Arhiv Značk: Mehika

Mehika, rekorder turističnih atrakcij

Mehika oz. Združene mehiške države, federacija sestavljena iz 31 držav, so eno največjih svetovnih gospodarstev. Ogromna prostorska velikost Mehiko uvršča na trinajsto največjo neodvisno državo, na enajstem mestu pa je po številu prebivalcev. Na severu Mehika meji na Združene države Amerike, s katerimi je tudi gospodarsko močno povezana. Med drugim je Mehika prva latinsko-ameriška država, ki si je prislužila članstvo v elitni gospodarski organizaciji OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj).

Mehika je rekorderka tudi na področju turizma. Po številu znamenitosti, ki so zaščitene iz strani organizacije UNESCO kot svetovna kulturna dediščina, je namreč peta v svetovnem redu ter prva z ozirom na ameriški kontinent. Tovrstnih zaščitenih znamenitosti je namreč  v Mehiki kar 31. Tudi zaradi tega se država uvršča v vrhove lestvic turistične obiskanosti.

Najbolj obiskane znamenitosti v Mehiki so ostanki starodavnih kultur (Aztekov, Majev itd.), ki so v pred-kolumbovskem času naseljevale območje. Največje atrakciji sta piramida sonca in piramida lune, katerih izgradnja sega v stoletja pred našim štetjem, odlikuje pa ju izjemna arhitekturna izvrstnosti, ki piramid umešča v širši kozmični kontekst. Obisk tovrstnih znamenitosti človeka vedno navda s fascinacijo nad izjemnim znanjem in tehnologijo antičnih, izumrlih civilizacij.

Mehika pa ne ponuja le ogleda največjih tehničnih dosežkov izumrlih kultur, temveč lahko tudi v živo spoznate bolj nedavno mehiško tradicijo. V Guadalajari, drugem največjem mestu po številu prebivalcev, lahko tako spoznate tradicionalno glasbo in plese, domačo tekilo, mehiško kuhinjo in podobne dobrote življenja. Seveda pa Mehika ponuja tudi neskončne peščene plaže, ki so na razpolago v različnih predelih države; med bolj znamenitimi na primer Acapulco in Cancun.

Mehika in kulinarične posebnosti

Mehiška kuhinja je znana po njenih močnih in raznolikih okusih, barvanosti in pestrosti začimb. Večina sodobne mehiške kuhinje temelji na predkolumbovski tradiciji Aztekov in Majev s pridihom okusov španskih kolonialistov.

Mehika tako slovi po mešanici okusov, ki združujejo klasiko španskih osvajalcev (riž, govedo, svinjina, perutnina, vino, česen in čebula) z domorodnimi rastlinjem: koruza, paradižnik, vanilja, avokado, guava, papaja, čili, fižol, arašidi, sladek krompir itd. Vsi tej okusi se tako mešajo v pisanost in barvitost mehiške hrane.

 

tacos

Velikost države narekuje lokalne posebnosti, tako da se mehiška hrana razlikuje glede na lokalne predele, ki jih zaznamuje podnebje, geografija in etnološka pestrost. Podnebni pogoji narekujejo kultiviranje različnih pridelkov, geografski dejavniki pa so vplivali na stopnjo, do katere se je v domorodne posebnosti vključil okus španskih osvajalcev.

Severni del Mehike tako zaznamujejo meseni okusi; domača živinoreja temelji na vzreji goveda, koz in nojev. Kuhinja osrednje Mehike je predvsem sestavljena iz vplivov iz vseh koncev države. Avtohtone jedi pa so: barbacoa, pozole, menudo, tamales in carnitas. Južna Mehika pa je najbolj znana po kuhinji, ki temelji na pikantnih začimbah in piščančjem mesu. Južno-vzhodna mehiška kuhinja je pod karibskimi vplivi. Predeli blizu mehiškega zaliva ter pacifiškega oceana pa mehiški kuhinji dodajajo morske specialitete.

V svetu je med mehiško hrano najbolj poznana mehiška čokolada, potem pa klasične jedi kot so: tacos, queasadillas, burritos, enchiladas, tamales in mole. 

Po obilnem obroku mehiške hrane, za katero je značilna pikantnost, ki nekoliko zapeče v grlu, pa velja, da se vse skupaj lepše prebavi, če po obroku popijete merico tekile, po kateri je Mehika ravno tako svetovno znana.