Tajska, dežela, ki se ji enostavno ne moreš upreti

 

Tajska

Tajska, tako raznolika dežela, ki bo zagotovo zadovoljila še najbolj zahtevnega in avanture željnega popotnika. Ne le, da se govori ampak so pokazale tudi nekatere raziskave, da je Tajska najbolj prijazna dežela v Aziji. Poseben način življenja, eksotična pokrajina in lepe peščene plaže je tisto kaj kar samo vabi turista ali zgolj popotnika.

Tajska je kraljevina in obmorska država, ki leži v jugovzhodni Aziji in je poznana tudi po imenu Siam. Tajska je dežela, ki pritegne mnogo več obiskovalcev kot katerakoli druga država v jugovzhodni Aziji. Naravne lepote so nekaj kar privabi Tajska na prvem mestu, nato so tu še navdihujoči templji, po celotnem svetu poznana gostoljubnost domačinov.

Zelo raznolika, varna in raznovrstna dežela  je razdeljena na gorat severni del in prekrasen jug s številnimi otočki. Tajska je posebna tudi po prebivalstvu, saj je v severnem goratem predelu veliko prvotnih plemen, ki na popotnika naredijo močan vtis. Tam lahko popotnik izbere treking v deževnem pragozdu, rafting, gorsko kolesarstvo, divjo vožnjo s mopedi, učenje tajske kulinarike in sproščanje ob pomirjajoči tajski masaži. Jug je turistično bolj razvit in posejan s številnimi otočki. Raj za popotnike in raj za turiste je država Tajska.

Tajska – načini prevoza in kulinarična izbira

Tajska je dežela, ki je po površini glede na evropske države precej velike. Iz vidika turista je tako najbolj primerno, da se po državi premika s pomočjo vlakov. Če izberemo 3. razred, potem je vožnja precej poceni. Tajska pokrajina je precej raznolika, zato vlak ne vozi prav povsod. Za odhod tja, kamor vlaki ne vozijo, je zato najbolje izbrati avtobus, ki se cenovne ne dosti razlikuje od vožnje z vlakom. Po večjih mestih pa bomo najhitreje prišli na želeno mesto tako, da bomo najeli taksi. Večja Tajska mesta pa ponujajo zelo zanimivo izkušnjo prevoza, ki se imenuje tuk-tuki. Gre za trikolesnik, ki ima razširjen zadnji prostor za potnike. Izkušnja vožnje s takšnim vozilom je lahko izjemno zanimiva.

tajska vlak
Nepozabna izkušnja z vlakom po Tajski

Kar se nastanitve tiče, je Tajska izjemno poceni država. Za spanje v povprečju odštejemo od 4 do 8 evrov na noč, ampak to je brez klime. V Bangkoku, ki je glavno mesto Tajske, so po pričakovanjih cene nekoliko višje. V povprečju za kakšnih 30 procentov. Hrana je značilno azijska, kar pomeni, da prevladujejo riž in rezanci z govejim mesom, perutnino in tofujem. Hrana ima veliko zelenjave in pogosto se ponujajo tudi ribje jedi, kar pomeni, da če želimo jesti zdravo, bo ta hrana precej primerna. Tajska hrana je izvrstna ne glede na to, kje jo naročamo, cena pa se precej spreminja glede na to, ali naročimo na tržnici ali pa v gostilni. Seveda so tržnice veliko cenejše. Naj na tem mestu opozorimo še na to, da se priporoča pitje le ustekleničene vode, da se izognemo raznim želodčnim težavam. Tajska je znana po tržnicah, ki so izjemno pisane zaradi vseh mogočih izdelkov in hrane, ki je na razpolago, nakup ustekleničene vodi pa je možen na vsakem koraku.

Tajska med religijo in zabavo

Tajska je izjemno duhovna država, kjer se kultura in religija spajata v vsakodnevnem življenju. Zato je za vsakega turista pomembno, da pozna nekatere osnovne kulturne običaje, saj v primeru, da jih bo zaradi nevednosti prekršil, lahko to vodi v kočljive in neprijetne situacije. Tem situacijam se lahko na Tajskem zelo hitro izognemo, če poznamo nekaj osnovnih navad in se jih držimo. Kot rečeno je Tajska religiozna država, kjer je budizem prevladujoča religija. Izjemno lepih budističnih templjev in kipov Bude zato seveda ne manjka, vendar pa nikakor ni dovoljeno, da bi se teh kipov dotikali. To predstavlja hudo kršitev, ki ni dovoljena niti otrokom, ki bi se sicer želeli s temi kipi le igrati. Tudi kazanje s prstom na kip Budi ni zaželeno. Tajska je dežela, v kateri imajo ljudje poseben odnos do telesa. Noge so tisti del telesa, ki velja za umazanega in ga zato Tajci skrivajo. Ko sedijo pazijo, da se z nogami ne dotikajo drugih in da jih ne kažejo. Po drugi strani pa je glava najbolj svet del telesa in se je zato ni spodobno dotikati.

Ko smo enkrat spoznali te navade, postane Tajska dežela, ki je izjemno gostoljubna in prijetna za življenje. Najboljši čas za obisk je po mnenju izkušenih čas med novembrom in februarjem. Podnebje je tropsko in precej vlažno, temperature pa so tudi visoke. Dobro se je izogniti monsunu, ki pride junija. Tajska je dežela, ki ima mnoge znamenitosti, ki segajo od kulturnega področja do najbolj divjih zabav ali lenarjenja na plažah, zato se v njej najde vedno ponudba, ki bo zadovoljila prav vsakogar.

Tajska in njene kulturne značilnosti

Tajska je odlična izbira za preživljanje počitnic zlasti za tiste, ki so avanturisti po srcu in si želijo razburljivih počitnic, ki ponujajo številne možnosti za druženje, socialne stike, zabavo in seveda tudi sprostitev. Prav zato so koristne nekatere informacije, ki nam bodo to, kar ponuja Tajska, pomagale zaužiti na bolj varen in preudaren način.

tajska

Kot v vseh turističnih državah vlada precej dvostranski odnos do turistov. Skoraj vsi državljani na Tajskem bodo do turistov prijazni in spoštljivi. Vendar vedno se najdejo tudi posamezniki, ki bi se radi okoristili. Tajska je tako na žalost znana potem, da je v gneči potrebno skrbno paziti na denar in zlasti na dokumente, ki jih kradejo in nato prodajajo na črnem trgu. Priporočljivo je, da se denar menja na bankah, kjer sprejemajo tudi Maestro kartico. Tajska je država barantanja, kar pomeni, da bomo le stežka naleteli na ceno, ki bi bila v izhodišču že na najnižji možni ravni. Najboljše kupčije bomo tako sklenili z barantanjem, vendar pa je kulturna praksa takšna, da se med barantanjem vedno smehlja, četudi nismo zadovoljni s potekom. Zagotovo pa je najbolje, če gost spoštuje in upošteva kulturne prakse gostujoče države. Tajska je tudi država, ki ne slovi po najvišjih higienskih standardih, kar pa ne pomeni, da si ne moremo pomagati sami. Pralnice so prav na vsakem koraku in če izberemo hotel, ki je nekoliko cenovno nižji, je pametno, da imamo s seboj tudi spalno vrečo.

Tajska je eksotična dežela v pravem pomenu besede, kar pomeni, da lahko počitnice preživimo popolnoma potopljeni v lokalno okolje in spoznamo kulturo in načine zabave v tej prekrasni deželi.

Tajska in nekateri razlogi zakaj jo obiskati

Tajska je ena izmed tistih turističnih destinacij, ki nam padejo na pamet takoj, ko pomislimo na idealne počitnice na toplem soncu, sinje modrem morju in neskončnih peščenih plažah. Gre za državo, ki ima okrog 63 milijonov prebivalcev z glavnim mestom Bangkok. Če se odločamo za obisk te čudovite dežele, moramo imeti vizum. Tajska je tako kraj, ki ga turisti obiščejo zaradi zelo različnih razlogov. Zelo popularna je Tajska za tiste goste, ki si želijo zabave ob elektronski glasbi. Največkrat so te zabave organizirane glede na to ali gre za prazno, polprazno, polno ali polpolno luno. Tajska ponuja nepozabne zabave na plažah, ki v večernih urah dobijo posebej čaroben naboj.

lepote Tajske

Spet drugi pa obiščejo Tajsko zaradi nakupovanja. Znano je, da lahko dobimo unikatne šiviljske izdelke po izredno nizkih cenah. Zadostuje, da obiščemo šiviljo, ki nam odvzame telesne mere, sporočimo ji željo, kakšno obleko bi želeli, čez kakšen dan pa jo plačamo po nekajkrat nižji ceni kot pri nas. Tako se Tajska izplača celo iz tega vidika, namreč kot obisk nakupovalnega središča, ki je združen še z drugimi vrstami zabave. Drugače pa Tajska omogoča tudi plezanje in pohodništvo po njenem severnem delu, na južnem otoškem pa imamo možnost klasičnega morskega turizma s kopanjem in potapljanjem ter drugimi vodnimi radostmi.

tajska svila

Najbolj primeren čas za obisk je čas med novembrom in februarjem. Tajska je namreč monsunska država in v poletnem času od junija do oktobra ima deževno obdobje. Med novembrom in februarjem dež poneha, vlažnost se zniža in temperature postanejo prijetne, zato je to idealen čas, da iz zimske Slovenije odpotujemo v topel raj, ki ga predstavlja Tajska.