Arhiv Značk: izpadanje las

Izpadanje las, tisoč in en vzrok

Izpadanje las ima tisoč in en vzrok .

Danes se med vzroki za izpadanje las povečuje delež tistih, ki so posledica nepravilnega načina prehrane, stresa, onesnaženosti okolja. Izpadanje las lahko v teh primerih opišemo kot posledico sodobnega časa in načina življenja. Onesnaženje, stres in podobni vzroki so bili pred stoletjem praktično neznanka.
Izpadanje las je pogostejše pri moških, ženske izpadanje las redkeje prizadene. Intenzivnost je odvisna tudi od letnega časa. Izpadanje las je pogosteje jeseni in spomladi. Strokovnjaki takšno izpadanje las imenujejo začasno izpadanje last. Poleg letnega časa na izpadanje las vplivajo tudi drugi vzroki. Poleg omenjene nepravilne prehrane, stresa in onesnaženega okolja, se na seznamu vzrokov znajde tudi uživanje zdravil. Svoje pripomore tudi nepravilna nega last ter razni lepotni popravki. Vzroki za izpadanje last so lahko tudi v trajnem izpadanju las. Vzrok tiči v zmanjšanih lastnih mešičkih in njihovem oslabelem delovanju. Tovrstno izpadanje las je težje odpravljivo, kot izpadanje na osnovi nezdrave prehrane, slabega okolja, zdravil, stresa in drugih podobnih vzrokov. Pri odpravljanju izpadanja las je uspeh v veliki meri odvisen od vzroka. Trajnostno izpadanje las je težje preprečiti, potrebni posegi so zahtevnejši. Ostale vzroke lahko v veliki meri sami odpravimo. V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano. Hrana, ki preprečuje izpadanje las ima optimalno količino hranilnih snovi. Slednje so potrebne za rast las. Pomembne hranilne snovi, ki vsebujejo cink, železo, jod, vitamini skupine B Izpadanju las se bomo učinkovito zoperstavili z odklanjanjem vedenja in ravnanja, ki vodi v stresne situacije. Nega las je zelo pomembna. Za čiščenje las uporabljamo ustrezne šampone, pri izbiri velja biti posebno previden in zahtevati dobre informacije.
Dobra izbira šampona naj temelji na zdravi kmečki pameti, ki odklanja agresivne reklame. Večkrat je že njim nasprotno ravnanje lahko učinkovito.

Izpadanje las je težava, ki lahko vpliva na samopodobo in samozavest posameznika.

Pretirano umivanje in sušenje sta lahko vzrok za izpadanje las

Izpadanje las je pravzaprav nekaj vsakdanjega, saj gre prav vsak las skozi tri faze razvoja, tretja pomeni za njega propad in izpad. Nekatera bolezenska stanja, hormonsko neravnovesje in stres lahko močno vplivajo na pretirano izpadanje las, a včasih se niti ne zavedamo, da smo lahko za to nadlogo nekoliko krivi tudi sami.

Velikokrat v skrbi zato, da bomo videti kar se da lepi pretiravamo s umivanjem in sušenjem las. Prav tako uporabljamo številne agresivne preparate, barve in sušilce las, ki z prevročim zrakom uničujejo naše lase. Če imate občutek, da je za izpadanje las krivo prav to zamenjajte pripomočke in preparate. Je pa res, da tudi številne bolezni vplivajo na te tegobe, še posebej lupus, luskavica, najrazličnejša vnetja in druge kožne bolezni. Velikokrat je lahko vzrok tudi stres, nepravilna prehrana, onesnaženost okolja, pa tudi suh zrak v stanovanju. Še posebej pri moških velja izpadanje las, oziroma plešavost dedno pogojena in zato tudi neozdravljiva. A le malokdo ve, da se z njo ni potrebno nujno sprijazniti, saj, če se problema lotimo še v pravem času nam lahko dermatolog uspešno pomaga. Vedno je najprej potrebno poiskati pravi vzrok, šele nato lahko ukrepamo.