Arhiv Značk: šport

Kratka zgodovina košarke

Košarka je eden izmed najbolj priljubljenih športov na svetu poleg nogometa. V današnjem članku pa si bomo ogledali kratko zgodovino le-tega. Za igranje potrebujemo košarkarske žoge, par čevljev in dobro ekipo, s katero bomo igrali. Seveda pa lahko igramo tudi ena na ena.

Košarka naj bi bila izumljena leta 1891 v Springfieldu Massachusetts iz strani Kanadskega trenerja za telovadbo Jamesa Naismitha. Košarko naj bi izumil zaradi manj poškodb, kot jih je bilo pri nogometu. Igra je zaradi svoje nezahtevnosti in zabave zelo hitro postala popularna. Najbolj razširjena organizacija, ki ima košarko pod okriljem – NBA je bila ustanovljena leta 1949, dandanes pa je integriran del ameriške kulture. Sprva se je ta košarkarska zveza imenovala BBA (Basketball Association of America – leta 1946).

Seveda se moderna košarka malce razlikuje od tiste prve košarke. Malce drugačna so pravila, pa tudi športna oprema je izredno napredovala. Ameriška liga NBA je imela izreden vpliv na popularnost košarke po vsem svetu, predvsem zaradi zvezdnikov, ki so v njej nastopali skozi leta.

Najbolj poznan in po vsej verjetnosti tudi najbolje plačan igralec košarke je na dresu nosil številko 23, to ni bil nihče drug, kot Michael Jordan. Njegova igra je bila edinstvena, na igrišču pa je bil, kot pravi virtuoz. Seveda so leta kasneje za njim na parket prišle tudi druge zvezde, kot so Shaquille O’Neal, kobe Bryant, LeBron James in drugi vrhunski igralci.

Košarka je ne samo popularen, temveč tudi zanimiv šport in ni potrebno, da ga samo gledate, zberite ekipo in se v njem tudi udejstvujte.

športna oprema under armour

Under Armour, mladostna blagovna znamka

Under Armour nudi športna oblačila in razno drugo športno opremo.

Blagovna znamka Under Armour je svoj nastop na svetovni sceni športne opreme začela pred dvema desetletjema. Zato mladosten videz sodi med prepoznavne lastnosti. Začetki segajo v devetdeseta minulega stoletja na vzhodno obalo Združenih držav Amerike. Ustanovitelj Kevin A. Plank je v blagovno znamko Under Armour vložil vse svoje znanje in podjetnost. Predno se je začel ukvarjati s športno opremo je uresničil razne poslovne ideje in zamisli. Začetki pa so bili tipično ameriški. Skromni z veliko mero zagnanosti in želje po uspehu. Do današnjih dni je Under Armour razvila blagovna znamka postala prepoznavna in globalno znana. Na prodajnih policah je moč dobiti športno opremo za različne namene in zahteve. Pred vrati je nova sezona, zato bo potrebno postopoma pomisliti na spremenjene zunanje vremenske razmere. Temperature, ki so mnogim povzročale težave zaradi pregrevanja in drugih nevšečnosti, bodo postale pobožne želje. Živo srebro se bo spustilo, toploto si bomo včasih celo zaželeli. Na te zahteve je pomislil tudi Under Armour. Razvojni strokovnjaki so se v prvi vrsti zavedali, da rekreativci in aktivni športniki tudi v hladnejših delih leta ne mirujejo. Želijo ostati v formi, svoje dosežke želijo nadgrajevati. Vendar nastane problem, ki ga povzroča mati narava. Nižje temperature spremenijo tudi številne druge pogoje. V naravi priljubljeno mesto za vadbo lahko z zmanjšanjem temperature postane bolj vlažno, svoje dodajo razne druge spremembe. Under Armour se teh sprememb zaveda, zato nudi ponudbo primerno vsakemu letnemu času. Pred nevšečnostim hladnejših mesecev leta nudi učinkovito obrambo. Ta zagotavlja na eni strani zaščitno pred negativnimi vplivi iz okolja, hkrati pa omogoča učinkovito delovanje človekovega organizma. Človeški organizem se pri gibanju znoji, začenja oddajati vlago. Ta je pri vadbi na oblačilih nezaželena, saj lahko v zimskih mesecih povzroči številne negativne posledice.

Under Armour tej zahtevi primerno nudi ustrezno ponudbo.

Športna oprema, konstanten nadzor organizma

Športna oprema  omogoča zdravje organizma uporabnika.

Ob tem je pomemben tudi nadzor, ki vse skupaj uravnava in ohranja v optimalnih mejah. Nadzor organizma je pomemben, saj so na ta način zagotovljene dobre lastnosti in učinkovine aktivnosti. Svoj organizem si moramo predstavljati kot stroj, ki največ učinkov z najmanj vloženega, nudi ob optimalni obremenitev. Zato pa potrebuje nadzor, ki ga v primeru človeka lahko nudi športna oprema. V primeru večje obremenitve se lahko zave posledic, ter jo temu primerno zmanjša. Pri večjih obremenitvah pride velikokrat predvsem do velikega števila negativnih posledic, učinkov pa je ob tem komaj omembe več. Obratno nam lahko športna oprema nudi informacijo, da je obremenitev premajhna. Kar je sicer dobro za organizem, vendar s tem tudi ni napredka in omembe vrednih učinkov. Poseben pomen ima tudi ob spremljajočih dejavnost. Največkrat gre za pomožno aktivnost, ki služi predvsem za razne posebne učinke. Tak primer je regeneracija, katero mora športna oprema nadzirati. V obratnem primeru bomo lahko z aktivnostjo pretiravali, s tem pa ne bomo dosegli učinkovite regeneracije, ampak preobremenitev ali pa regeneracija ne bo dobra. Najbolj bomo to občutili ob izvajanju glavne aktivnosti, največkrat že naslednji dan. Ker je športna oprema od primera do primera različna, velja dobro razmisliti kaj dejansko potrebujem. Vprašati se velja katere lastnosti oziroma učinke dejansko izkoriščam, ter katere ne izkoriščam oziroma je njihov izkoristek komaj omembe vreden. Odgovor nam bo osnova za racionalno izbiro, saj bo pridobljena najboljša športna oprema z najmanj vloženega. V primeru, da se navdušujemo nad večjimi učinki velja razmisliti, ali ni morda bolje investirati v kakovost ali kaj drugega. Razlika z večjimi učinki ne bo tako koristila kot kakovost ali investicija v drugo bolj potrebno. Tega pa v opremi potrebni za šport nikoli ne zmanjka, v mnogih primerih tudi pomeni pomemben delež investicije.

Športna oprema najbolj koristi, ko se jo uporablja.

nogomet

Sportklub, evropski športni kanal

Sportklub je evropski športni kanal .

Program sportklub lahko spremljajo gledalci v različnih državah. Madžarska, Poljska, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora in Slovenija so bile prve države, ki so lahko spremljale športne vsebine na omenjenem kanalu. Program na območju omenjenih držav je začel oddajati športne vsebine pred desetletjem, obsegal pa je tekmovanja različnih športov. Program sportklub se je do danes razširila na Hrvaško in Makedonijo. Hrvaška je sledila leto dni za prej omenjeno ponudbo v šestih državah. Z nekoliko večjim zamikom petih let pa je sportklub bilo mogoče videti tudi v Makedoniji. Program se v določenih deželah deli na ponudbo, ki omogoča različne športne dogodke ter zgolj določene športe v drugih deželah, na nekaterih območjih pa je mogoče spremljati različne športe. Tako sportklub omogoča ogled nogometa, hokeja, košarke, tenisa in drugi športov. V tem primeru gre za možnost ogleda različnih športnih dogodkov in prireditev v omenjenih športnih disciplinah. Obstaja pa tudi sportklub+ ponudba, ki oddaja zgolj nogomet na področju Srbije in na Madžarskem. Na Poljskem za razliko sportklub ponuja ogled različnih športnih dogodkov. Športni dogodki so za gledalce izredno zanimivi, saj ponujajo na kratko povedano veliko. Mnogi se sprašujejo v čem je skrivnost gledanosti takšnih programov in vsebin. Kot prvo, kdor se ne zanima za šport tega verjetno ne bo mogel razumeti. Na drugi strani so športne vsebine bolj zanimive za vse, ki se z istim športom tudi dejansko ukvarjajo v različnih težavnostnih stopnjah. Zgolj oseba, ki izkusi šport na lastni koži lahko najbolj kakovostno spremlja program. Ker lahko elemente igre ne le oceni, ampak lahko tudi z veliko verjetnostjo oceni prihodnost določenega dogodka. Za vse ostale je zanimiva predvsem sama dinamika dogajanja ter nepredvidljivost dogajanja. Za razliko od številnih drugih vsebin lahko potek dogajanja spremenijo na videz povsem nepomembne stvari.

Sportklub je ponujena možnost ogleda športnih tekem in drugih dogodkov s področja športa.

GoPro, skromen prestiž

GoPro je prestižna naprava .

Prestižni GoPro pa nudi toliko prestiža, kolikor ga aktivni uporabnik dejansko lahko izkoristi. Veliko pomanjkljivosti se pri vsebinah zgodi, ker niso upoštevane nekatere zelo osnovne zahteve. V tem primeru GoPro doživlja podobno usodo kot naprave za slikanje. Uporabniki mislijo, da vrhunska naprava pomeni tudi vrhunske izdelke, njihovo znanje pa je pri tem nepomembno. Napaka, velika napaka. Vrhunska naprava, kot je GoPro, potrebuje vsaj osnovno znanje zajemanja vsebin. Podobno kot pri slikanju oziroma zajemanju fotografij, o kakovosti odločajo skromni detajli. Verjetno bi bilo dobro marsikomu pred izbiro in kasnejšo uporabo, obiskati strokovnjaka, ki bo znal oceniti kaj je sposoben z GoPro ustvariti ter kje so pomanjkljivosti. Pri zajemanju slik je težava v množičnosti naprav. Množičnost naprav je posledica napredka in razvoja. Če pogledamo desetletja v preteklosti so bile takšne naprave prestiž, imeli so jih redki. Tudi mediji, na katerih so se ustvarjale slike, niso bile kot danes široko dostopne, ampak so zahtevali investicijo. Posledica tega je bila bistveno večja kakovost slik. Ker je oseba, ki je slikala, veliko bolj pazila kakšno sliko bo ustvarila. Z razvojem je kot rečeno vse skupaj postalo bolj dostopno, slika lahko vsak, strošek je zanemarljiv, kakovost pa blago rečeno slabša. Uporabnikom GoPro se velja tega zavedati, saj je pri ustvarjanju vsebin zgodba podobna. Če želimo doseči všečnost vsebin, morajo biti vsaj zadovoljive kakovosti. Spektakularna vsebina ni koristna, če jo ni moč gledati zaradi podpovprečne kakovosti. Obratno pa tisti, ki zna izdelati kakovostno vsebino, lahko doseže velik učinek oziroma veliko priljubljenost in gledanost vsebine že zaradi njene kakovosti. Množina vsebin je namreč danes ustvarila tudi selekcijo, najbolj zahtevni in hkrati najbolj pomembni že ob prvih trenutkih slabega posnetek prekinejo z ogledom. Ker imajo na voljo veliko drugih bolj kakovostnih vsebin na voljo.

GoPro je dobra izbira vseh, ki želijo ustvarjati kakovostne vsebine.

http://www.hervis.si/store/