Mehika, rekorder turističnih atrakcij

Mehika oz. Združene mehiške države, federacija sestavljena iz 31 držav, so eno največjih svetovnih gospodarstev. Ogromna prostorska velikost Mehiko uvršča na trinajsto največjo neodvisno državo, na enajstem mestu pa je po številu prebivalcev. Na severu Mehika meji na Združene države Amerike, s katerimi je tudi gospodarsko močno povezana. Med drugim je Mehika prva latinsko-ameriška država, ki si je prislužila članstvo v elitni gospodarski organizaciji OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj).

Mehika je rekorderka tudi na področju turizma. Po številu znamenitosti, ki so zaščitene iz strani organizacije UNESCO kot svetovna kulturna dediščina, je namreč peta v svetovnem redu ter prva z ozirom na ameriški kontinent. Tovrstnih zaščitenih znamenitosti je namreč  v Mehiki kar 31. Tudi zaradi tega se država uvršča v vrhove lestvic turistične obiskanosti.

Najbolj obiskane znamenitosti v Mehiki so ostanki starodavnih kultur (Aztekov, Majev itd.), ki so v pred-kolumbovskem času naseljevale območje. Največje atrakciji sta piramida sonca in piramida lune, katerih izgradnja sega v stoletja pred našim štetjem, odlikuje pa ju izjemna arhitekturna izvrstnosti, ki piramid umešča v širši kozmični kontekst. Obisk tovrstnih znamenitosti človeka vedno navda s fascinacijo nad izjemnim znanjem in tehnologijo antičnih, izumrlih civilizacij.

Mehika pa ne ponuja le ogleda največjih tehničnih dosežkov izumrlih kultur, temveč lahko tudi v živo spoznate bolj nedavno mehiško tradicijo. V Guadalajari, drugem največjem mestu po številu prebivalcev, lahko tako spoznate tradicionalno glasbo in plese, domačo tekilo, mehiško kuhinjo in podobne dobrote življenja. Seveda pa Mehika ponuja tudi neskončne peščene plaže, ki so na razpolago v različnih predelih države; med bolj znamenitimi na primer Acapulco in Cancun.