Arhiv Značk: nervoza

stres

Nervoza, odziv organizma

Nervoza je odziv organizma človeka na dražljaje iz okolice.

Odzivi človeka so od primera do primera različni. Lahko rečemo, da se nervoza pri vsakem človeku drugače odraža. Tudi v primeru, ko so dejavniki praktično enaki ali primerljiv. Človek ima razvita čutila, možgane ter obrambne mehanizme. Čutila omogočajo, da zaznamo dražljaje iz okolice ter jih kot informacijo lahko posredujemo možganom. Človekovi možgani imajo sposobnost, da prejeto informacijo sprejmejo, jo ocenijo ter na podlagi tega izvedejo ustrezno reakcijo. Problem nastane, ko celoten proces vsebuje napako. Čutila lahko zaznajo dražljaje napačno, temu primerno pošljejo v možgane napačno informacijo. Kot posledica sledi napačna ocena in reakcija na informacije s strani čutil. Ker je nervoza pogost pojav, to pomeni hkrati prednost in slabost za človeka. Pogost pojav je prednost, ker se lahko na podlagi bogatejših izkušenj naučimo bolje ukrepati. Slabost pa je v tem, da do vedno pogostejšega pojava sploh pride. Načeloma bi se morala nervoza zmanjševati oziroma biti vedno redkejši pojav. K temu nas prepričuje dejstvo, da je človek iz dneva v dan bogatejši za izkušnje ter aktualne izboljšave na širokem področju tehnike, znanosti, zdravstva ter drugih področji. Kar pomeni, da bi moral vse svoje aktivnosti opravljati lažje iz dneva v dan. Na žalost je nervoza pogostejša. Največkrat kot posledica hlastanja za uspehom ter nesposobnosti vnovčenja prisotnega napredka in večjih izkušenj. Namesto, da bi si pridobivali koristi, pridobivamo škodljive učinke. Zato je nervoza velikokrat tudi posledica nesposobnosti uporabe novosti v praksi ali nesposobnosti izkoristka ponujenih možnih učinkov. Rešitev je v zavedanju vedno večjega pomena učenja. V preteklosti je bilo učenje domena izobraževalnega sistema, po zaključenem šolanju je bilo učenje prej izjema kot pravilo. Danes za razliko je učenje bistveno pogostejša zahteva in aktivnost tudi po zaključenem poklicnem izobraževanju ter pridobitvi poklica.

Nervoza je danes pojav, ki bistveno bolj kot nekoč bremeni posameznika ter družbo.

Nervoza

Nervoza, spremljevalka hitrega tempa življenja

NervozaNervoza je stanje, ki se pojavi kot posledica prevelikih skrbi in kot posledica določenega strahu. Pri nekaterih ljudeh se stanje nervoze tako zelo poslabša, da se kar naprej počutijo zaskrbljeno in pod stresom in tako se ne  zgodi redko, da se takšni ljudje sekirajo zaradi povsem nepomembnih, majhnih stvari.

Pri nekaterih je občutek nervoze tako očiten, da lahko sledi v napade panike, nenadnimi občutki nenadzorovane nervoze. Takšni ljudje imajo večkrat strah pred nam, popolnoma normalnimi stvarmi, kot so strah pred tem, da se v družbo osramotijo, nenehno pa razmišljajo o tem kaj bodo rekli drugi. Nervoza lahko vodi v stanje, ko takšni ljudje več ne želijo v družbo, včasih tudi v trgovino ali na ulico. Nervoza se lahko čuti kot pretirano znojenje dlani in hitro bitje srca. Negativne misli, ki jih imamo ob stanju nervoze nam lahko tako še kako pokvari kakovost življenja. Občutek nervoze, ki nas spremlja nosi s seboj nenehen občutek, da se bo nam ali nekomu od naših bližnjih zgodilo nekaj slabega, na kar ne bomo mogli sami vplivati, čeprav nimamo za takšno skrb prav nobenega sprejemljivega razloga. Le z pozitivnimi mislimi in ob pomoči se lahko uspešno borimo proti stanju, ki mu rečemo nervoza.

Več: http://www.fidimed.si/nasveti/fidimedovi_nasveti/13/stres.html