Arhiv Značk: nahrbtniki

Nahrbtniki za šport in prosti čas

Nahrbtniki

Prenašanje tovora v rokah je lahko zelo mučno, še posebej če pri tem vztrajamo več kot kakšno minuto ali dve. Na srečo je rešitev povsem enostavna – tovor prenašamo na hrbtu, na ta način pa breme bistveno lažje prenašamo. Za kar najboljšo izkušnjo poskrbijo nahrbtniki, ki nam olajšajo prenašanje težkih tovorov in omogočajo uživanje v aktivnostih, ki zahtevajo prenašanje opreme. Pravzaprav se izkažejo za nadvse uporabne v zelo raznolikih situacijah, tako pri športu in rekreaciji kot v prostem času. Vedno je namreč dobro imeti pri roki torbo, ki omogoča enostavno in udobno prenašanje tovora. Takšni in drugačni nahrbtniki so torej vsesplošno uporabni, a še vedno moramo premišljeno izbrati izdelek za določeno vrsto uporabe. Ne moremo si namreč predstavljati, da bodo za večdnevni pohod po visokogorju primerni nahrbtniki, ki jih uporabljamo za prenašanje osnovnih potrebščin v šolo. Ponudba je dokaj pestra, tako da lahko najdemo pravi izdelek za praktično vsako situacijo, a treba se bo premišljeno odločiti za tistega, ki se bo v določeni situaciji res kar najbolje obnesel.

Nahrbtniki višje kakovosti

Glede na to, da gre za pomembno opremo, na katero se zanašamo pri zahtevnih aktivnostih, morajo biti nahrbtniki dobro pripravljeni tudi na večje obremenitve. Predvsem pričakujemo dolgo življenjsko dobo, saj opreme ne moremo kar naprej menjati. V poštev pridejo torej le nahrbtniki višje kakovosti, ki lahko zagotovijo popolno zadovoljstvo na dolgi rok. Na voljo imamo kakovostne izdelke uglednih znamk, ki so običajno najboljša izbira. Seveda se pri izbiri orientiramo po tistih lastnostih, ki so najbolj relevantne glede na način uporabe. Posebno pozornost namenjamo udobju, kapaciteti in nosilnosti, pa tudi splošni kakovosti in vzdržljivosti. Pogosto imajo nahrbtniki razne dodatne funkcije, tudi detajle, ki celotno izkušnjo še nekoliko izboljšajo. V takšno opremo se vsekakor splača investirati, saj odloča o zadovoljstvu v vseh situacijah, kjer jo uporabljamo.

Nahrbtniki in njihove vrste

Nahrbtniki so v svoji najprepostejši obliki pomenili vrečo iz blaga z dvema trakovoma, s pomočjo katerih ga je oseba lahko nosila na hrbtu. Skozi leta so se nahrbtniki močno razvili in so danes izdelani po zapletenih postopkih in iz naprednih materialov. Seveda obstajajo tudi izjeme v njihovi obliki, ki imajo lahko na primer samo eno naramnico ali pa se nosijo okoli pasu. Nahrbtniki so v primerjavi s torbicami bolj uporabni pri nošenju večjih bremen dalj časa, saj je nošenje večje teže lažje na hrbtu, kot pa v rokah. Danes ločimo tudi različne vrste nahrbtnikov na podlagi dejavnosti, za katero se uporabljajo. To so lahko kolesarski oziroma hidratacijski nahrbtniki, planinski nahrbtniki, potovalni nahrbtniki, otroški nahrbtniki oziroma šolske torbe, nahrbtniki za nošenje otrok in pa še razni drugi. Poleg šolskih torb se najbolje prodajajo predvsem planinski nahrbtniki.

Planinski nahrbtniki so različnih velikosti in oblik, njihov namen pa je olajševanje nošenja bremena. Manjše planinske nahrbtnike se ponavadi uporablja na krajših izletih, vanje pa lahko daste malico, pijačo, oblačila in tako dalje. Večji planinski nahrbtniki so namenjeni predvsem daljšim in bolj zahtevnih gorniškim podvigom. Prostornina takega nahrbtnika lahko obsega tudi 90 l, seveda pa obstajajo manjše in večje varinte. Planinski nahrbtiniki so izdelani tako, da se približno 90% njihove teže porazdeli na ledveni predel, naramnice pa so zadolžene predvsem za boljšo namestitev nahrbtnika na hrbet. Tako ledveni del, kot tudi naramnice so dobro oblazinjene, tako da bi pohodnik čutil čim manjše breme nahrbtnika. Notranjost samega nahrbtnika je običajno razdeljena v več delov, zato da si lahko pohodnik vsebino po njem kar se da optimalno porazdeli. Tudi zunanji del nahrbtnika obsega več predalov. Ob straneh se običajno nahajajo predali za pijačo in manjše stvari. Poleg nahrbtnika pa se da kupiti tudi prevleko zanj, tako da v primeru slabega vremena dež ne zmoči njegove vsebine.