Indonezija država jugovzhodne Azije

Indonezija je država jugovzhodne Azije . Sestavljena je iz velikega števila otokov med Indokino in Avstralijo ter Indijskim oceanom in Tihim oceanom.
Na otoku Borneo Indonezija meji z Malezijo. Na otoku Nova Gvineja Indonezija meji na Papuo Nova Gvineja. Na otoku Timor pa Indonezija meji na Vzhodni Timor.

Prestolnica države Indonezija je Džakarta. Prestolnica države Indonezija je velemesto jugovzhodne Azije. Šteje več kot 8 milijona prebivalcev, nahaja pa se na površini dobrih 660.000 kvadratnih kilometrov. Džakarta se nahaja na severozahodnem delu Jave ob obali Javskega morja. Administrativno je prestolnica države Indonezija provinca s posebnim statusom. Značilnost takšne ureditve je, da nima župana, kot je to v navadi drugih prestolnic, ampak guvernerja. Predstavlja pa prometno, ekonomsko, politično in kulturno središče države Indonezija.

Geografsko velja Indonezija kot velika država . Na lestvici svetovno največjih držav sodi na 15.mesto. Obsega skupno površino skoraj 2 milijona kvadratnih kilometrov. Skupno število otokov države Indonezija je več kot 17.500. Največji otoki države Indonezija so Java, Sumatra, Borneo, Nova Gvineja in Sulavezi. Po naseljenosti izstopa Java. Otok Java je znan kot eden najbolj obljudenih otokov na svetu. Upravno je država Indonezija razdeljena na 27 otokov, dve posebni ozemlji in ozemlje Džakarte. Otoki države Indonezija so : Bali, Bangka-Belitung, Banten, Bengkulu, Osrednja Java, Osrednji Kalimantan, Osrednji Sulawesi, Vzhodna Java, Vzhodni Kalimantan, Vzhodna Nusa Tenggara, Severna Sumatra, Gorontalo, Džambi, Lampung, Maluku, Severni Maluku, Severni Sulavezi, Severna Sumatra, Papua (Irian Jaya), Riau, Jugovzhodni Sulavezi, Južni Kalimantan, Južni Sulavezi, Južna Java, Zahodni Kalimantan, Zahodna Nusa Tenggara, Zahodna Sumatra. Posebni ozemlji sta Aceh in Yogyakarta. Poseljenost na otokih je zelo različna od gosto naseljenih do osamljenih.

Značilnost države Indonezija so tudi potresi in aktivni ognjeniki. Skupno število aktivnih ognjenikov je 150. Potresi nastajajo zaradi stika pacifiške, evrazijske in indoavstralske plošče.

Indonezija šteje 240 milijonov prebivalcev, ter velja za četrto najbolj obljudeno državo sveta.

Naj vam do želenega cilja pomaga potovalna agencija

Potovalna agencija je verjetno najbolj iskan kraj takrat, ko začnemo razmišljati o dopustu ali pa o potovanju. Še posebej v današnjem času, ko velikokrat sploh ni pravega časa, še manj ideje kam na potovanje, je kot nalašč za vas tu dobra potovalna agencija, ki vam lahko pri tem svetuje in seveda pomaga. Potovati v neznano je morda res zabavno, a ne tako kot, če se morate z načrtovanjem in z organizacijo ukvarjati povsem sami, brez pomoči. Ljudje smo si med seboj pač različni, zato so različni tako naši okusi, še bolj pa želje po tem kam in kako odpotovati. Kakovostne potovalne agencije imajo na svojih spletnih straneh velikokrat zelo privlačno opisane destinacije, ki jih ponujajo, nekatere pa imajo celo izdelane nekakšne vprašalnike, v katere lahko vpisujete svoje želje.

Prav iz tega razloga se je veliko bolje za pomoč obrniti na potovalno agencijo, ki upošteva vaše želje in vam jih pomaga uresničiti. Potovalna agencija je nekakšen vezni člen med stranko in ponudniki storitev, saj imajo najboljši vpogled v to, kaj ponujajo določeni hoteli ali apartmaji, ki jih ponujajo v svojih turističnih in potovalnih paketih, zato se vam ni treba bati, da bi se na potovanje odpravili kar nekam na slepo. Vedno boste vsaj približno vedeli, kaj vas na izbrani destinaciji čaka, kaj si lahko ogledate, katere so zanimivosti ali znamenitosti določene dežele in predvsem to, kakšni so prebivalci in običaji tam, kamor potujete. Potovalna agencija je s svojimi storitvami še posebej primerna za ljudi, ki ne marajo neljubih presenečenj, ampak se odpravijo zgolj na potovanje, v katerem bodo lahko brezmejno uživali. Dobra potovalna agencija se drži, vsaj kolikor se da dogovorov, ki so sklenjeni naprej, pomaga vam pri ureditvi potrebne dokumentacije, vizumov in vseh listin, ki jih na potovanju potrebujete, na vas pa je, da uživate.

http://www.agencija-oskar.si/

Vietnam, dežela koničastih klobukov

Vietnam je ozka in podolgovata država, ki se razteza na približno 2.000 km in jo najdemo na jugovzhodu Azije, ob Južno-kitajskem morju. Vietnam je dežela koničastih klobukov, nasmehov, riževih polj, vodnih bivolov, neskončnih peščenih rajskih plaž, velikih mest, dežela velike reke Mekong. Je dežela neskončnih riževih polj v vseh odtenkih zelene barve, ki prekrivajo tako rekoč celotno državo, vse od njenega severa pa tja na jug, je dežela smehljaja, dežela na robu revščine in bogastva hkrati. Vietnam je velika država, prav vsak njen del povezuje skupna vietnamska dediščina, dežela , ki je že davno pozabila tisočletja zatiranj s strani kitajskih, francoskih in ameriških kolonistov in je končno združena v miru in hiti svoji svetli prihodnosti naproti.

Prav tako so »Ljudje s čolnov« , ki se jih morda spominjamo iz filmov in dokumentarcev pozabljena preteklost. Če ste se odločili za potovanje v Vietnam z namenom, da bi šli iskat ostanke vojne in podoživljati komunistično diktaturo, boste dobili občutek, da ste prišli v popolnoma napačno deželo. Vietnam leži v subtropskem in v tropskem pasu, kar se kaže tudi v njegovi klimi. Tako, kot je značilno za vsa tropska podnebja ima tudi Vietnam suho sezono in mokro sezono, imenovano monsun, ti dve sezoni pa sta v različnem času v različnih delih države. Tako je najbolj idealen čas za potovanje med oktobrom in zgodnjim majem, ko je manj vlage in manj možnosti za padavine. Seveda pa je vse odvisno od tega, v kateri del države se odpravljate. Na severu države so namreč zime hladne in oblačne, v goratem predelu pa se temperatura spusti tudi pod ničlo. Obala je tisto, česar v Vietnamu ne manjka. Na severnem delu vas bo naravnost očaral Halong Bay, strmo dvigajoči se otočki, nekateri z vsebino kraških jam. Vietnam je dežela, v kateri nihče ne počiva.

Tibet-streha, vrh, upanje ali konec?

Tibet je kraj najvišje duhovnosti, velike zgodovinske nepravičnosti, izjemne gorske narave, najbolj milih ljudi na svetu, stroge kitajske diktature in mogočne tibetanske kulture. Kontrasti pokrajine Tibet se vam bodo vtisnili globoko v spomin, tako globoko, da boste po potovanju življenja, kot ga imenujejo mnogi, želeli še vsaj enkrat v življenju zadihati njihov gorski zrak, ki prihaja iz Himalaje. To je pokrajina, ki leži nekje med nebom in zemljo, je tretji tečaj na Zemlji in zadnja oaza nomadov. Ker je tako zelo nedostopen in samosvoj, se zdi kot privid. Nad pokrajino Tibet se dvigajo mistični samostani tibetanskega budizma, ki krasijo vrhunsko stvarstvo narave, obkroženo z zasneženimi, najvišjimi gorami sveta. Že od 10. stoletja Tibet dobesedno živi in diha z budizmom. Glavno mesto Tibeta je Lhasa, izgubljena prestolnica tibetanskih samostanov. Za prostrani Barkor trg v centru Lhase, se govori, da je »pravi Tibet«, neobremenjen z vplivom Kitajske. Tibet je zato treba obiskati in na nadmorski višini med 3000 in 5000 metri, doživeti vse kar si niti v sanjah ne predstavljate. Na trgu boste našli na milijone spominkov, ogrlice narejene iz kosti jaka, domišljijske kombinacije turkiza in koral, številne okrasne predmete, ki vam jih ponujajo v tibetanski interpretaciji angleškega trgovskega jezika.

V bližini Lhase v gorovju boste lahko našli kar nekaj budističnih templjev, ki so jih zaradi svoje skromnosti Kitajski revolucionarji pustili nedotaknjene. Tudi najstarejši Pa-bon-ka iz 7. stoletja je ostal neporušen, in še danes živi svoje mirno budistično življenje. Tradicionalne vasi, sveta gora vzhodne Azije Kajlaš, možnost trekinga okrog jezer Namtso in Lhamo Latso, izviri najmogočnejših rek, manastiri, ki se ukvarjajo izključno z tibetansko tradicionalno medicino, palača Potala, ki je simbol Tibeta, Guge-izgubljeno kraljestvo na dnu jezera. Tibet je še vedno neraziskano področje, ki ga počasi odkrivajo popotniki, umetniki, zgodovinarji itd., le zakaj se ga ne bi odpravili raziskovati tudi vi?

http://www.agencija-oskar.si/

Zakaj na potovanje v Vietnam?

Vietnam velja s svojimi 85 milijoni prebivalcev in 331 tisoči kvadratnih kilometrov za precej veliko državo. To je dežela, ki velja za vedno bolj priljubljeno turistično destinacijo, zlasti po tem, ko se je po nesmiselni vojni, od osemdesetih let dalje začel tudi gospodarsko razvijati. Nekoč je veljal Vietnam za tretjerazredno državo, kar pa danes prav gotovo ne moremo trditi. Mestna središča so postala na videz popolnoma podobna sodobnim zahodnim metropolam, čeprav so seveda ponekod še vedno zelo revni predeli. Verjetno je prav mešanica eksotičnega in urbanega tisto, kar tako zelo privlači tujce, da se odločijo za potovanje v Vietnam. Številna riževa polja ustvarjajo v tej državi prav posebno estetiko.

Prebivalci v Vietnamu so izjemno marljivi in gostoljubni, v svojih pisanih oblačilih in s koničastimi klobuki na glavi, so prava paša za oči. Vietnam je država, ki ima praktično vse, od prelepe obale, do izjemnih gorskih predelov in kraške pokrajine. Vietnam nudi tako odročne predele, da jih je moč obiskati le v spremstvu vzdržljivih vodičev. Utrip mest je klasično azijski, a je prometni kaos tisto, kar preseneti prav vsakega obiskovalca, ki prihaja iz zahoda. Vietnam je potovalna avantura, ki jo je vsekakor treba okusiti. Vietnam leži vzdolž Južnokitajskega morja in ima številna naravna bogastva.

Gorati sever ponuja krasne terene za treking in spoznavanje različnih gorskih plemen, tu se v zalivu Halong pokaže vsa domišljija stvarnika, bogati jug pa ponuja sanjarjenje na vodah mogočne reke Mekong. Vmes se skrivajo cesarska mesta, kjer spoznamo dolgo zgodovino dežele, številne vasice in neskončno dolge plaže, ki čakajo, da jih odkrijete. Glavno mesto Vietnama je Hanoi, v njem stoji mavzolej posvečen socializmu, v njega pa se zgrinjajo množice tako Vietnamcev, kot tudi turistov. Vietnam je druga največja izvoznica riža na svetu, v nekaterih večjih mestih so vidni že tudi znaki globalizacije.