Prevajanje manj in bolj kompleksnih besedil

 

Prevajanje besedil raje zaupajte zunanjemu sodelavcu kot pa zaposlenemu, ki se v podjetju ukvarja z drugim delom poslovnega procesa. Dandanes so stranke in poslovni partnerji iz vseh strani poplavljeni z informaciji, ki jih razbirajo iz raznih sporočil, tekstov in takšnih ter drugačnih besedil. Prav zato mora biti prevajanje besedil na visokem nivoju, saj vam bo slab prevod, ki ga bo naredila neusposobljena oseba, bolj škodil kot koristil. Prevajanje na visokem nivoju je izjemno kompleksen proces. Od prevajalca zahteva, da se vživi v vlogo bralca. Mnogi prevajalci razumejo prevajanje kot tehnični proces, kjer morajo neko besedilo spraviti v formo drugega jezika. Vendar pa je prevajanje veliko več od tega. V osnovi gre za prenos vsebine in ne forme. Vsebina pa se mnogokrat nahaja med besedami, kar pomeni, da mora prevajalec res odlično poznavati izvorni jezik, da lahko v ciljni jezik prenese celoten pomen, ne da bi se na poti izgubil.

Ta vidik je zelo pomemben, če gre za prevajanje leposlovja. Običajno so uporabljene izjemno kompleksne jezikovne strukture, ki jih samooklicani prevajalci niti ne razumejo dobro ali pa jih razumejo le napol asociativno. Ne bomo zgubljali besed s tem, da povemo, kako slabo je takšno prevajanje besedil.

Če imate običajna besedila kot so preprosti dokumenti, poročila, poslovni plani in podobno, potem je jezik precej tehnični in prevajanje takšnih besedil ni zahtevno. To imejte v mislih, ko se boste pogajali za ceno. Kadar potrebujete prevod slogana, promocijskega materiala in podobnih težkih besedil, potem je cena za prevajanje precej višja kot v primeru prej omenjenih tipov besedil. Najzahtevnejše je prevajanje strokovne literature. Takšne prevode raje zaupajte strokovnim prevajalcem, poleg tega pa je modro, da sproti preverjate njihovo delo. Da bi ocenili kakovost za strokovne prevode, boste morali poznati znanstveno področje in predvsem nomenklaturo, ki se uporablja. V nasprotnem primeru boste morali za pregled najeti dodatne zunanje svetovalce.

Več na spletni strani.