sončna očala

Kako najti prava športna sončna očala zase

Sončna očala so zelo pomembna pri pilotiranju avionov, saj so tam piloti bolj izpostavljeni soncu, kot pa ljudje v vozili. Vendar pa so kriteriji za uporabo sončnih očal povsod podobni.

Najpomembnejši dejavnik je za zaščito proti UV žarkom. Kot druga očala, morajo športna sončna očala izpolnjevati posebne pogoje, ko jih hočemo uporabljati pri športih. Morajo biti odporna na uničenje in močne udarce, navadno pri njih uporabljamo vrvico ali pa kakšno drugo metodo, da nam ne padejo z glave. Vsa športna očala imajo navadno tudi zaščito za nos.

Za vodne športe so sončna očala narejena posebno za primere, kjer je burna voda. Poleg teh prednosti, pa imajo vodna športna sončna očala še povečan vzgon, da se ne potopijo, če se slučajno snamejo. Imajo lahko tudi neko odprtino ali pa kakšno drugo rešitev za preprečevanje zameglitve očal. Takšna očala se uporablja pri vodnih športih kot so: surfanje, jadranje, pri kajakih, smučanje na vodi, ipd. Poleg vodnih športov pa se rabi še bolj vzdržna očala pri plezanju ali pa potovanju čez ledenik, saj rabijo nadpovprečno zaščito proti svetlobi. Višje kot potujemo, bolj je nevarna svetloba (UV radiacija), ter na višavah sneg in led tudi odbijata sončno svetlobo. Za takšne primere so najbolj popularna in znana ledeniška očala. Navadno imajo takšna očala zelo temne okrogle leče in usnjena senčila ob straneh, ki ščitijo oči tako, da preprečujejo dostop svetlobe do oči na robih leč. Še en zelo pomemben primer uporabe sončnih očal je v vesolju, saj so tam astronavti zelo izpostavljeni sonci in se morajo očala prilagajati prostoru brez gravitacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja