Šotor, bivanje v naravi

Šotor omogoča naravno bivanje .

Predvsem v razvitem delu sveta, pa šotor ne smemo uporabljati kjerkoli se nam zljubi, ampak na posebej označenih in urejenih prostorih. S tem predvsem varujemo naravo, pa tudi ne vznemirjamo. Za bivanje v naravi so na voljo različne izvedbe, obstajajo tudi pomembne razlike v materialih, konstrukcijah ter drugih lastnostih. Pri oceni, kaj izbrati so zelo pomembne naše izkušnje. predvsem ne smemo šotor ocenjevati na slepo. Predvsem to velja za osebe, ki niso vajene začasnega bivanja v naravi. Razmere, ki jih nudi začasno bivanje v naravi so od primera do primera različne. Eno je šotor postaviti v kampu ob morju sredi poletja, drugo pa je bivanje v visokogorju sredi zime. Bivanje v kampu ob morju praktično zahteva zgolj zasilno streho nad glavo. Pri odločanju za šotor namenjen bivanju v visokogorju pa so zahteve bistveno večje. Zunanje temperature so zunaj bistveno nižje, mesto za postavitev je zasilno, tla in druga okolica imata drugačne vplive na material in ostalo. Zahteve je seveda treba jemati optimalno, nikakor pa ne gre pretiravati. Kupiti šotor, ki je idealen za bivanje pozimi v visokogorju pomeni tudi skrb za naše zdravje, zato ne gre skopariti z investicijo. Obratno lahko v primeru, ko nimamo izrazitih potreb, uporaba pa je enkrat letno, brez težav dobro izberemo začetek ponudbe. posebej to velja za tiste, ki kampirajo z avtomobilom in se v primeru naliva ali kakšne podobnih vremensko neugodnih razmer lahko umaknejo na varno. Pozimi v visokogorju takšne alternativi ni, zato je z vremenskimi razmerami potrebno računati. Dodatno pa tudi z mestom postavitve in drugimi razmerami. V manj zahtevnih razmerah za kampiranje lahko osnovno izvedbo dobro postavimo praktično kjerkoli v kampu oziroma imamo možnost izbire, v visokogorju pa pretirane izbire ni.

Zato moramo računati na možnost vlage, mokrote in podobnega na mestu , kjer bo šotor postavljen.

http://www.merkur.si/prosti-cas/oprema-za-kampiranje-in-piknike/sotori-in-vse-za-spa-nje

Kampiranje s šotorom, dober oddih

Kampiranje s šotorom nudi dober oddih . Dober oddih kampiranje s šotorom nudi zaradi enostavnosti in nezahtevnosti. Enostavna izvedba je kampiranje s šotorom predvsem v primerih, ko gre za manjše in manj zahtevne bivalne enote. Za takšno kampiranje s šotorom ni potrebno veliko prostora ne pri tovorjenju od doma do mesta kampiranja, niti ko ga imamo doma spravljenega in pripravljenega za uporabo. Tudi večje bivalne enote so razmeroma enostavne, če jih primerjamo s počitniško prikolico, avtodomom ali mobilno hiško.

Za kampiranje s šotorom v bolj zahtevni izvedbi bivalnega prostora je potrebno predvsem nekaj več znanja in prakse pri postavljanju ter ureditvi bivalnega okolja. Ljudje so za kampiranje s šotorom navdušeni iz več razlog. Omenjena praktičnost je ena od poglavitnih prednosti. Poleg tega je kampiranje s šotorom dostopna oblika kampiranja, za samo kampiranje pa tudi ni posebnih dodatnih stroškov, če ga primerjamo s kampiranjem v počitniški prikolici, avtodomu ali mobilni hiški. Počitniško prikolico moramo na mesto kampiranja prepeljati, podobno kot avto dom. To pomeni med drugim tudi zahtevano tehnično ustreznost, kar pomeni bistveno večje stroške. Selitev je posebno zahtevna za mobilne hiške. Načeloma so mobilne, kot to pove ime samo. Vendar je ta mobilnost bolj kot ne omejena na krajše razdalje. Da bi to mobilnost koristili pri daljših relacijah ne pride v poštev. Odločitev za šotor je zato pospremljena z mnogimi prednostmi.

Seveda sodijo zraven tudi nekatere manj prijetne lastnosti. Šotorjenje je bistveno manj udobno, kot bivanje v počitniški prikolici, avtodomu ali mobilni hiški. Posebno se to pozna pri vremenskih ekstremih, kot so večje padavine, večje temperature ter drugi vremenski ekstremi. Z upoštevanjem omejitev pa je vsekakor šotorjenje zelo praktična in enostavna oblika kampiranja, zato tudi nikakor ne preseneča število navdušencev. Kampiranje s šotorom je enostavna oblika bivanja v naravi, lahko bi ji rekli tudi izhodiščna oblika bivanja v naravnem okolju.

Več o tem

Kampiranje , zanimiva izkušnja

Kampiranje je lahko zanimiva izkušnja bivanja v naravnem okolju .

Zanimiva izkušnja je kampiranje zaradi lastnosti, ki jih lahko nudi ekskluzivno in na zelo svoj način. Nobena druga oblika bivanja ni tako povezana z naravnim okoljem in naravnim načinom bivanja. To lastnost kampiranje omogoča predvsem s preprostostjo v vseh pogledih. Druge oblike bivanja so bolj izpopolnjenje, v veliko primerih nudijo tudi več udobja kot kampiranje. Kampiranje je velikokrat tudi zelo osebna odločitev. Starostnih omejitev pri tem kampiranje ne pozna. Lahko gre za mlade osebe, ki se odločijo za kampiranje prvič. Hkrati pa lahko gre za osebe različnih starosti, ki takšen način bivanja v naravi izvajajo vedno ali pogosto. Velikokrat takšen način bivanja ne poznajo razlik v drugih osebnih lastnosti. Tako se za takšen način bivanja odločajo ljudje z različno izobrazbo, ljudje z različnimi profesionalnimi aktivnostmi, skratka ljudje, ki bi ji sicer v življenju težje našel v isti skupini ljudi. Značilnost, ki jim je skupna, je predvsem navezanost na naravno okolje, želja po pristnem doživljanju narave ter mnoge druge lastnosti, katere imajo skupni imenovalec kampiranje. Velikokrat so te lastnosti in osebne značilnosti osnova za dobro in kakovostno sobivanje v kampu. Brez težav lahko navežejo stike, če je to potrebno oziroma stike zahteva trenutna situacija. Velikokrat tudi ni težava poiskati pomoč v različnih oblikah. Pomoč se lahko izkaže v informacijah glede same postavitve, načinov bivanja, pridobivanja raznih storitev kampa, informacije o okolici kampa, kje in kako je moč preživeti čas in podobno. Niso redke izjeme, da se kampiranje s športom izbere za ogled kakšnega kulturnega dogodka ali prireditve. Samo kampiranje je uglašeno na ta kulturni dogodek ali prireditev, praktično je sestavni del tega kulturnega dogodka ali prireditve. Lahko bi rekli, da je brez kampiranja takšen kulturni dogodek ali prireditev praktično nemogoče izvesti.

Kampiranje združuje različne poklice, življenjske aktivnosti in življenjska načela .

http://www.campingrovinjvrsar.com/sl/Kampi

Hrvaška, sredozemska dežela

Hrvaška je med drugim sredozemska dežela .

Prav Sredozemsko morje omogoča, da se na zemljevidu sveta se Hrvaška najlažje prepozna po obali vzhodnega Jadranskega morja. Sredozemlje je tudi dodobra zaznamovalo zgodovino ljudstev, ki so od najstarejših časov do danes živeli na tem območju. Obala vzhodnega Jadrana je pomenila pomembno kopensko povezavo med drugimi obalnimi mesti Sredozemlja ter njegovim zaledjem. Po teh poteh so potovali trgovci, vojske, poslovneži takratnega časa, obrtniki, pustolovci in mnogi drugi. Na obali so zrasla tudi pomembna mesta, ki pričajo o pomembnosti ozemlja. Obalna mesta so povečini nastala na območjih, ki so imela naravne danosti za pristanišča. V tem pogledu Hrvaška obmorska mesta delijo zgodovinske korenine z ostalimi obmorskimi mesti na širšem območju Sredozemlja. Hrvaška obmorska mesta imajo v primerjavi z drugimi obmorskimi mesti na širšem območju Sredozemlja podobne naravne danosti in značilnosti. Kdor je kdaj obplul Sredozemlje in njegova pristaniška mesta, ki so zgrajena na mestu starodavnih pristanišč, bo znal pritrditi sorodnosti oziroma podobnosti.
Hrvaška je ima najstarejše najdbe, ki segajo v kameno dobo, prav na obali. Pomembna so seveda tudi druga mesta, kraji in pokrajine. Hrvaška je locirana na križišču poti, ki so vodile med pomembnimi zgodovinskimi mesti iz svetovne zgodovine. Ob prometnih poteh so se ustvarjali pogoji za razvoj in napredek, omogočale so preživetje, trgovanje in izmenjavo raznih dobrin. Dobre prometne povezave so omogočale živahen pretok prometa, ljudi, blaga in znanj. Danes ni nič drugače. Prometnice, ki jih ima Hrvaška omogočajo dobro povezavo med ljudmi, omogočajo življenje in lajšajo vsakdanjik ljudi ob njih ter vseh potnikov na prometnicah. V prihodnosti bodo dobre povezave še toliko bolj pomembne, saj se bodo zahteve po hitrejšem in obsežnejšem pretoku ljudi, blaga in storitev še povečevale. Potovanje po sodobnih prometnicah Hrvaške bo še toliko boljše, udobnejše in prijetnejše.

Hrvaška je pomorska država z bogato pomorsko zgodovino iz najstarejših obdobji.

Kampiranje na Hrvaškem, obilica različnih možnosti

Kampiranje na Hrvaškem je obilica različnih možnosti.

Za kampiranje na Hrvaškem se odločajo predvsem vsi, ki imajo radi bivanje v naravnem okolju . Izkušnja, ki jo imajo skozi krajše ali daljše časovno obdobje jih prepričuje, da je kampiranje na Hrvaškem odlična izbira. Kampiranje na Hrvaškem bodo takšni gostje zagotovo ponovili. Velika verjetnost je, da bodo takšni gostje kampiranje na Hrvaškem, priporočili svojim sorodnikom prijateljem in znancem. Povedali jim bodo, da je kampiranje na Hrvaškem dobra in modra izbira, katero velja izkusiti. Predvsem pa je kampiranje na Hrvaškem zanimiva alternativa počitnikovanja tako drugim destinacijam, kot drugim bivalnim oblika. Mnogi se za kampiranje odločijo prav z željo po spremembi. Okolje hotelov in podobnih bivalnih enot jih omejuje in utesnjuje, zato si bodo zaželeli spremembe z bivanjem v naravnem okolju. Tudi družba in druščina v kampu je drugačna, zato si bodo spremembe še toliko bolj želeli. Za katero obliko kampiranja se bodo odločili je v veliki meri odvisno do njihovega življenjskega sloga, sprejemanja in dojemanja okolja, ter drugih navad in lastnosti. Nekateri bodo prisegali na šotor, ker je to najbolj pristna bivalna enota, katera pravzaprav zaznamuje kampiranje, je praktično simbol kampiranja. Seveda se bodo našli ljudje, ki raje počitnikujejo in kampirajo v počitniški prikolici. Zdi se jim bolj domača in na sploh boljša izbira. Poleg tega je moč imeti razpored prostorov, ki so bolj ali manj individualno prilagojeni. Podobno velja za bivalnik, katerega posebna lastnost je poleg domačnosti in individualnosti, velika svoboda gibanja. Za takšno obliko se odločajo vsi, ki jim potovanja ne povzročajo težav, ter si potovanja želijo. Zagotovo bodo takšni turisti želeli odkriti vse kotičke Hrvaške. Mobilne hiške so bivalna enota, ki je krog ljubiteljev, kateri se veča, pridobila v zadnjem desetletju. Tudi po kampih se je število mobilnih hišk precej povečalo.

Kampiranje na Hrvaškem je preudarna odločitev, katero velja doživeti.