Potovanje v Španijo

Španija, dežela strasti, temperamenta in mnogih obrazov

Španija je velika država, ena izmed največjih v Evropski uniji in verjetno jo prav zato, ker nam je relativno blizu velikokrat in radi obiščemo.  Vsako leto jo obišče kar okrog 50 milijonov turistov iz celotnega sveta, zato sploh ne preseneča, da sodi med najbolj obiskane države. Zapletena etična in kulturna sestava dežele je prav gotovo posledica njihove burne zgodovine, ki se je začela s Feničani, Grki in Kartažani, ki so naselili njeno obalno področje. Kasneje so jo zasedli Rimljani in Mavri, ki so bili ustanovitelji tradicionalne španske kuhinje, ki je obliko kot jo poznamo še danes dobila z uvozom krompirja, paradižnika, paprike, fižola, čokolade, vanilje in ostalih začimb.

Kulinarika mimo katere na svojem potovanju po Španiji enostavno pač ne gre je kompleksna, podobna azijski, izjemno raznolika saj so se v njo pomešale verjetno vse evropske kuhinje. Dežela kjer je doma dobra hrana, veseli in temperamentni ljudje je Španija, ki pa je tudi pokrajinsko zelo raznolika dežela. Nekoliko bolj gorat sever in temperamentni jug, Španija ima številne raznolike obraze, prav vse pa združuje temperament in strast. Le kdo ne pozna španskih bikoborb, ki gredo mnogim zaščitnikom živali pošteno v nos, a jug Španije se z njimi ponaša, saj so že od nekdaj del bogate tradicije.

Ognjeviti ples  flamenko, zvoki kastanjet in kitar, divji ritmi in zabave polne ulice, vse to se lahko doživi na potovanju po Španiji. Kdor obišče Španijo nikakor ne more mimo veličastne Alhambre, kraljeve prestolnice Madrid, Barcelone, katalonskega mesta, ki ponuja za vsakogar nekaj, srednjeveške Salamance, prelestnih mest južnega dela države kot so Cordoba, Sevilla. Vabi Vas Don Kihot s svojimi mlini na veter, bele vasice v okolici Ronde, pravo špansko dušo pa boste gotovo doživeli na podeželju osrednje Španije. Ker je Španija velika dežela, je zelo raznovrstno tudi njeno podnebje.

Naj vas odpelje Oskar