Kuba, ena zadnjih socialističnih držav

Kuba je največji otok v Karibskem morju. Kar pa dela ta otok, ki je skupaj s še nekaj manjšimi otoki istočasno tudi država, res poseben, pa ni le njena velikost, naravne znamenitosti in posebna kulturna dediščina, ki je še vedno živa med prebivalci otoka. Posebnost Kube je tudi njena novejša zgodovina ter pomemben geopolitičen položaj, ki ga država zaseda od polovice prejšnjega stoletja naprej.

kuba

Kubo je leta 1492 osvojil najznamenitejši morski popotnik Krištof Kolumb. Od takratne priključitve Kraljevini Španiji pa do osamosvojitve in nastanka samostojne države pa je moralo miniti skoraj pol tisočletja. Španija je obvladovala Kubo do špansko-ameriške vojne, ki se je končala leta 1898, in sicer tako, da je Kuba prišla pod oblast Američanov. Neodvisnost od slednjih pa si je država priborila leta 1902. Kar tvori in še vedno zaznamuje pristen kubanski duh, pa je kubanska revolucija, ki je potekala med letoma 1953 in 1959.

Kubansko revolucijo je vodil danes vsem znan Fidel Castro. Revolucija se je uprla diktatorski oblasti Fulgenicia Batista, ki je z militantnimi prijemi državo vodil v dveh daljših obdobjih v pozni prvi polovici dvajsetega stoletja. Batista je simpatiziral z Američani in vodil anti-komunistično politiko, ki pa je bila označena s korupcijo, prostitucijo, drogami in mnogimi drugimi nečednimi posli ter je pripeljala do množičnih protestov zaradi krčenja mnogih pravic, med njimi tudi ukinitve pravice do stavke.

 

Fidel Castro

Castro se je takrat izkazal kot rešitelj, Kuba je postala socialistična država, Fidel Castro pa jo je nato vodil najprej kot premier ter nato kot predsednik vse do leta 2008, ko je vodstvo prevzel njegov brat Raul.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.