Kuba – zadnje zavetišče socializma

Kuba je arhipelag v Karibskem morju, sestavlja pa ga otok Kuba in več kot tisoč manjših otočkov. Kuba je tudi največji otok v Karibskem morju in zaradi ugodnega in toplega tropskega podnebja pravi tropski paradiž. Povprečna temperatura na Kubi dosega poleti (julij) kar 30 stopinj Celzija, pozimi (januar) pa okrog 21 stopinja Celzija. Glavno mesto Kube je Havana, kubanska himna je La Bayamesa, grb Kube je srce, nacionalno drevo in kubanski simbol pa je kraljevska palma.

Zaradi ugodnega podnebja je na Kubi izredno dobro razvita kmetijska panoga, saj njive in različni nasadi pokrivajo kar 30 odstotkov površine države. Najpomembnejša kmetijska kultura je sladkorni trs, uspeva pa tudi krompir, koruza in riži. Seveda pa na Kubi ne manjka tudi najrazličnejšega tropskega sadja, kot so banane, ananas in predvsem kokos. Ob omembi imena Kuba nikakor ne gre pozabiti odličnega tobaka, ki je osnova svetovno znanih kubanskih cigar (znane so predvsem »havanke«). Največ kubanskega izvoza predstavlja sladkor, ki ga pridelajo iz sladkornega trsa, različno sadje, morski sadeži, tobak in kava, še posebej pa niklja, saj je Kuba zaradi bogatih nahajališč nikljeve rude ena največjih svetovnih proizvajalk niklja in kobalta.

Kuba pa seveda slovi kot rajska turistična destinacija, kot turistična središča prednjačijo predvsem Havana, Varadero, Trinidad, Santa Lucia in Santiago de Cuba. V mestih je na ogled predvsem spektakularna socialistična arhitektura, ostanki revolucije s Fidelom Castrom in Ernestom »Che« Guevaro na čelu, nepozabni pa so kubanski salsa večeri s tradicionalno glasbo in plesom ter seveda prostrane peščene plaže in kristalno čisto morje. Brez »Hemingweyevega« mojita in daquirija pa si Kube jasno ni moč predstavljati