Na oddih v Turčijo?

Turčija je dežela, ki leži na stičišču Azije in Evrope. Lega ter pester zgodovinski razvoj je državi pustil izredno zanimivo kulturo in jo naredil etnično zelo pestro. Skozi čas so v Turčiji pustili pečat številna starodavna ljudstva, od Hititov, do Rimljanov in Grkov in otomanskega carstva. V Turčiji je prevladujoča veroizpoved islam, muslimanska tradicija igra pomembno vlogo in je del vsakdana.

Turčija je zelo priljubljena turistična destinacija. Lahko rečemo, da jo lahko odkrivamo v treh delih, ki je vsak po svoje lep in zanimiv – proti Evropi, proti Aziji, odmaknjena proti arabskemu svetu na Jugovzhodu.

Največje mesto v državi je Istanbul, nekdaj Konstantinopel in Carigrad, leži na Bosporski ožini in je s svojo bogato arhitekturno in kulturno dediščino izredno privlačen za turiste. Zagotovo ga ne boste zapustili brez da bi si pogledali cerkev Svete Sofije, Modro mošejo, palačo Topkapi, obiskali bazaar ter turško savno.

Turčija je lepa zaradi vseh plaž v Sredozemlju. Privlačna pa je tudi za avanturiste, ki poležavanje na soncu ni dovolj. Če se najdete v tem opisu, potem si boste zagotovo ogledali pokrajino Kapadokija, ostanke antičnega grškega mesta Pergamon ter termalne vrelce Pamukakkale.

Turška hrana je zaradi spoja mediteranske, arabske in kavkaške, zelo bogata. V turški kuhinji prevladuje jagnjetina, zelo priljubljen je tudi jogurt iz kozjega mleka, še posebno s kumarami, česnom ali meto. Pitje kave ima v Turčiji dolgo tradicijo in kavarne so priljubljena shajališča ljudi. Da je Turčija znana po sladkarijah kot je turški med, baklave… pa mi verjetno sploh ni treba omenjati.