Portugalska, skrajni jugozahod Evrope

Portugalska predstavlja skrajni jugovzhod Evrope . Leži na Iberskem polotoku, katerega ozemlje si deli s sosednjo Španijo.

Država Portugalska meji na Atlantski ocean na jugu, Atlantik zaznamuje tudi zahodno obalo. Na severu in vzhodu Portugalska meji na sosednjo Španijo.
Portugalska, kot pomembna pomorska država iz zgodovine, ima v svoje ozemlje vključena tudi otočja v Atlantskem oceanu. Portugalska je v Atlantiku zastopana z ozemlji kot so: Azori, Madeira in Salvages.
Portugalska je država, ki jo zaznamuje bogata zgodovina . Kot pomorščaki so se Portugalci podali na praktično vse konce sveta, njihove osvajalske podvige se občuti še na ozemljih, katere so osvajali, občuti še danes. Mnoga mesta, zalivi, reke, pokrajine imajo nazive po osvajalcih oziroma takšne kot so jim nadeli ime osvajalce. Tako imena krajev, pokrajin, zalivov in drugih značilnosti osvojenih držav ne nosijo imena, kot bi sicer pričakovali od značilnosti pokrajine ali drugih geografski značilnosti, ampak po recimo mesecu ali obdobju v katerem je bil določen del zavzet oziroma osvojen. Na drugi strani so tudi celinsko ozemlje, kjer leži Portugalska osvajale mnoge starodavne kulture. Med osvajalce ozemlja so se vpisale iberska, keltska, feničanska, kartažanska, grška, rimska, germanska in arabska kultura. Vsaka je pustila svoj pečat, ki se razkriva na različne načine. Pristanišča, kot pomembne utrdbe osvajalcev so pomenila hkrati zametek bodočih mest. Še danes imamo pomembna mesta, ki svojo zgodovino temeljijo na pristaniščih osvajalskih vojsk. Seveda pristanišča niso gradili vsi osvajalci, nekateri so si jih preprosto prilastili od predhodnih osvajalcev.

Portugalska ima več kot 10 milijonov prebivalcev. Ozemlje, ki ga Portugalska ima, obsega 92.000 kvadratnih kilometrov. Geografske značilnosti so raznolike in pestre, tako obiskovalci najdejo primeren kotiček po svojem okusu brez posebnih težav. Ljubitelje pohajkovanja po goratih predelih bo zanimal severni del države. Ljubitelji poležavanja bodo za svoje vzeli plaže, ki se razprostirajo v od obali Atlantika.

Portugalska je zanimiva država.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.