Kaj zagotavljajo kvalitetna okna

Kvalitetna oknaVprašanje, kaj morajo kvalitetna okna zagotavljati, je precej kompleksno vprašanje, na katerega pa je možno precej preprosto odgovoriti. Kot pri vseh nakupnih odločitvah, je potrebno tudi pri nakupu oken tehtati med estetskim okusom in funkcionalnostjo. To velja predvsem za kvalitetna okna, če ima kupec omejena sredstva, ki jih želi nameniti za ta namen. Že v izhodišču pa je potrebno omeniti, da se kvalitetna okna zelo težko dobi po zelo nizki ceni.

Kvalitetna okna morajo kot prvo zagotavljati dobro toplotno izolacijo. Raziskave oddajanja toplote iz prostorov v okolico so pokazale, da gre največji delež toplote prav skozi okna. Saj če pomislimo, lahko takoj vidimo, da so okna precej velika površina stavbe, ki neposredno loči notranjost od zunanjosti. Kakovostna okna lahko energetsko učinkovitost povečajo tako močno, da se to pozna v stotinah evrov prihrankov pri letni porabi energije. To pomeni nadalje, da so kvalitetna okna prava investicija, če želi gospodinjstvo ali podjetje optimizirati energetsko porabo za segrevanje. Takšno ravnanje je v Sloveniji še zlasti racionalno, saj so zime dokaj mrzle in izdatki za segrevanje kar visoki v primerjavi z bolj južnimi državami. Seveda pa je možno kupiti kvalitetna okna v kateremkoli materialu. Kar se izolacije same tiče, pa je les najbolj izolativen material, saj izjemno slabo prevaja toploto.

Za kvalitetna okna velja tudi to, da zagotavljajo dobro zvočno izolacijo, ki zagotavlja mir v notranjosti prostorov. Omogočati pa morajo tudi vzdržljiv in preprost odpiralni ter zapiralni sistem. Med sodobnejša kvalitetna okna pa se uvrščajo predvsem taka, ki imajo patentirane visoko kakovostne prezračevalne mehanizme, ki z minimalnim toplotnim uhajanjem omogočajo odlično prezračevanje.

Vse o oknih najdete tukaj