Portugalska, dežela prijaznosti

Portugalska je dežela katero zaznamujejo prijazni ljudje , bogata zgodovina, čudovita narava ter zadržana sedanjost.

Najdemo jo na jugozahodnem robu evropske celine. Na Iberskem polotoku si Portugalska deli ozemlje s sosednjo državo Španijo. Zgodovina teh dveh kolonialnih velesil je na prvi pogled podobna, vendar v marsičem drugačna. Na nekaterih delih odzemlja jo je mogoče doživeti tudi združeno. Tako da se obišče Portugalska potem pa prestopi v sosednjo Španijo ali obratno. Ter na ta način odkriva raznolikosti. Kako si bomo organizirali potovanje je odvisno od osebnih želja, zahtev in drugega. Letni časi imajo vpliv na razpoloženje. Zime imajo največ dežja, najmanj ga je v poletnih mesecih. Zimsko obdobje traja od novembra do marca, poleg padavin pričakajo obiskovalca temperature med pet in deset stopinj Celzija. V višje ležečih predelih se temperature lahko spustijo tudi pod ledišče. Pomladna Portugalska traja od aprila do maja, temperature se takrat dvignejo do dvajset stopinj Celzija, vendar se ne spustijo pod deset stopinj Celzija. sončni dnevi znajo biti prijetno topli. Poletje nudi največ sonca, padavin je manj. Temperature se dvignejo preko trideset stopnji Celzija, lahko pa so za okoli deset stopinj Celzija nižje. Odvisno seveda kakšna Portugalska nas zanima oziroma kateri predel smo si izbrali za obisk. Jesen je čas med septembrom in oktobrom, ko so temperature še vedno prijetne, pričakujemo pa tudi manj padavin. morje zna biti prijetno toplo z veliko sončnimi dnevi. Jesenska Portugalska je zanimiva za vse, ki ne marajo gneče, radi pa bi vseeno užili ščepec poletja. Kateri del leta si bomo izbrali za obisk je odvisno predvsem od nas samih, kot množična izbira velja obdobje med aprilom in oktobrom. Ob omembi vremena je potrebno povedati, da se dežela obsega tudi otoke v Atlantiku, kjer so tudi zgodnje zime, jeseni in pomladi, prijetne za bivanje.

Portugalska nas lahko prijetno preseneti na vsakem koraku.

Portugalska, država na jugovzhodu Evrope

Portugalska je država, katere zahodni del zaznamuje obala Atlantika .

Lega in odprtost na morje je omogočalo, da je Portugalska postala ena od vodilnih sil kolonialnega sveta. Mnoge države in ozemlja na drugem koncu sveta imajo zgodovino povezano z osvajanji Portugalci. Najdemo jih na obalah Amerike, Afrike, Azije. Pomorske pustolovščine, s katerimi se je Portugalska zapisala med sile kolonialnega osvajanja, so temeljile na bogatem pomorskem znanju. Narekovala ga je zgodovina in povezanost prebivalstva z morjem. Ljudje so se v bitki za preživetje hočeš nočeš morali navaditi izdelovati plovila, obvladati vremenske in morske zakone. Z njimi so skozi stoletja oblikovali mojstrovino plovbe in obvladovanja vremena in morja v praktično vseh, tudi neznanih razmerah. Zgodovina pomorstva je bogata in dolga. Narekovala je naselitev mnogih svetovno znanih kultur, zagotovo pa je omogočala življenje prvim naseljencem ozemlja. Stare kulture so ozemlje Portugalske osvajale tako po kopnem kot tudi preko morskih poti. Zanimivost ozemlja za pomorščake je tudi temelj nastanka nekaterih pomembnih mest. Pomorščaki so zagotovo bili mojstri, ki so znali oceniti primernost terena za nastanek mesta na kopnem. Predstavljati je moralo strateško točko, ki je omogočalo varen pristan in dober izhod na morje, v zaledju pa dobro oskrbo z vsem, kar pomorščaki na poti potrebujejo. Na takšni strateških mestih so nastala mnoga mesta. Pri tem Portugalska ni nobena ozemlja, primer je mesto Porto, katerega začetke so osnovali grški pomorščaki. Preko kopenskih poti so ozemlje osvajale razne kulture. Med osvajalce so se zapisali Iberi, Kelti, Feničani, Kartažani, Grki, Rimljani, Germani in Arabci. Portugalska ima svoje ozemlje tudi na otokih v Atlantiku. Predstavljajo jih Azori, Madeira, Salvages. Danes ima Portugalska deset milijonov prebivalcev. Ozemlje države Portugalska obsega slabih sto tisoč kvadratnih kilometrov. Geografsko je Portugalska raznolika država. Severni del države je gorat, zahodni del zaznamuje obala Atlantika.

Portugalska je zanimiva država z bogato in burno zgodovino.

Portugalska, skrajni jugozahod Evrope

Portugalska predstavlja skrajni jugovzhod Evrope . Leži na Iberskem polotoku, katerega ozemlje si deli s sosednjo Španijo.

Država Portugalska meji na Atlantski ocean na jugu, Atlantik zaznamuje tudi zahodno obalo. Na severu in vzhodu Portugalska meji na sosednjo Španijo.
Portugalska, kot pomembna pomorska država iz zgodovine, ima v svoje ozemlje vključena tudi otočja v Atlantskem oceanu. Portugalska je v Atlantiku zastopana z ozemlji kot so: Azori, Madeira in Salvages.
Portugalska je država, ki jo zaznamuje bogata zgodovina . Kot pomorščaki so se Portugalci podali na praktično vse konce sveta, njihove osvajalske podvige se občuti še na ozemljih, katere so osvajali, občuti še danes. Mnoga mesta, zalivi, reke, pokrajine imajo nazive po osvajalcih oziroma takšne kot so jim nadeli ime osvajalce. Tako imena krajev, pokrajin, zalivov in drugih značilnosti osvojenih držav ne nosijo imena, kot bi sicer pričakovali od značilnosti pokrajine ali drugih geografski značilnosti, ampak po recimo mesecu ali obdobju v katerem je bil določen del zavzet oziroma osvojen. Na drugi strani so tudi celinsko ozemlje, kjer leži Portugalska osvajale mnoge starodavne kulture. Med osvajalce ozemlja so se vpisale iberska, keltska, feničanska, kartažanska, grška, rimska, germanska in arabska kultura. Vsaka je pustila svoj pečat, ki se razkriva na različne načine. Pristanišča, kot pomembne utrdbe osvajalcev so pomenila hkrati zametek bodočih mest. Še danes imamo pomembna mesta, ki svojo zgodovino temeljijo na pristaniščih osvajalskih vojsk. Seveda pristanišča niso gradili vsi osvajalci, nekateri so si jih preprosto prilastili od predhodnih osvajalcev.

Portugalska ima več kot 10 milijonov prebivalcev. Ozemlje, ki ga Portugalska ima, obsega 92.000 kvadratnih kilometrov. Geografske značilnosti so raznolike in pestre, tako obiskovalci najdejo primeren kotiček po svojem okusu brez posebnih težav. Ljubitelje pohajkovanja po goratih predelih bo zanimal severni del države. Ljubitelji poležavanja bodo za svoje vzeli plaže, ki se razprostirajo v od obali Atlantika.

Portugalska je zanimiva država.

Portugalska in njena zgodovina

Portugalska je evropska država, ki je iz turističnega vidika pravi biser. Kadar smo enkrat vanjo pripotovali, jo res težko zapustimo. Ampak to ni vse, problem je, da ko smo enkrat pripotovali vanjo, imamo na razpolago toliko krajev, ki si jih moramo ogledati, izkušenj, ki jih moramo doživeti, da ne vemo, kje bi začeli. Pestrost ponudbe, ki jo ima Portugalska, je zagotovo posledica njene dolge in burne zgodovine. Na njenem ozemlju so se srečevale različne civilizacije in kulture in sicer od kartežanske do rimske ter od keltske do arabske. Ta kulturna in družbena raznolikost je pustila globok pečat na številnih nivojih te države, ki ga je močno čutiti še danes.

António de Oliveira Salazar
António de Oliveira Salazar

Portugalska je bila v 14. in 15. stoletju evropska velesila, ko pa se je začela kolonizacija, je začela nekoliko zaostajati za ostalimi evropskimi državami iz tistega časa. Portugalska je kot kraljevina padla leta 1910 in začela se je prva republika, ki pa ni trajala dolgo, saj je že leta 1926 na oblast prišla vojska z državnim udarom in tako je bila vzpostavljena diktatura. Kmalu zatem je prešla v diktaturo pod vodstvom Salazarja, ki je trajala vse do leta 1974. Po tem obdobju je Portugalska kmalu vstopila v Evropsko unijo in tako je postala moderna evropska država. Iz turističnega vidika njena zgodovina zagotavlja izjemno doživetje. Lahko bi rekli, da kamorkoli stopimo ali kamorkoli se ozremo, imamo pred seboj ostanek nekega pomembnega zgodovinskega dogodka. Portugalska je turistično nasploh zelo razvita država, ki je gostoljubna tako v njenem središču, ki ga predstavlja Lizbona, kot tudi drugih krajih.

Portugalska mesta

Portugalska je dežela, ki ima izjemno burno zgodovino. V dolgi preteklosti je njeno kulturo oblikoval stik s številnimi civilizacijami, kot so bili stari Grki, Feničani, Rimljani, Kartežani in Germani. Da ima Portugalska izjemno kulturno zgodovino priča tudi dejstvo, da ima eno izmed najstarejših univerz v Evropi, gre za Univerzo v Combri. Poglejmo si nekaj glavnih turističnih točk, ki jih ponuja Portugalska.

Faro

 

Če začnemo najprej pri pristaniških mestih, velja omeniti mesto Faro. To je značilno pristaniško mesto s sredozemskim pridihom. Mesto ima čudovito jedro, ki je polno kavarn, manjših trgovinic, butikov in gostiln. Med drugim tako je to portugalsko mesto obdano z očarljivim rimskim obzidjem. Mesto je obdano z naravnim parkom, ki ima številne opazovalne točke za opazovanje pisanih ptic. Funchal je glavno mesto otoka Madeira, ki je zelo priljubljena turistična destinacija z eksotičnim cvetjem, ki daje pridih Afrike, Azije in celo Južne Amerike. Mesto sicer ponuja možnost ribarjenja na odprtem morju, golf igrišča, konjsko ježo ter surfanje in jadranje. Portugalska ima tudi mesto Porto, ki je njeno drugo največje mesto. Leži blizu izliva reke Douro v Atlantski ocean. Obiskovalci mesta so predvsem zadovoljni s podzemnim prevoznim sistemom, ki je izjemno učinkovit in v zelo kratkem času prevaža meščane po glavnih točkah mesta. Značilnost Porta je predvsem v tem, da kamorkoli stopimo, imamo občutek, da smo v muzeju. Skoraj vsaka stena ali strop je poslikana in prekrita z mozaičnimi motivi in izbranimi figurami, ki jih oblikujejo umetniško postavljene ploščice. Portugalska ima poleg Lizbone, ki je v tem prispevku nismo posebej omenjali, ker bi zahtevala poglavje zase, številne ogleda vredna mesta, ki predstavljajo arhitekturni in umetniški navdih.