Osvobojena Kuba – Cuba libre

Kuba slovi po večnem poletju in krasnim kristalnim morjem. Temperature so vedno prijetne, saj se v povprečju gibljejo med 20⁰C in 30⁰C (v povprečju 21⁰C v januarju in 27⁰C v juliju). Suha sezona traja od novembra do aprila, nekoliko več deževja pa značilno za čas med majem in oktobrom. Suha in bolj deževna sezona sicer nekoliko variirata glede na predel otoka, na katerega odhajate. Kuba je otok z veliko površino, ki na južini strani meji na Karibsko morje, na severni pa ga obdaja Mehiški zaliv.

Temperatura in rahel vetrič kar narekuje življenje na otoku. Ob tako sproščenih temperaturah se kadijo cigare in pije najznamenitejša pijača, ki je ime otoka ponesla po celem svetu: »Cuba libre« oz. v dobesednem prevodu: osvobojena Kuba.

Cuba libre

»Cuba libre« ni le preprosti koktajl, ampak mešanica kulturnih, zgodovinski in družbenih vplivov, ki so zaznamovali celoten otok. Pijača »Cuba libre« je po izročilu nastala v obdobju ameriško-španske vojne, ki je na začetku prejšnjega stoletja otoku prinesla državno samostojnost  – od tod tudi njeno ime. Koktajl tudi idejno predstavlja zmes te osamosvojitve. Osnova tradicionalne pijače je namreč Coca-Cola  (torej simbolično najmočnejši predstavnik ameriške kulture, ki je prek špansko-ameriške vojne pripeljala do osvoboditve Kube) in belega ruma, ki je tradicionalni proizvod kubanske kulture. Na Kubi se »Cubo libre« streže z limeto, nekateri pa vanjo dodajajo tudi rjavi sladkor.

Čeprav boste podobno zmes našli v skoraj vseh deželah sveta pod različnimi imeni: na primer rumba, cachaҫa, cubata itd., ste lahko prepričani, da ta pijača nikjer nima tako globokega simboličnega pomena kot na otoku Kuba.