelji ali v družinskem krogu, bolj učinkovit pa je kratek oddih v termah Zreče. Danes je čas postal zelo cenjena dobrina, zato je si časa za oddih vse premalo jemljemo. Dodatno si skopo odmerjen čas za oddih sami jemljemo, ker se ne moremo odločiti kaj bi počeli, kam bi šli in premišljujemo namesto ukrepamo. V termah Zreče je kratek oddih veliko bolj kakovostno preživet prosti čas, saj počivamo, premišljujemo in počnemo kar bi sicer, vendar imamo zraven možne številne zdravju koristne učinke. Že sama zdravilna voda v termah Zreče je primer, kako lahko z lenarjenjem koristimo svojemu organizmu in zdravju. Vodne površine so velike in obsežne, nahajajo se na prostem ali pod streho. Zdravstvene učinke tako pridobivamo v vseh letnih časih zgolj z namakanjem v vodi, če intenzivneje plavamo so učinki še toliko večji. Počitek lahko popestrimo s številnimi masažami, kulinariko in podobnim uživaškim lenarjenjem. Dodatno lahko takšen kratek oddih popestrimo s savno, pohodi, kolesarjenjem ali kakšno drugo aktivnostjo, ki jo nudijo terme ali njena okolica. V vsakem letnem času je dovolj dogajanja, da se ne bomo dolgočasili. Za kratek oddih je ključnega pomena dobra prometna povezanost, če želimo skopo odmerjen čas preživeti kar najbolj učinkovito. Terme Zreče so vsega deset kilometrov oddaljene od slovenske avtoceste A1, ki povezuje jugozahod s severovzhodom dežele. Ne glede na smer potovanja po njej, je potrebno paziti na izhod Slovenske Konjice. Od izvoza nas do term Zreč loči še slab ducat kilometrov poti.

Kratek oddih je priložnost za sprostitev in obnovitev moči po načelu kratko jedrnato.

Več

Zdravilišče, skrivnost dobrega počutja

Zdravilišče ponuja edinstveno doživetje edinstvenih občutkov, razkošja naravnih danosti in ugodje sodobnih priložnosti za zdravje in za dobro počutje. Uporaba termalnih vrelcev in s tem razvoj zdraviliškega turizma, se je pojavil že v času starih Rimljanov. Slovenska zdravilišča so dobro obiskana v prav vseh mesecih leta, obiskujejo jih tako bolniki, ki jih čaka rehabilitacija, kakor tudi drugi ljudi. Vedno pogosteje, se namesto na morje v zdravilišče odpravijo tudi mlade družine. In za to je veliko razlogov. Blagodejnost termalnih voda, bogata tradicija, neskončne možnosti za nastanitev, vrhunske medicinske storitve, atraktivna vodna doživetja in wellnes centri naredijo zdravilišče in bivanje v njem nepozabno.

Slovenska zdravilišča svoje goste razvajajo tako na obali, kakor tudi ob rekah, pod mogočnimi Alpami, v objemu vinorodnih gričev, v mirni in prelepi naravi. Pestre možnosti nastanitev, hotelske sobe, udobni apartmaji, kampi in avanturistične ponudbe, ki jih ponujajo nekatera izmed zdravilišč je razlog, da jih vedno obiščemo z največjim veseljem. Zdravilišče je pravi raj za ljudi, ki si želijo zdravja, dobrega počutja, sprostitve, kar tudi dobijo in to na enem mestu.  Slovenska zdravilišča torej niso namenjena le odpravljanju zdravstvenih tegob in preventivnemu zdravljenju. Prvovrstno izbiro športnih, rekreativnih in sprostitvenih dejavnosti dobite le, če se odpravite v zdravilišče.

 

 

Terme Zreče med kulinariko in športom

Terme Zreče so eno izmed tistih izjemno redkih turističnih središč, kjer najdemo ponudbo, ki je tako široka, da lahko zadovolji vsak okus. Luksuzni in okusno opremljeni hoteli ponujajo mir in udobnost, ki si ju želi vsakdo, ki bi se rad spočil. Hoteli, ki jih ponujajo Terme Zreče, so primerni tako za eno osebo kot tudi za dve osebi ali za družine. Na razpolago so namreč enoposteljne, dvoposteljne in več posteljne zmogljivosti. Sobe so opremljene z balkonom, telefonsko napravo, klimatsko napravo, mini barom, televizijo in internetnim priključkom. Vidimo lahko torej, da je v Termah Zreče poskrbljeno za osnovne potrebe in za nekoliko bolj nadstandardne potrebe, ki, če jih zadovoljimo, ustvarijo dodaten občutek zadovoljstva.

Terme Zreče slovijo daleč naokrog kot pravi kulinarični center. Kuharski mojstri namreč pripravljajo hrano, ki jo oplemenitijo z dišavnicami iz domačega vrta. Ponujajo tudi izredno pestro paleto vrhunskih vin, ki so nepogrešljiv dodatek izbrani hrani. Hrano lahko izbiramo tako iz menija z eksotično ponudbo, lahko pa izberemo tudi pristne slovenske domače jedi. Najbolje pa je seveda, da vsak dan poskusimo nekaj novega in se tako pustimo presenetiti. Terme Zreče pa niso le biser kulinarične izkušnje, ampak ponujajo tudi pester izbor športnih priložnosti. Predvsem popularna je skupinska vadba, ki se izvaja pod budnim očesom trenerja. Tako lahko vadimo steb by step, TNZ (trebuh, noge, zadnjica), pilates in jogo. S tem bomo lahko Terme Zreče zapustili ne le veliko bolj spočiti in polni energije ampak tudi z nekaj več telesne pripravljenosti, ki je še posebej pomembna za tiste, ki živijo zelo dinamično življenje.