Naj živi Mehika!

Mehika je največja srednjeameriška država, ki leži na civilizacijski meji med severno in južno Ameriko, poleg tega pa velja za zibelko ene najstarejših svetovnih civilizacij in se lahko zato pohvali s kulturno izjemno bogato zgodovino. Mehika je dežela dvojnosti, saj se v njeni notranjosti »tepeta« meščanska mentaliteta metropol, kot je glavno mesto Mexico City (s skoraj tridesetimi milijoni prebivalcev), in turistična lahkost in brezskrbnost ob obali na eni strani, ter številni deli države v katerih prvobitni prebivalci še vedno živijo tako kot njihovi predniki. Zaradi močnega španskega vpliva v zgodovini pa se v Mehiki pretaka tudi evropski duh življenja ter mediteranska sproščenost.

Zaradi svoje bogate kulture in tisočletne zgodovine je mehiških znamenitosti vrednih ogleda nešteto. Naj naštejemo le najbolj vznemirljive:

Mexico City: v glavnem mehiškem mestu je na ogled nešteto znamenitosti od osupljive arhitekture pa do rojstne hiše kontroverzne slikarke Fride Khalo. Žal pa je Ciudad de Mexico tudi pravi trk civilizacij, saj je pokazatelj mehiške družbe – na eni strani bogataši, na drugi strani huda revščina v slumih, ki so polni kriminala.

Teotihuacan – Mehika slovi po številnih azteških ruševinah, dve veličastni stopničasti piramidi v Teotihuacanu sta le dve izmed najbolj znanih.

Guanajuato – najvišje ležeče mesto v Mehiki je znano predvsem zaradi številnih rudniških rovov, ki so jih predelali v podzemne ulice, ene najdaljših tlakovanih vest na svetu ter muzeja naravno ustvarjenih mumij.

Oaxaca velja za eno najbolj vznemirljivih mehiških mest, saj se v njem vsako poletje odvija največji folklorni festival Latinske Amerike, La Guelaguetza.

Playa del Carmen – ena najbolj znanih peščenih plaž s kristalno čistim morjem, ki je raj za vse navdušence nad vodnimi športi, predvsem za deskarje.