Arhiv Značk: smučišča

Smučišča v Sloveniji, bele strmine na sončni strani Alp

Smučišča v Sloveniji so bele strmine namenjene prvenstveno smučanju.

Smučišča v Sloveniji so locirana na hribovitih območjih po skoraj celotnem ozemlju države. Po številu izstopa alpski svet Julijcev, Karavank in Kamniško-Savnijskih Alp. Gosto posejana pa so tudi na območju predalpskega hribovja Pohorje, kjer se nahajajo najdaljša smučišča v Sloveniji. S smučarskimi progami različnih dolžin in zahtevnosti so bogata tudi druga območja v državi. Smučišča v Sloveniji so zato prebivalcem dežele na sončni strani Alp zato dosegljiva, težko bi našli območje, ki je kaj bistveno več več kot uro oddaljeno od najbližjega smučišča. Kar je posledica izjemnih naravnih danosti in raznolikosti na majhne področju. Tako niso za smučarske užitke prikrajšani niti ljudje, ki živijo na čisto drugačnih geografskih področjih. Dobre prometne povezave hkrati omogočajo, da so nekaterim delom države v uri vožnje dosegljiva zelo različna smučišča v Sloveniji. To so predvsem območja osrednjeslovenske statistične regije, ki imajo blizu smučišča na geografsko različnih področjih. Nekateri deli te regije imajo smučišča na domačem pragu ali v neposredni bližini. Prestolnica ima tako najbližje smučišče na Krvavcu, hkrati pa so blizu tudi pohorska smučišča ter smučišča na območju Karavank ali Julijcev. Druga smučišča v Sloveniji so podobno blizu večjim urbanim območjem. Slovenski veliki smučarski centri to smučišča, ki imajo od štirideset do dvanajst kilometrov prog. Največje je Mariborsko Pohorje, na območju Pohorja pa sodi med velike smučarske centre tudi Rogla. Na območju Julijcev lahko smučamo na Kaninu, v Kranjski Gori ter na Voglu. Smučišči Kamniško Savinjskih Alp so Golte in Krvavec. Na področju Škofjeloškega hribovja se nahaja smučišče Stari Vrh, Cerkno je smučišče med Gorenjsko in Primorsko. Med smučišči se najde tudi nekaj izjemnih. Rogla je smučišče v bližini termalnega zdravilišča Zreče, Kanin je smučišče, kjer je mogoče smučati iz Slovenije v Italijo in obratno.

Globalno najbolj znana smučišča v Sloveniji so Mariborsko Pohorje, Rogla in Kranjska Gora.

smucanje maribor

Smučišča v Sloveniji, naravno okolje

Smučišča v Sloveniji so v smučarske namene izkoriščeno izjemno lepo naravno okolje .

Alpski deželi primerno so smučišča v Sloveniji obiskana, na njih smučajo smučarji različnih zahtevnostnih stopenj. Posebnost smučišč je njihova raztresenost po celotnem območju dežele na sončni strani Alp. Na zemljevidu smučišča v Sloveniji najdemo na praktično celotnem ozemlju. Izjema so predeli severovzhodne Slovenije, Krasa, Dolenjske ter Notranjske. Vendar ta območja skrivajo številna manjša smučišča v Sloveniji. To so smučišča, ki jih starši uredijo za otroke ali pa prebivalci lokalnih skupnosti poprimejo za delo ter uredijo smučišča za prve smučarske užitke. Med najbolj znana smučišča v Sloveniji sodijo : Kranjska Gora, Krvavec, Mariborsko Pohorje , Velika planina, Golte, Vogel, Rogla, Kanin, Kope ter Cerkno. Obiskovalcem je znano, da so ta smučišča raztresena po širokem ozemlju dežele. Zato smučišča v Sloveniji nudijo posebno doživetje, če jih čim več izkusimo. Kanin nudi povezavo s sosednjo Italijo, ter smučanje na nasprotni strani Prestreljenika. Preko smučišča Sella Nevea, se lahko slovenski ali drugi obiskovalci Kanina na slovenski strani, odpravijo pogledat k sosedom. Čaka jih izjemna kulisa z Montažem in Višem, ter priložnost za smučarske užitke. Kanin je za smučišča v Sloveniji najbolj zahodna točka, Mariborsko Pohorje je najbolj vzhodna. Smučišči sta si različni, da si bolj ne bi mogla biti. Prednost obeh je v tem, da se lahko do smučarski prog odpravimo iz mesta. Bovca oziroma Maribora. Podobne izkušnje lahko nudijo tudi številna druga smučišča v Sloveniji. Zanimivost vseh smučišč je v tem, da si niso oddaljena z velikimi razdaljami, ter jih z lahkoto povežemo v paket ponudbo. Zraven pa se lahko doda obisk pokrajin ob prometnicah, ki so prav tako ogleda vredno doživetje v vseh letnih časih. Potrebno si je zgolj vzeti čas, se ustaviti vsaj za kratek počitek.

Smučišča v Sloveniji so bogastvo, ustvarjeno na osnovni izrednih naravnih lepot in posebnosti.

smučanje v italiji

Schladming, modra izbira

Schladming je modra izbira smučarske izkušnje.

Vsak, ki da nekaj na kakovostno smučarsko izkušnjo je obiskal Schladming. Kdor tega še ni storil, bo Schladming mogoče obiskal v bližnji prihodnosti. izzivov za obisk je več kot dovolj. V osnovi je Schladming smučarsko središče, ki ponuja nešteto možnosti za krajši ali daljši obisk. Motivov za obisk je dovolj. Prednjačijo smuka in drugi zimski športi. Poleg tega je Schladming na zemljevidu najprestižnejših smučarskih tekmovanj. Kar daje potrditev o tem, da je Schladming dobra izbira tudi za najbolj zahtevne. Garancija za dobro izbiro je tudi tradicija smučarskega turizma. Govori o tem, da lahko obiskovalcu okolica ponudi čudovito izkušnjo tako klasične ponudbe, kot tudi sodobnih turističnih prijemov. Odločitev o tem, kakšno od možnosti bo izbrana je prepuščena, obiskovalcem. Možnih kombinacij je veliko, praktično pa toliko kolikor je želja obiskovalcev. Smučarske proge so osrednja ponudba. Smučišča so obsežna, namenjena zelo različnim zahtevnostnim stopnjam in lahko nudijo dobro izkušnjo tudi vrhunskim smučarjem. Začetniki pri tem niso zapostavljeni. Njim je namenjena šola smučanja. Poleg smučanja pa se začetniki lahko naučijo veščin deskanja na snegu. Za vse začetnike je med krepko preko sto progami na voljo veliko izbire. Tudi dolžina prog, ki presega dvesto kilometrov je zagotovilo, da bodo začetniki lahko postopoma in varno pridobivali na izkušnjah in izpopolnili svojo smučarsko veščine. Za vse ostale so namenjene tudi bolj zahtevne proge. Najvišja točka iz katere se je moč spustiti v dolini je na višini preko dva tisoč metrov. Kar pomeni, da je do doline moč izkusiti neštete načine smuke. Dogajanje ni omejeno zgolj na smučarske proge. Tudi izven njih je dogajanje lahko zelo pestro. Skladno z zahtevami in pričakovanji. Tako je možno preživeti aktivne počitnice izven prog v raznih dvoranskih športih, pestro je tudi zabavno in družabno življenje.

Schladming je zimski turizem z odliko in dolgoletno tradicijo dobre ponudbe.

VEč o tem

Smučanje

Smučanje skriti potencial

Smučanje je slovenski skriti potencial . Koliko časa bo skrit je odvisno predvsem od nas.

Težo, ki jo smučanje, kot potencial pri nas ima, se kaže v vsemu, kar tujci, na praktično istih pogojih izkoristijo. Smučanje je v slovenski nacionalni zavesti zapisan visoko na listi vrednot, žal pa od njega nimamo prav veliko. Tujci smučanje veliko bolje unovčijo. Tako smučanje vrhunskega ranga, to je tekmovalnega značaja, kot smučanje navadnih smrtnikov, to je turistov in obiskovalcev njihovih smučišč. Med katerimi pa za piko na I ne primanjkuje Slovencev. Dodatno mnogi smučanje v tujini ne zamenjajo za domačega, kljub izrazitemu nacionalnemu ponosu na drugih ravneh življenja.

Smučanje v Sloveniji krasi bogata tradicija iz preteklosti. V Sloveniji je smučanje staro praktično enako kot smučanje pri drugih alpskih sosedih, danes pa se na žalost v mnogih detajlih smučanja ne moremo pohvaliti. Sama smučišča in tekmovalni uspehi so, ni pa izkoriščen potencial, ki ga Slovenija ima. V sosednjih alpskih državah se z vsem naštetim lahko bistveno bolj pohvalijo z izkoriščenostjo potenciala. Tekmovanja in tekmovalni uspehi so le del neizkoriščenega potenciala. Velika tekmovanja so z redkimi izjemami pri nas praktično redkost, če se primerjamo s sosednjimi alpskimi državami. Tudi število vrhunskih uspehov slovensko smučanje z redkimi svetlimi izjemami ostaja neizkoriščeno. Neizkoriščena tekmovanja in tekmovalni športni potencial, za seboj povleče vrsto negativnih posledic. Brez tekmovanj ni gledalcev, brez gledalcev ni nočitev, gostinskih in drugih dejavnosti, ki jih smučanje spremlja, posledično ni razvoja in napredka, ki bi sicer bil dosegljiv. Smučanje in ves pripadajoč potencial in njegovo pomanjkanje pa se pozna tudi v državni blagajni in blagajni vseh, ki bi na tak način imeli boljšo blaginjo. Vzori kako se zadevi streže so streljaj stran, preko mej z alpskimi sosedami. Majhna področja si s smučanjem omogočajo del dohodkov, s tem se na pozitivno obrnejo mnogi kazalniki in trendi vsakdanjika . Smučanje je slovenski neizkoriščen potencial.

Če sami iščete ideje za smučanje in dobra smučišča, poglejte tukaj