Mehika v očeh turista

Mehika spada med velike države tako po številu prebivalstva, ki šteje okrog 106 milijonov, kot tudi po površini, ki meri skoraj 2 milijona kvadratnih kilometrov. Glavno mesto je Mexico City, zanimivo pa je, da Mehika nima nikjer formalno zabeleženega uradnega jezika. Drugače pa se govori špansko, poleg manjšinskih jezikov, ki jih je zabeleženih kar 62. Mehiška valuta pa je peso (MXN). Pomembno je opozoriti, da kot turist s postnim listom, ki bi v državi ostal do tri mesece, ne potrebuje vize, poslovneži pa so lahko brez vize v državi do enega meseca.

mehika
Azteške ruševine Teotihuacan

Kdaj je pravi čas za obisk neke države, še posebno, če je tako velika in pestra kot Mehika, je izjemno težko reči. Sicer je glavna turistična sezona med junijem in avgustom ter med decembrom in januarjem. Iz turističnega vidika je nedvomno zelo priporočljivo, da se ustavimo v Mexico Cityu. Tam imamo zagotovo marsikaj za videti. Mehika je po svetu znana po umetnici Fridi Kahlo, katere hišo si lahko ogledamo. Zagotovo pa se splača videti tudi Teotihuacan. Gre za azteške ruševine, za katere so Azteki verjeli, da so jih postavili bogovi. Odhod v Guanajuato je zanimiv tudi iz kulturnega vidika.  Gre za rudarsko mesto s starimi rudniškimi rovi, ki so sedaj predelani v podzemne ulice. Zanimiv je muzej z naravno nastalimi mumijami. Seveda v tem prispevku niti ni dovolj prostora, da bi lahko naštevali vse kraje, ki se jih splača ogledati. Mehika je pestra tako iz kulturnega kot naravnega vidika, zato je v njej možno preživeti pestre aktivne počitnice z nešteto priložnostmi za oddih in kulturna doživetja.

Mehika in nastanitev

Mehika, kar se tiče nastanitve, ponuja nešteto možnosti, ki se razlikujejo po ceni in po kvaliteti. Če smo se odločili za potovanje v Mehiko zato, da bi preživeli aktivne ali malce bolj razgibane počitnice, potem nimamo kaj skrbeti. Če smo se pripravljeni le malce odpovedati visokemu standardu, dobimo hotel za zgolj 2,5 evra oziroma 100 pesov na noč, kar je v primerjavi s cenami v Sloveniji ali drugod precej malo. Mehika ima tudi precej poceni hostlov. V primeru, da odhajamo v obalne kraje, pa se splača nekoliko pogledati lokacije, kjer stojijo bungalovi. Zanimivo je, da ima Mehika precej razvito družinsko hotelirstvo, tako da takšnih hotelov ne manjka. Če pa se želimo razvajati, lahko odidemo tudi v klasične hotelske velikane, ki so najlepši in najbolj prestižni v mestu Cancun.

Mehika Cancun
Mehika Cancun

Kar se hrane tiče je praktično vsem že poznana mehiška hrana, saj se je ta razširila že po celi Evropi in jo je najbrž vsakdo že poskusil. Ampak tudi v tem primeru velja, da nihče ne zna hrane pripraviti na pristen način, kot jo pripravi domačin v svoji domači kuhinji. Mehika ima številne tradicionalne restavracije, ki pripravljajo hrano, ki se popolnoma razlikuje od evropskih verzij te hrane.

Za konec velja omeniti, da je Mehika na določenih predelih turistom lahko tudi nevarna država. Sicer pa kjerkoli smo, moramo paziti na osebne dokumente, katere kradejo z namenom preprodaje. Tudi denar je priporočljivo hraniti na zavarovanih mestih, predvsem če uporabljamo javni promet, kjer so tatvine najbolj pogoste. Onkraj tega pa je Mehika zelo gostoljubna država, ki zna poskrbeti za vse turiste.

Mehika: ponudba za vse okuse

Mehika je v svetovnem merilu ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij. Že sama velikost te ogromne države naznanja, da lahko v njej vsakdo dobi turistično izkušnjo po svojem okus. Naj bo cilj potovanja poležavanje na peščenih plažah, razposajenost dnevnega vrveža in nočnega življenja ali pa ogled kulturnih znamenitost ali pestre naravne dediščine; vse to je mogoče najti v eni sami državi. Organizacija UNESCO, ki srbi za zaščito svetovne kulturne dediščine, je v Mehiki pod svojo zaščito uvrstila kar 31. znamenitost, kar je Mehiko postavilo na peto mesto v primerjavi z vsemi ostalimi državami sveta ter na prvo mesto z ozirom na ameriški kontinent.

Azteki
Tempel Aztekov

Med največje atrakcije kulturne dediščine spadajo ostanki starodavnih, izumrlih civilizacij (Maji, Azteki itd.), ki pričajo o tem, na kako visokem nivoju je bila tehnologija na tem kontinentu že preden so ga odkrili osvajalci iz stare celine. Mehika je tudi rekorder na področju biodiverzitete, saj ugodne podnebne razmere, ki se širijo v različne klimatske pasove, omogočajo obstanek in razvoj številnih živalskih in rastlinskih vrst. Po kazalnikih biodiverzitete tako Mehiko uvrščamo med mega-raznolike države, saj sama Mehika premore kar 10 do 12 odstotkov celotne svetovne biodiverzitete.

tekila
Tekila prihaja iz Mehike

V Mehiki pa bodo na svoje prišli tudi gurmani, ki radi okušajo značilnosti lokalne hrane. Različne vrste mesa (goveje, ovčje, svinjsko, perutnina) se prepletajo z okusi domačega rastlinja (koruza, paradižnik, čili, fižol, sladek krompir, vanilja, papaja itd.). Barvitost in pisanost mehiških okusov pa je nujno poplakniti z najznamenitejšo pristno mehiško pijačo: tekilo. Alkoholna pijača, pridelana iz modre agave, je znana in se pije po celotnem svetu, Mehika pa je edina država sveta, ki si prilašča njen pristni recept.

Naj živi Mehika!

Mehika je največja srednjeameriška država, ki leži na civilizacijski meji med severno in južno Ameriko, poleg tega pa velja za zibelko ene najstarejših svetovnih civilizacij in se lahko zato pohvali s kulturno izjemno bogato zgodovino. Mehika je dežela dvojnosti, saj se v njeni notranjosti »tepeta« meščanska mentaliteta metropol, kot je glavno mesto Mexico City (s skoraj tridesetimi milijoni prebivalcev), in turistična lahkost in brezskrbnost ob obali na eni strani, ter številni deli države v katerih prvobitni prebivalci še vedno živijo tako kot njihovi predniki. Zaradi močnega španskega vpliva v zgodovini pa se v Mehiki pretaka tudi evropski duh življenja ter mediteranska sproščenost.

Zaradi svoje bogate kulture in tisočletne zgodovine je mehiških znamenitosti vrednih ogleda nešteto. Naj naštejemo le najbolj vznemirljive:

Mexico City: v glavnem mehiškem mestu je na ogled nešteto znamenitosti od osupljive arhitekture pa do rojstne hiše kontroverzne slikarke Fride Khalo. Žal pa je Ciudad de Mexico tudi pravi trk civilizacij, saj je pokazatelj mehiške družbe – na eni strani bogataši, na drugi strani huda revščina v slumih, ki so polni kriminala.

Teotihuacan – Mehika slovi po številnih azteških ruševinah, dve veličastni stopničasti piramidi v Teotihuacanu sta le dve izmed najbolj znanih.

Guanajuato – najvišje ležeče mesto v Mehiki je znano predvsem zaradi številnih rudniških rovov, ki so jih predelali v podzemne ulice, ene najdaljših tlakovanih vest na svetu ter muzeja naravno ustvarjenih mumij.

Oaxaca velja za eno najbolj vznemirljivih mehiških mest, saj se v njem vsako poletje odvija največji folklorni festival Latinske Amerike, La Guelaguetza.

Playa del Carmen – ena najbolj znanih peščenih plaž s kristalno čistim morjem, ki je raj za vse navdušence nad vodnimi športi, predvsem za deskarje.

Mehika – destinacija za vse okuse

Razlogi, zakaj obiskali Mehiko so tako različni in pestri, kot so turistične atrakcije, s katerimi Mehika na potovanje vsako leto privabi na milijone ljudi. Destinacija turistom nudi raznovrstne načine sporočanja in tudi pustolovske podvige. Zato je Mehika primerna za turiste z različnimi zahtevami; za tiste, ki bi radi poležavali na peščenih plažah, za tiste, ki bi radi izkusili živahno kulturo in pestro kulinariko, in za tiste, ki bi radi spoznali tehnične dosežke že zdavnaj izumrlih kultur.

Mehika ponuja kar 31 krajev, ki so od organizacije UNESCO pridobili prestižen naziv kulturne dediščine svetovnega pomena. Med njimi so tudi starodavne piramide, ki so jih gradile izumrle civilizacije, in drugi ostanki nam oddaljenih kultur. Najstarejša nam poznana civilizacija, ki je bila naseljena na območju sodobne Mehike, naj bi tam obstajala že 1500 let pred našim štetjem. Sledile pa so ji še mnoge druge in sicer vse do obdobja, ko so na mehiška tla prodrli prvi evropski osvajalci. Špansko osvajanje tega ozemlja se je pričelo v začetku 16. stoletja, ko je območje naseljeval veliki azteški imperij, ki je v svoji oblasti držal množico drugih ljudstev in plemen. Osvojitev ozemlja je bila za Špance možna ravno zaradi tega; saj so proti dominaciji Aztekov naščuvali tudi domorodna ljudstva.

Dolga zgodovina različnih ljudstev, ki so naseljevala to območje, nudijo turističnim obiskovalcem, ki se zanimajo za kulturno dediščino obiskanih krajev, možnost, da spoznajo starodavne civilizacije. Poleg tega Mehika ponuja izvrstno klimo in naravne lepote, v tvorijo okolje primerno za počitek od vsakdanjega stresa. Lokalno življenje pa je pesto in razigrano, polno glasbe in plesa, ki začini dnevno in nočno življenje popotnika.