Mehika in kulinarične posebnosti

Mehiška kuhinja je znana po njenih močnih in raznolikih okusih, barvanosti in pestrosti začimb. Večina sodobne mehiške kuhinje temelji na predkolumbovski tradiciji Aztekov in Majev s pridihom okusov španskih kolonialistov.

Mehika tako slovi po mešanici okusov, ki združujejo klasiko španskih osvajalcev (riž, govedo, svinjina, perutnina, vino, česen in čebula) z domorodnimi rastlinjem: koruza, paradižnik, vanilja, avokado, guava, papaja, čili, fižol, arašidi, sladek krompir itd. Vsi tej okusi se tako mešajo v pisanost in barvitost mehiške hrane.

 

tacos

Velikost države narekuje lokalne posebnosti, tako da se mehiška hrana razlikuje glede na lokalne predele, ki jih zaznamuje podnebje, geografija in etnološka pestrost. Podnebni pogoji narekujejo kultiviranje različnih pridelkov, geografski dejavniki pa so vplivali na stopnjo, do katere se je v domorodne posebnosti vključil okus španskih osvajalcev.

Severni del Mehike tako zaznamujejo meseni okusi; domača živinoreja temelji na vzreji goveda, koz in nojev. Kuhinja osrednje Mehike je predvsem sestavljena iz vplivov iz vseh koncev države. Avtohtone jedi pa so: barbacoa, pozole, menudo, tamales in carnitas. Južna Mehika pa je najbolj znana po kuhinji, ki temelji na pikantnih začimbah in piščančjem mesu. Južno-vzhodna mehiška kuhinja je pod karibskimi vplivi. Predeli blizu mehiškega zaliva ter pacifiškega oceana pa mehiški kuhinji dodajajo morske specialitete.

V svetu je med mehiško hrano najbolj poznana mehiška čokolada, potem pa klasične jedi kot so: tacos, queasadillas, burritos, enchiladas, tamales in mole. 

Po obilnem obroku mehiške hrane, za katero je značilna pikantnost, ki nekoliko zapeče v grlu, pa velja, da se vse skupaj lepše prebavi, če po obroku popijete merico tekile, po kateri je Mehika ravno tako svetovno znana.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.