Kratka zgodovina Šrilanke

2.500 let pestre zgodovine Šrilanke je težko opisati v nekaj stavkih, ki bi v polnosti zajeli dolgo tradicijo in kulturo tega otoka. Otok Šrilanka se z imenom Lanka pojavlja v mnogih starih indijskih tekstih. Eden najbolj znanih je znamenita Ramayana, v kateri je otok opredeljen kot utrdba hudobnega kralja Ravana, ki je ugrabil ženo Rame, inkarnacijo samega hindujskega boga Višnuja. Veličastna opica Hanuman naj bi nato odletela na otok Lanka in v požaru uničila glavno mesto. Ugrabljena žena Rama in preostali pa naj bi nato zgradili most čez morje in se tako iz otoka ponovno vrnili na kontinent.

kralj Ravana

Onkraj legend pa naj bi bil otok naseljen v 6. stoletju pred našim štetjem. Priseljenci pa naj bi se naselili iz južne Indije. V 3. stoletju pred našim štetjem naj bi se z uvedbo budizma razvila veličastna civilizacija z mogočnimi mesti kot sta Anuradhapura in Polonnaruwa, ki sta zaznamovala prvo tisočletje našega štetja.

 

Šrilanko so nato zasedli Portugalci v 16. stoletju, v 17. stoletju so jo zaznamovali Nizozemci, ki so nato otok predali Britancem leta 1796. Šrilanka, v tem obdobju znana tudi kot Cejlon, je tako postala britanska kolonija do osamosvojitve leta 1948. Ime Šrilanka je bilo uvedeno leta 1972.

tropski gozdovi

 

Šrilanka ima eno najdaljših dokumentiranih zgodovin v svetovnem merilu. Pestra zgodovina dodaja kulturni pridih naravnim lepotam otoka, ki je sicer znan tudi kot »biser Indijskega oceana«. Tropski gozdovi z izjemno pokrajinsko pestrostjo, številnimi slapovi, bogato floro in fauno ter neskončnimi peščenimi plažami se mešajo s starodavno kulturno dediščino, ki ustvarja posebno vzdušje Šrilanke.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.