Kratka zgodovina košarke

Košarka je eden izmed najbolj priljubljenih športov na svetu poleg nogometa. V današnjem članku pa si bomo ogledali kratko zgodovino le-tega. Za igranje potrebujemo košarkarske žoge, par čevljev in dobro ekipo, s katero bomo igrali. Seveda pa lahko igramo tudi ena na ena.

Košarka naj bi bila izumljena leta 1891 v Springfieldu Massachusetts iz strani Kanadskega trenerja za telovadbo Jamesa Naismitha. Košarko naj bi izumil zaradi manj poškodb, kot jih je bilo pri nogometu. Igra je zaradi svoje nezahtevnosti in zabave zelo hitro postala popularna. Najbolj razširjena organizacija, ki ima košarko pod okriljem – NBA je bila ustanovljena leta 1949, dandanes pa je integriran del ameriške kulture. Sprva se je ta košarkarska zveza imenovala BBA (Basketball Association of America – leta 1946).

Seveda se moderna košarka malce razlikuje od tiste prve košarke. Malce drugačna so pravila, pa tudi športna oprema je izredno napredovala. Ameriška liga NBA je imela izreden vpliv na popularnost košarke po vsem svetu, predvsem zaradi zvezdnikov, ki so v njej nastopali skozi leta.

Najbolj poznan in po vsej verjetnosti tudi najbolje plačan igralec košarke je na dresu nosil številko 23, to ni bil nihče drug, kot Michael Jordan. Njegova igra je bila edinstvena, na igrišču pa je bil, kot pravi virtuoz. Seveda so leta kasneje za njim na parket prišle tudi druge zvezde, kot so Shaquille O’Neal, kobe Bryant, LeBron James in drugi vrhunski igralci.

Košarka je ne samo popularen, temveč tudi zanimiv šport in ni potrebno, da ga samo gledate, zberite ekipo in se v njem tudi udejstvujte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.