Razlika med gorskim in treking kolesom

treking kolesaGlede na to, da se začetek pomladi že hitro približuje, marsikdo razmišlja o tem, kako bi lahko čim bolj aktivno preživel prve dni na prostem, ko se nam ne bo več potrebno soočati z mrazom in neprijetnim snegom. Mnogi se bodo ob začetku pomladi posedli na kolo, ob tem pa se bodo nekateri odločili tudi za nakup novega kolesa. V zadnjem času lahko veliko slišimo o t.i. treking kolesih, marsikdo pa ne ve, kakšne so pravzaprav lastnosti takšnega kolesa.
Treking kolo v bistvu predstavlja nekakšen hibrid med gorskim in mestnim kolesom. Po svoji zunanjosti spominja na gorsko kolo, vendar ga dopolnjuje vsa oprema mestnega kolesa, kot so prtljažnik, blatniki ter luči. V zadnjih letih so ta kolesa vedno bolj priljubljena predvsem zato, ker nudijo vse udobje, ki sicer zaznamuje vožnjo z mestnim kolesom.
Namenjena so za nekoliko daljše vožnje po asfaltiranih stezah, kot tudi po medkrajevnih ali mestnih cestah, in ravno to je glavna razlika z gorskimi kolesi, ki so namenjena za vožnjo po bolj zahtevnem terenu, kot so gozdne, makadamske in hribovite površine. Razlika je tudi v tem, da je pri tracking kolesu drža kolesarja veliko bolj zravnana kot pri gorskem kolesu, zato je obremenitev hrbtenice manjša, s tem pa je tudi izkušnja vožnje veliko bolj udobna. Pri treking kolesih je potrebno omeniti tudi samo velikost koles, ki so večja kot pri gorskih, kar pomeni, da mora kolesar za isto prevoženo pot vložiti precej manj energije.