Arhiv Značk: psihologija

Stres pojem iz psihologije

Stres poznamo kot pojem iz psihologije in biologije. Beseda stres je oznaka za nezmožnost človeškega organizma, da pravilno reagira na fizične ali čustvene grožnje. Čustvene in fizične grožnje, katere imajo za posledico nezmožnost nepravilnega odzivanja človeškega organizma, so lahko dejanske ali zamišljene.

Simptomi, katere stres ima vsebujejo alarmno reakcijo. Preko alarmne reakcije se stres kaže kot izločanje adrenalina, povečanje krvnega tlaka, pospešenega delovanja srca, povečanja mišične prekrvavitve, ter pospešenega ritma dihanja. Stres se lahko kaže tudi kot glavobol, povečana budnost, povečana previdnost in pozornost na dogajanje v okolici, nesposobnost koncentracije ter drugih znakih.

Stres je bil kot izraz v biološkem smislu prvič uveden leta 1930. Endokrinolog Hans Selye je izraz stres v kasnejšem obdobju razširil. V njem je zajel neprimeren psihološki odziv na katerokoli zahtevo. Besedo stres je uporabil za označevanje stanje, kot povzročitelja pa stresor. Stresor velja kot pospeševalec povzročitve stresa ter zajema širok spekter pojavov. Spekter pojavov je lahko v naboru od blagih draženj do drastičnih. Za drastične pojave je znano, da imajo lahko za posledico hude zdravstvene težave. Stres je možno ilustrirati v vedenjskih, kognitivnih, čustvenih, fizičnih znakih. Zunanji znaki, po katerih se stres lahko prepozna so : jok, slab videz, glavobol, pretirano skrb, razdražljivost, utrujenost, nezmožnost sprostitve, občutek osamljenosti, depresijo, motnje spanja, krči, žalost, potrtost, strah, pesimizem, slabša koncentracija, pozabljivost, pretirano prehranjevanje in pitje alkohola in drugi.

Kot reakcija telesa na stresor je stres lahko resničen ali namišljen dražljaj . Tako namišljen kot resnični dražljaj lahko povzročita stres. Vpliv stresorja na človeški organizem se kaže preko dveh vplivov. Stresor na človeški organizem lahko vpliva kot kronični ali akutni stresor.

Stres se kaže v treh stopnjah in sicer alarm, upor in izčrpanost. V vseh treh stopnjah, to je alarm, upor in izčrpanost se stres odziva glede na sposobnost upiranja človeškega organizma.

Danes je stres posledica napornega in hitrega ritma življenja.