Arhiv Značk: pohodni čevlji

Sodobni pohodni čevlji

Medtem ko so se naši predniki v gore podajali v preprostih opankah ali pa kar bosi, se danes lahko opremimo z dovršenimi čevlji, ki prinašajo številne odlike. Neumno bi bilo, da teh prednosti ne bi izkoristili, hkrati pa se lahko pri izbiri tudi opečemo – treba je poznati različne lastnosti in značilnosti ter prednosti in pomanjkljivosti smiselno pretehtati glede na to, za kaj čevlje potrebujemo in kaj od njih pričakujemo. Na prodajnih policah so na voljo izjemno raznoliki pohodni čevlji, ki so večinoma razporejeni glede na namen uporabe oziroma zahtevnost terena. Visoki in robustni čevlji služijo daljšim turam po zahtevnem visokogorju, nudijo oporo gležnju in popolno udobje na dolgi poti, pa tudi dobro zaščito pred dejavniki okolja. Nizki pohodni čevlji so lažji in okretnejši, namenjeni uporabi pri krajših izletih in na lažjih terenih. Obstajajo tudi srednje visoki čevlji in razne druge izvedbe, ki kombinirajo te in druge odlike.

Prednosti sodobne tehnologije

Pri nakupu sodobnih pohodnih čevljev si lahko obetamo nekaterih prednosti, ki jih prinaša sodobna tehnologija. Največji napredek je viden pri materialih, čeprav se pogosto še vedno uporabljajo preverjeni in uveljavljeni materiali, na primer usnje. Omeniti pa gre tudi nove domislice, predvsem vodoodporne membrane, ki ponudijo neprekosljivo udobje pri hoji po mokri travi ali celo v dežju. Najpogosteje takšno funkcionalnost zagotavlja Gore-tex membrana, ki je priljubljena izbira, saj je lahka in učinkovita.

Sodobna tehnologija se kaže tudi na drugih področjih. Pohodni čevlji imajo izredno dovršene podplate, ki kombinirajo premišljeno obliko in kakovostno gumo za optimalen oprijem. Za zanesljiv in varen korak poskrbijo tudi domiselni sistemi zavezovanja, predvsem pri nizkih čevljih si proizvajalci včasih dajo duška na tem področju. Omenimo še blaženje, oporo in vložke, ki skrbijo za udobje in za varnost pri stopanju po zahtevnem terenu. Mnogi čevlji sicer zaradi tega ne odgovarjajo vsem uporabnikom, tako da bo treba pri iskanju udobnega čevlja preizkusiti več modelov.