Arhiv Značk: klopni meningitis

Klopni meningitis

Klopi prenašajo več bolezni, na katere moramo biti še posebej pozorni. Med najbolj znanimi sta gotovo borelioza in klopni meningitis. Pametno je, da se o teh boleznih dobro poučimo in se pripravimo na tveganja, katerim smo izpostavljeni ob hlačanju skozi travnike in gozdove. Kaj hitro se lahko zgodi, da staknemo kakšnega klopa, ki prinaša tveganje za okužbo s klopno boleznijo. Če vemo, s kakšnimi boleznimi imamo opravka, lahko ukrepamo z ustrezno preventivo. To velja za klopni meningitis oziroma meningoencefalitis, z elegantno kratico KME. To je virusna okužba, ki ima lahko zelo hud potek in trajne posledice, a na srečo pozna učinkovito preventivo. Lahko se namreč cepimo, s čimer drastično zmanjšamo tveganje za razvoj te okužbe. V nekaterih primerih je cepljenje obvezno, to velja za poklice, ki redno delajo v naravi, sicer pa gre za samoplačniško storitev, ki je prostovoljna. Cepljenje za klopni meningitis je vsekakor zelo priporočljivo, če bomo izpostavljeni klopom.

Klopni meningitis

Razvoj okužbe in prognoza za klopni meningitis

Če nismo cepljeni, se meningitis lahko razvije že hitro po ugrizu klopa. Ta virus sicer prenaša manjši delež slovenskih klopov, tako da tveganje ni tolikšno kot pri boreliji, se pa KME hitreje razvije in je običajno že prepozno, ko odkrijemo prisesanega klopa. Nato se meningitis kaže z nekaterimi simptomi, ki pa žal niso posebej značilni. Gre za znake, ki so podobni tistim pri gripi. Če vemo, da smo imeli klopa, ali pa o tem vsaj sumimo, smo lahko pozorni na te spremembe – predvsem gre za glavobol, slabost in vrtoglavico ter značilne bolečine v vratu in drugod po mišicah in sklepih. Pojavijo se kak teden po ugrizu klopa. V tej prvi fazi prevladujeta slabost in vročina, nato se stanje izboljša. Po nekaj tednih pa se meningitis pokaže kot vnetje osrednjega živčevja, ki zahteva hospitalizacijo in bolnišnično zdravljenje, morda tudi dolgotrajno okrevanje in kronične posledice. Tukaj lahko preberete več o klopnem meningitisu.

Znaki klopnega meningitisa, kažejo na virusno bolezen

Znaki klopnega meningitisa kažejo, da je prisotna virusna bolezen.

V Sloveniji se znaki klopnega meningitisa kažejo na različne načine, število prijavljenih niha iz leta v leto. Statistika kaže, da so razlike tudi v spolu, starostnih skupinah, razlikuej se število prijavljenih v posameznih obdobjih leta in podobno. Najpogostejše število prijavljenih žensk je starih med petinpetdeset in štiriinšestdeset let, druga največja pa je skupina med petinšestdeset in štiriinsedemdeset. Primoških je največje število prijavljenih starih med petnajst in štiriindvajset, nekoliko manj pa stari med petinšestdeset in štiriinsedemdeset ter stari več kot petinsedemdeset let. Pri znaki klopnega meningitisa se začnejo kazati že januarja, prvi občuten porast števila prijavljenih je v aprilu. Od januarja do aprila gre za osamljene primere, pri katerih je mogoče sklepati različne vzroke. Okužen klop lahko meseca januarja okuži predvsem človeka v notranjih prostorih, torej je na nek način prišel v bivanjske ali poslovne prostore. Zelo ugodne pogoje ima v kmetijskih objektih, kjer je dovolj skrivališč ter ugodna temperatura. Zunaj so v zimskih mesecih znaki klopnega meningitisa praktično nemogoči, saj imamo na območju celotne države za klopa neprimerne temperature. Klop začne aktivno obdobje, ko je zunanja temperatura nad pet stopinj Celzija. Od aprila do julija so znaki klopnega meningitisa vedno pogostejši, nakar v večini primerov bolj ali manj upadejo. Obstajajo pa tudi izjeme, ki so v veliki meri odvisni od vremena. Nizke temperature in nizka vlažnost so za klopa neugodne, zato v takih razmerah ne more biti aktiven. Ugodna pomlad največkrat vpliva na zgodnji začetek aktivnega obdobja ter daje možnost za dve preobrazbi. V vremensko manj ugodnih letih znaki klopnega meningitisa dosežejo en sam vrhunec, v bolj ugodnih pa dva. Preobrazba se v prvem primeru zgodi naslednje leto, v drugem primeru pa isto leto. Takšni primeri nastopijo, ko še pozno v jeseni vladajo za klopa ugodni življenjski pogoji.

Znaki klopnega meningitisa so opozorilo za takojšnje ukrepanje.