Šrilanka kot preplet naravne in kulturne dediščine

Šrilanka vsako leto privablja goste iz celega sveta, ki se na otok sredi Indijskega ocena odpravljajo, da bi na njem našli svoj košček raja na zemlji. Šrilanka je dopustniška destinacija, ki ponuja sprostitev v mirnem, naravnem in nekoliko eksotičnem okolju. Domača kulinarika, ki temelji na lokalnem sadju in drugem rastlinju, ter predvsem naravne lepote; slapovi, gozdovi, peščene plaže ter naravni rezervati, kjer si je mogoče ogledati vse vrste živali v njihovem naravnem okolju, ponuja obiskovalcem odklop od stresnega vsakdanjega življenja.

šrilanka

Zaščiteni nacionalni parki in botanični vrtovi, ki so razpršeni po celotnem otoku, so eden izmed njegovih zaščitnih znakov. Na Šrilanko bodo zahajali navdušenci, ki radi opazujejo vrste eksotičnih vodnih ptic v njihovem naravnem okolju. Več rezervatov je namenjenih tudi opazovanju azijskih slonov, v njih pa boste našli tudi vse vrste drugih živali, ki domujejo na otoku.

Ljubitelje kulturne dediščine bodo na otok privabile različne zgodovinske utrdbe in templji, namenjeni čaščenju Bude. Tudi kulturne utrdbe so močno prepleten z naravnimi lepotami kraja, tako da je med naravno in kulturno dediščino včasih težko postaviti mejo. Osmo čudo sveta po razvrstitvi organizacije UNESCO tako predstavlja Sigirya, ki je utrdba izdolbena v ogromen kamen, ki je skozi zgodovino služila različnim namenom. Kamnita utrdba z jamami polnimi religioznih fresk je obdana in prepletena s čudovitimi vrtovi in tako postavljena v središče mogočnih lepot narave.

šrilanka park

S prepletanjem naravne in kulturen dediščine nudi Šrilanka odličen prostor za sprostitev tako duha kot telesa.