Arhiv Značk: borelija

Borelija je najpogostejša grožnja klopov

Že čisto nedolžen sprehod po naravi se lahko sprevrne v pravo nočno moro, če imamo to nesrečo, da naletimo na okuženega klopa. Te drobne živalce prenašajo nekatere neugodne bolezni, ki lahko za seboj pustijo trajne posledice ali vodijo celo v smrt. Najpogosteje je za okužbo kriva borelija, ki jo prenašajo klopi, v človeškem organizmu pa povzroči razvoj borelioze. Borelija je pravzaprav bakterija, ki jo najdemo pri velikem deležu klopov v Sloveniji – po nekaterih podatkih jo prenaša skoraj polovica klopov, verjetno okoli 40%. Posledično je borelioza tudi najpogostejša klopna bolezen, s katero se soočamo v državi, čeprav klopi prenašajo tudi druge bolezni. Pametno je torej poznati to najpogostejšo grožnjo in se pripraviti na pravočasno ukrepanje, če nas borelija zares okuži. V boju proti resnim posledicam okužbe je najbolj pomembno to, da ukrepamo hitro in odločno, pri tem pa je ključnega pomena prav prepoznavanje simptomov borelioze.

borelija

Kakšne znake okužbe prinaša borelija?

Prvi zaskrbljujoč znak je seveda ta, da najdemo na telesu prisesanega klopa. Ni pa to nujno, saj se klopi lahko uspešno skrijejo, celo toliko časa, da jih ne uspemo pravočasno zaznati in sami odpadejo s telesa. V vsakem primeru smo pozorni na druge znake, posebej značilen je borelijski madež oziroma kolobar. Borelija povzroči nastanek velikega kolobarja z jasno razbarvano rdečico v premeru 5 ali več centimetrov okoli mesta vboda. Ta znak je prisoten pri praktično vseh okužbah in je običajno prvi simptom, ki kaže na okužbo. Tako že zadošča za obisk zdravnika in sum, da nas je okužila borelija. Nadalje pa prinaša okužba še druge simptome, ki so povsem podobni simptomom gripe, poleg tega se prekrivajo tudi z znaki nekaterih drugih klopnih bolezni. Na te se torej ne moremo toliko zanašati, čeprav lahko pomagajo pri diagnozi. Borelija povzroči glavobol in slabost, bolečine v mišicah in sklepih, predvsem v vratu, ter povišano telesno temperaturo.

Več informacij o poteku borelije si preberite na spletni strani sos-klop.si.

borelija in druge bolezni

Borelija zahteva obisk zdravnika

Borelija zahteva obisk zdravnika ob prvih bolezenskih znakih.

Bolezenski znaki po katerih se prepozna borelija nastanejo po nekaj dneh ali do nekaj tednov. Možnost bolezni je razmeroma majhna, saj vsak klop ni okužen, vsak ubod klopa pa se tudi ne razvije v bolezen. Statistično obstaja do največ dva procenta možnosti, da se ubod okuženega klopa nadaljuje v bolezen. To z drugo besedo pomeni, da se vsak petdeseti ubod okuženega klopa, spremeni v bolezen kot je borelija. Znake opazimo na koži, ubod lahko spremlja srbenje, lahko pa tudi glavoboli, slabo počutje in drugi znaki. Ob značilnih znakih je najbolje čim prej obiskati zdravnika. Obisk zdravnika je sestavljen iz pogovora, preko katerega se opredeli težave, preko njih pa dobi zdravnik indice, ki kažejo, da bolnika prizadela borelija ali gre za kakšno drugo bolezen. Zdravnik tudi oceni preko izpovedanih težav in vidnih znakov ali velja narediti test. Bistvo testa je določiti proti telesa. Težave lahko predhodno rešimo z cepljenjem ali preventivnimi ukrepi. Cepljene je statistično gledano uspešno, borelija in druge bolezni kažejo trend bistvenega upada števila okuženih oseb. Podatke se zbira in analizira že več desetletji, bistven napredek pa je opažen predvsem v primerjavi z obdobjem pred desetimi leti. Kar je dovolj tehten razlog, da se cepljene vzame resno. Preventiva se nanaša na preglede po prihodu domov, pred odhodom pa z izbiro ustrezne zaščitne obleke in obutve, ter uporabo kemijskih sredstev. Ta so enaka kot preventivna kemijska sredstva za zaščito pred mrčesom. Pregled doma mora biti reden in temeljit. Obleka in obutev naj ima po možnosti gladke površine, na svetlejših barvah bomo klopa lažje opazili. Kemijska sredstva, s katerimi se zatre borelija tako, da se odvrne klopa od namere prehoda na mesto vboda. Najbolj učinkovita mesta so robovi obleke in obutve.

Borelija je bolezen, ki jo velja jemati silno resno z cepljenjem in preventivo.